[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Uitbreiding nodig: Dit artikel is onvolledig en moet worden uitgebreid. Meer info...

Ubuntu Firewall

Inleiding

De Linux kernel ("het hart van het Ubuntu systeem") heeft een ingebouwde pakket filter (Netfilter) subsysteem wat als firewall gebruikt kan worden. Alle moderne GNU\Linux firewalls zijn hierop gebaseerd.

Om de pakket filter in de kernel te gebruiken als firewall is een programma nodig. Het terminalvensterprogramma iptables.

Als netwerkverkeer op de computer aankomt zal door het Netfilter subsysteem worden behandeld. Het moet worden geaccepteerd, kan worden gewijzigd of worden afgewezen op basis van regels die zijn ingesteld met iptables. Om de firewall met iptables in te stellen maakt Ubuntu standaard gebruik van de Uncomplicated Firewall (ufw) als instelhulpmiddel.

Netwerk

Standaard gebruikt Ubuntu ufw als hulpmiddel voor het instellen van de firewall.

Voorbeelden van het gebruik van ufw:

Info (!) Als het poortnummer bekend is (gedefinieerd in /etc/services) kan de naam van de poort in plaats van het nummer worden gebruikt. In de voorgaande voorbeelden kan 22 vervangen worden door ssh

Programma's

Namen van netwerk-programma's kunnen worden gedefinieerd in het bestand /etc/ufw/applications.d. Dit bestand kan gewijzigd worden als er een afwijkend poortnummer wordt gebruikt.

Info (!) Niet voor alle (netwerk) programma's is een beschrijving aanwezig.

Logregels

Logregels van de firewall zijn essentieel voor het herkennen van aanvallen op het netwerk, het oplossen van problemen met de firewall instellingen en om inzicht te krijgen in het netwerk verkeer. De log optie moet dan wel zijn opgenomen in de firewall regel (zoals ACCEPT, DROP of REJECT).

Als ufw is geactiveerd kan het schrijven van logregels worden aangezet met de terminalvenster opdracht:

Het schrijven kan weer worden gestopt door in deze opdracht on te vervangen door off. Standaard staat het logniveau laag (low) maar ook andere instellingen (medium, high, full) zijn mogelijk door deze aan de opdracht toe te voegen.

De logboekregels zijn te vinden in het bestand /var/log/messages.

meer informatie


CC-BY-SA

CategoryVeiligheid CategoryNetwerkenEnServers


2022-09-08 16:56