[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Niet getest voor nieuwste versie: Dit artikel is niet getest voor de nieuwste versie.
Voeg de verschillen in de nieuwe versie toe aan het artikel. Meer info...

Ubuntu testen

Inleiding

Twee maal per jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgegeven. De eerstvolgende versie is 16.10.

Iedereen kan meehelpen de nieuwe versie te testen.

Info <!> Omdat de ontwikkelversie mogelijk fouten bevat wordt de ontwikkelversie afgeraden voor beginnende Ubuntu gebruikers. Houd er rekening mee dat het systeem niet meer goed werkt door een bepaalde fout in de ontwikkelversie. Opnieuw installeren of een back-up terug plaatsen kan soms de enige uitweg zijn.

Gebruik bij voorkeur een aparte computer of aparte schijfpartitie voor het testen van de ontwikkelversie,

CD Installatie

Tijdens de ontwikkelperiode wordt meerdere malen een zogenaamde Alpha en Beta versie uitgegeven.

Upgrade een ontwikkelversie

Als een ontwikkelversie is geïnstalleerd kunnen verdere wijzigingen worden toegevoegd met een pakketupgrade. Een installatie van de Alpha vooruitgave zal zo geruisloos overgaan in de Beta versie en uiteindelijk in de definitieve versie.

Het grafische update programma Dash → Updatebeheer is niet bedoeld voor een ontwikkelversie. Het is mogelijk dit programma te gebruiken maar het programma kan niet goed beoordelen of een "Gedeeltelijke upgrade" of (Engels) "Partial Upgrade" nodig is. Een "Gedeeltelijke upgrade" is zelden nodig, maar kan wel problemen geven.

Hoezo?

Wat dan?

Als het pakket blijvend wordt achtergehouden door een afhankelijkheidsprobleem kan de tester dit zelf herstellen het apart te installeren met een sudo apt-get install <pakketnaam> opdracht of een dist-upgrade opdracht. Het moet dan duidelijk zijn dat de te wissen pakketten zijn vervallen. Is dit niet duidelijk, controleer dan de informatie over dit pakket op Launchpad.

Upgrade naar een ontwikkel versie

In plaats van een nieuwe installatie kan ook een distributie-upgrade naar een ontwikkelversie worden gedaan.

Programma's die buiten Synaptic (of apt-get of aptitude) om zijn geïnstalleerd moeten opnieuw worden geïnstalleerd na de upgrade naar de ontwikkelversie. Voorafgaand aan de upgrade kan de aanwezige versie eerst worden gewist.

Installeer Synaptic doormiddel van Dash → Terminalvenster, en voer

sudo apt-get install synaptic

Start Dash → Synaptic Pakkettenbeheer en kies in het scherm onderin status. Zijn er verouderde of handmatig geinstalleerde programma's kies dan in het scherm rechtsboven op Geinstalleerd (verouderd of handmatig).

Om een upgrade van de huidige versie naar de ontwikkelversie te testen (lees: uit te voeren) kan de volgende terminalvensteropdracht worden gebruikt:

Druk op de knop Controleren. Is er een ontwikkeluitgave aanwezig zal hierover een melding komen:

Kubuntu: typ Alt-F2 en dan:

Een upgrade zal worden uitgevoerd naar de ontwikkelversie zoals die op dat moment aanwezig is.

Om een serverinstallatie naar een ontwikkelversie te upgraden:

Info <!> Na een upgrade is het mogelijk dat andere software, inclusief software uit de Universe pakketbron, niet goed werkt. De tester zal zichzelf op de hoogte moeten stellen van problemen met deze software.

Info <!> Als een systeeminstelling is aangepast ten opzichte van de nieuwe versie zal deze niet zomaar vervangen worden. Bevestig de vraag hierover met (het standaard antwoord) N om de eigen (beveiliging) instelling te behouden of antwoord Y om deze te overschrijven met (nieuwe) standaard instellingen.

Info (!) Het is mogelijk (niet aanbevolen) direct de naam van de pakketbronnen te wijzigen in bestand /etc/apt/sources.list en een upgrade te doen zodra de nieuwe pakketbronnen beschikbaar zijn. In dit voorbeeld wordt zo een distributie upgrade gedaan van Natty Narwhal 11.04 naar Oneiric Ocelot 11.10:

sudo sed -i 's/natty/oneiric/g' /etc/apt/sources.list && sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Meld je ervaring

Met de vooruitgave kan iedereen testen hoe de nieuwe versie werkt op zijn of haar computer. Het melden van deze ervaring maakt de test extra waardevol.

Problemen

Het is geen verrassing als er een probleem is met een vooruitgave, maar meld het vooral! Hiervoor gebruikt Ubuntu de site Launchpad.

Of overleg in het Nederlands op het Ubuntu-NL forumgedeelte: http://forum.ubuntu-nl.org/test-forum/

Verslag

Op http://iso.qa.ubuntu.com/ kan worden gemeld of de test met de vooruitgave probleemloos is verlopen en/of welke problemen op Lauchpad gemeld zijn.


CategoryOverig

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:56