[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info...

Deze pagina is voortdurend in ontwikkeling!

Dit betekent dat informatie niet altijd accuraat of volledig is.

De inhoud van deze pagina is afhankelijk van wat Ubuntu studenten en gebruikers melden.

Studeren met Ubuntu

Hoe zou het met onze kennis zijn gesteld zonder openheid in de wetenschap? Open-source en open standaarden sluiten naadloos aan bij een wetenschappelijke cultuur. Ubuntu is een vrij en open gereedschap waarmee op efficiënte wijze kennis kan worden ontsloten en ontwikkeld. Helaas is de ondersteuning van open-source en open-standaarden op onderwijsinstellingen vaak onvoldoende. Deze wiki is een plek waar Ubuntu gebruikers die studeren hun tips en oplossingen voor problemen waar ze bij het gebruik van Ubuntu tegen aan lopen met elkaar kunnen delen.

Communicatie over dit onderwerp of deze wiki kan op het forum.

Woordjes leren

Met OpenTeacher kan je woordjes leren in een vreemde taal. Vul de te leren woordenlijst in, en het programma overhoort je tot je het kent.

Ook eTeacher voorziet hierin. Daarnaast is dit open source programma te gebruiken voor geografische toetsen.

Referentie Management

Bronnen verzamelen, organiseren, citeren en het automatisch aanmaken van een referentielijst, het is met een combinatie van de Zotero plugin voor Firefox en de Zotero plugin voor OpenOffice een fluitje van een cent geworden.

Wat is Zotero?

Zotero is een onderzoekstool gemaakt door onderzoekers voor onderzoekers. Je kan er op zeer eenvoudige wijze bronnen van artikelen gevonden op het internet mee opslaan, organiseren en verwerken in documenten, waarbij automatisch een bronnenlijst gemaakt kan worden volgens het gewenste format. Maar het is meer dan dat. Je kan er aantekeningen mee maken bij bronnen, bestanden (bijvoorbeeld een pdf met het hele artikel) koppelen aan een bron en nog veel meer.

Hoe werkt Zotero?

Hoe installeer je Zotero?

OpenOffice 3 Installeren.

(Makkelijk OpenOffice.org 3 installeren in ubuntu 8.04.)

Diagrammen

Dia is een handig programma om schema's, flow-charts, diagrammen e.d. te maken. Het is eenvoudig te installeren via Synaptic.

palette1.png

diagram2.png

PDF - doorzoeken, aantekeningen maken en highlights

Foxit Reader in Wine

Met Foxit Reader kan je eenvoudig teksten in PDF bestanden 'highlighten' en is het mogelijk aantekeningen toe te voegen. De Linux versie van Foxit Reader werkt niet in Ubuntu. Wel is het mogelijk om de Windows-versie van Foxit Reader in Wine te gebruiken. Kopieer hiervoor /windows/system32/mfc42.DLL van een bestaande windows naar een zelfde locatie (/home/gebruiker/.wine/drive_c/windows/system32/mfc42.DLL) in een wine bottle. Vervolgens kan je Foxit Reader installeren in wine. Foxit Reader is niet gratis en ook geen open-source!

Foxit.png

Okular

Okular werkt anders dan Foxit Reader. Foxit Reader voegt de aantekeningen toe in de pdf file. Dit betekent dat je deze kan versturen en in een willekeurig pdf reader kan bekijken inclusief aantekeningen. Okular voegt een eigen laag toe aan de pdf. Dit heeft het voordeel dat de pdf file niet gewijzigd wordt, maar het nadeel dat de aantekeningen niet uitwisselbaar zijn met andere pdf readers. Een minpunt van Okular is dat tekst selectie in pdf documenten geen rekening houdt met verschillende kolommen. Dit heeft tot gevolg dat onderstrepingen van meer dan één regel door lopen in de naastliggende kolom. Het is wel mogelijk regel voor regel te onderstrepen binnen een kolom. Okular is in tegenstelling tot Foxit Reader wel open-source en is erg eenvoudig te installeren in Ubuntu. Je kan het gewoon met Synaptic installeren.

Okular3.png

Statistiek

SPSS

Inmiddels is er SPSS voor linux. Deze is na installatie van de benodigde afhankelijkheden te gebruiken in Ubuntu. Er kan zonder problemen gebruik worden gemaakt van een licentiecode van SPSS voor windows. Het is mogelijk de SPSS linux demo te downloaden en vervolgens de licentie te activeren. Het lijkt erop dat op dit moment alleen nog demo-versies voor Windows en Apple OSX op de site van SPSS staan.

Hier zijn de installatie instructies (Engels) (libstdc++5 en sun java runtime environment installeren via synaptic, en compiz uitschakelen).

spss.png

PSPP

Zoals de naam al doet vermoeden is dit project gericht op SPSS gebruikers, maar dan open-source. PSPP met GUI is voor Ubuntu 8.04 te downloaden van getdeb. In Ubuntu 8.10 kan je deze gewoon via Synaptic installeren.

PSPP.png

R-project

Op dit Ubuntu forum is is meer informatie te vinden over het gebruik van R in Ubuntu.

De officiële gebruiksaanwijzingen vind je hier

De wiki van het R-project.

Goed om mee te starten!

Voor de SPSS'ers die R willen proberen.

Grafische werkomgevingen voor R.

Notes on the use of R for psychology experiments and questionnaires.

LaTeX

LaTeX wordt gebruikt om wetenschappelijke teksten op te maken. Vooral wanneer grote en complexe documenten gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld met veel wiskundige formules, biedt LaTeX veel voordelen ten opzichte van tekstverwerkers. LaTeX is een markup-taal (en dus niet WYSIWYG), maar men zegt soms wel dat LaTeX WYMIWYG is: "What you mean is what you get". Hiermee bedoelt men dat LaTeX ontworpen is zodat de auteur zich kan concentreren op de inhoud, en zich zo weinig mogelijk moet bekommeren om de vorm. LaTeX automatiseert dan ook een heleboel, bijvoorbeeld paginaverwijzingen, titeling (men zorgt ervoor dat titels nooit als laatste regel op een blad staan), positionering van afbeeldingen en woordafbreking. Ook kan men middels stijlfiles relatief gemakkelijk een andere lay-out (bijvoorbeeld de huisstijl van de organisatie die het gaat publiceren) aan een document geven. (Bron. Wikipedia)

Weet je meer over LaTeX, en wil je bijdragen aan deze wiki, graag! Het is mogelijk direct deze wiki te wijzigen of de informatie op het forum te posten zodat iemand anders dit aan de wiki kan toevoegen.

TI84+ Grafische Rekenmachine

Hier kunt u meer informatie vinden over het gebruik van de TI84+ grafische rekenmachine op Ubuntu. Deze rekenmachine wordt veel gebruikt op middelbare scholen.

Qalculate

De ultieme desktop calculator. En wat voor één. Qalculate is de laatste calculator die u ooit zult gebruiken, u wilt immers geen andere meer. Alles wat u ooit moet uitrekenen en meer, hij kan het allemaal. Hier wordt Qalculate beschreven. Hier is de website van Qalculate.

Qalculate.png

GeoGebra

GeoGebra is een dynamisch wiskundepakket voor scholen. Het combineert geometrie, algebra en calculus.

schermafdruk-geogebra-pythagoras_worksheet.ggb.png

Edubuntu en het KDE Education Project

Edubuntu is een Ubuntu distributie speciaal gericht op gebruik in een onderwijsomgeving. Op het moment is edubuntu gericht op klassikaal gebruik, maar in de toekomst zal Edubuntu ook gericht worden op gebruik bij universitair onderwijs. Edubuntu bevat een verzameling aan educatieve software waaronder die van het KDE Education Project. Deze software is via synaptics ook te installeren in de normale Ubuntu.

Een paar voorbeelden:

kalzium.png

kig.png

kvoctrain.png

Programmeren in Ubuntu

Op dit forum kan je meer informatie vinden over programmeren in Ubuntu.

Informaticastudenten kunnen nu ook op linux programmeren in c# en .NET dankzij MonoDevelop.

MonoDevelop.png

Linux Studenten Gebruikersgroepen

Gebruikersgroepen organiseren allerlei activiteiten als voorlichting, cursussen, praktijkervaringsplekken, en gezellige samenkomsten. Je kan er ook terecht voor ondersteuning. Hier is meer informatie te vinden over Linux Studenten Gebruikersgroepen.

Netwerk Toegang Onderwijsinstellingen

Onderwijsinstellingen hebben hun netwerken goed beveiligd. Er wordt niet altijd ondersteuning gegeven voor de configuratie van linux om op het netwerk te geraken. Hier een poging om deze netwerken voor Ubuntu gebruikers toegankelijk te maken.

Linux en open-source in het onderwijs Informatie

NOiV

Open source software heeft het onderwijs veel te bieden. En andersom. De publicatie 'Open Source Software in het Onderwijs' geeft een overzicht van verschillende aspecten van open source software in het onderwijs. Hierbij wordt ook aandacht gegeven aan de verschillende organisaties die daarbij een rol spelen.

Barlaeus College

In Amsterdam, op het Barlaeus Gymnasium neemt men een voorsprong; daar wordt sinds jaar en dag al volop open source software gebruikt.

Het Hooghuis

Ook bij Het Hooghuis in Oss (4500 leerlingen, 550 medewerkers, 2000 werkplekken) zijn vrije software en open standaarden opgenomen in het ICT-beleid.

Dit heeft zich onder meer vertaald in vervanging van propriëtaire besturingssystemen op alle servers door Debian en Ubuntu. Daarnaast is er een ambitieus plan om aan het eind van 2012 75% van alle werkplekken te hebben draaien op LTSP/Ubuntu gebaseerde thin clients. In het kader daarvan draaien op dit moment (september 2010) 500 desktops als thin-client op een Ubuntu LTSP-cluster.

Kennisnet

Open source en standaarden in het onderwijs.

Livre

Livre, een uitgave van Stichting Livre, is een onafhankelijk nieuws- en kennisportaal met als doel het ontwikkelen en delen van kennis over digitale duurzaamheid.

Linux.org

Linux in scholen:links.

Links voor Ubuntustudenten

Are you a student or are you someone who is advocating Ubuntu and other Free Software who supports the use of Ubuntu by students? If so, the Ubuntu Students group is for you.

Ubuntu Education and Science Forum

SAL: (Scientific Applications on Linux) is a collection of information and links to software that will be of interest to scientists and engineers.

Studeren met Ubuntu


CategoryWerkenMetUbuntu

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:56