[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Dit artikel moet worden onderhouden. Dit artikel moet worden onderhouden om te voldoen aan de wiki richtlijnen. Meer info...

Software installeren

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME Kubuntu, KDE
Versie: 12.04 LTS, 12.10, 13.04

Inleiding

Met Ubuntu worden standaard al veel programma's voor uiteenlopende taken meegeleverd. Denk maar aan een internetbrowser ( Firefox ), een kantoorpakket ( LibreOffice ), een e-mailprogramma ( Thunderbird ), een chatprogramma ( Empathy ), en nog heel wat meer nuttige programma's. Maar het is toch zeker niet ondenkbaar dat u nog wat extra programma's wilt installeren. Daarom zult u zeker blij zijn om te horen dat u op gemakkelijke wijze zeer veel extra programma's kunt installeren.

U bent wellicht gewend om extra programma's via een website te downloaden. In Ubuntu gaat dit net iets anders. U moet extra programma's niet downloaden vanaf een website, maar via de eigen pakketbronnen van Ubuntu. In deze speciaal voor Ubuntu ingerichte pakketbronnen kunt u zeer veel extra programma's vinden. Momenteel zijn er via deze pakketbronnen zelfs zo'n 60.000 programma's te installeren, en er worden nog steeds dagelijks extra programma's toegevoegd! Dat is dus zeker ruim voldoende voor normaal gebruik!

Door deze methode kunt u makkelijk programma's vinden om te installeren, want alle programma's zijn netjes verzameld op één plek.

Het Ubuntu Softwarecentrum

De eerste en makkelijkste manier om software te installeren is door middel van het Ubuntu softwarecentrum:

softwarecentrum-2.png

In het Ubuntu Softwarecentrum kunt u zelf naar softwarepakketten zoeken door door de lijsten met softwarepakketten te bladeren of door een deel van de naam in te typen in de rechterbovenhoek van het venster:

restricted2.png

Het installeren van een softwarepakket spreekt voor de rest voor zichzelf. U zult het wachtwoord van uw gebruikersaccount moeten invoeren als Ubuntu Softwarecentrum hier om vraagt. Dit is een veiligheidsmaatregel zodat alleen gebruikers met de juiste rechten beheerderstaken, zoals het installeren en verwijderen van software, kunnen uitvoeren. .

Indeling van de pakketbronnen

De Ubuntu pakketbronnen zijn opgesplitst in vier onderdelen (ref):

main

Door Canonical ondersteunde Open-Source softwarepakketten. Voor deze software staat Canonical (het bedrijf achter Ubuntu) garant voor de kwaliteit.

universe

Door de gemeenschap ondersteunde Open-Source softwarepakketten. Voor deze software staat niemand garant, maar door de enthousiaste gemeenschap van vrijwilligers kunt u er toch van uitgaan dat al de software in dit onderdeel op uw systeem zal werken. Dit deel is tevens het omvangrijkst.

restricted

Dit zijn niet-vrije stuurprogramma's die u misschien nodig hebt om al uw hardware te kunnen gebruiken. De makers van deze programma's staan garant voor de softwarepakketten in dit deel.

multiverse

Dit is software die niet beschikbaar is onder een vrije licentie en wordt door wettelijke en auteursrechtelijke regelingen beperkt. De aanbieders van de softwarepakketten in dit deel staan garant voor de werking van de softwarepakketten.

In Ubuntu kunt u de beschikbare softwarebronnen beheren door naar Ubuntu Softwarecentrum → Bewerken → Softwarebronnen... → tabblad Ubuntu software / Overige software te gaan.

Selecteer welke software u beschikbaar wilt hebben.

Soorten updates

Er zijn vier typen updates:

security

Dit zijn zeer belangrijke beveiligingsupdates. Verzeker uzelf ervan dat u deze updates altijd installeert.

updates

Dit zijn updates die fouten met een hoge impact verhelpen. Het wordt sterk aanbevolen om ook dit soort updates altijd te installeren.

proposed

Dit zijn de allernieuwste, pas uitgegeven updates. De bedoeling is dat vrijwillige testers eerst deze updates uittesten voordat de updates beschikbaar worden gesteld aan het grote publiek. Het wordt sterk aangeraden om dit soort updates nooit te installeren tenzij u vrijwillig aan het team dat updates test deelneemt.

backports

Dit zijn niet-ondersteunde software-updates; software die vanuit een recentere versie van Ubuntu ook beschikbaar wordt gemaakt voor uw versie. Het inschakelen van deze bron kan de stabiliteit van uw systeem schaden. Schakel de backports dan ook enkel tijdelijk in als u een bepaald pakket nodig hebt; installeer (tenzij vermeld) geen aangeboden updates en schakel de bron weer uit.

In Ubuntu kunt u instellen welke soorten updates u beschikbaar wilt stellen aan uzelf door naar Ubuntu Softwarecentrum → Bewerken → Softwarebronnen... → tabblad Updates te gaan.

Software downloaden van het internet

Soms is software niet beschikbaar via de Ubuntu pakketbronnen, en dus niet te vinden in het Softwarecentrum. Als dit het geval is, kunt u soms de software (net zoals gebruikelijk is voor Windows) van een website downloaden.

Waarschuwing.

Download alleen software rechtstreeks van een website als de software niet beschikbaar is in de Ubuntu pakketbronnen! De kwaliteit van de software in de pakketbronnen wordt door ervaren mensen gecontroleerd en is 100% veilig, dit is bij andere software mogelijk niet het geval. Ook worden pakketten uit de pakketbronnen automatisch up-to-date gehouden door middel van de update-manager. Bij door uzelf gedownloade pakketten zult u deze updates missen.

Daarbij komt dat software van buitenaf mogelijk interfereert met de rest van het systeem waardoor (stabiliteits)problemen kunnen ontstaan. Installeer sowieso enkel software waarvan u de maker vertrouwt.

Hieronder volgt een korte beschrijving van verschillende types bestanden met een korte uitleg hoe u ze over het algemeen moet installeren. Aangezien dit van geval tot geval kan verschillen wordt aanbevolen de README en INSTALL bestanden te lezen, indien beschikbaar. Deze bevatten vaak instructies hoe de software geïnstalleerd moet worden.

Type

Installatie

.deb

Dit bestand kan geinstalleerd worden middels dubbel te klikken op het bestand, zodat het Ubuntu Softwarecentrum het bestand zal inladen waarna u het pakket kunt installeren.

.bin

Open een Terminalvenster en typ chmod +x naamvanhetbestand.bin (vervang naamvanhetbestand door de naam van het bin-bestand). Typ daarna ./naamvanhetbestand.bin

.sh

Rechtermuisknop op het .sh-bestand, kies voor Eigenschappen en zet op het tabblad Rechten een vinkje voor Is uitvoerbaar. Dubbelklik daarna op het .sh-bestand.

.package

Rechtermuisknop op het .package-bestand, kies voor Eigenschappen en zet op het tabblad Rechten een vinkje voor Is uitvoerbaar. Dubbelklik daarna op het .package-bestand. De eerste keer zal AutoPackage geïnstalleerd worden en dient u akkoord te gaan met de voorwaarden, de 2e keer wordt direct de installatie(wizard) voor het .package-bestand gestart.

.rpm

NB: RPM is een bestand wat gemaakt is voor Red Hat/Fedora. Zoek altijd eerst naar een alternatief in het Softwarecentrum of een .deb, als dat niet beschikbaar is, installeer dan uit het Ubuntu Softwarecentrum het pakket alien en dubbelklik daarna op het .rpm-bestand.

.run

Hierop kunt u gewoon dubbelklikken en de installatie(wizard) zal starten. Start er niets, klik dan eerst met de rechtermuisknop op het .run-bestand, kies voor Eigenschappen en zet op het tabblad Rechten een vinkje voor Is uitvoerbaar. Dubbelklik daarna nogmaals op het .run-bestand.

Een PPA toevoegen

U vraagt zich nu waarschijnlijk af waar men nu eigenlijk namen van PPA's om toe te voegen kunt vinden.

Wel, meestal zult u als u een forumonderwerp leest over een nieuw programma, of over een nieuwe versie van een bepaald programma, in dat forumonderworp de naam van een PPA kunnen terugvinden die u moet toevoegen om het niuewe programma of de nieuwe versie toe te voegen.

Als u toch doelgericht wilt zoeken op PPA's, kunt u dat op de Launchpad-website ( hét ontwikkelplatform voor programma's voor Ubuntu). Voer in het invoervak een zoekterm in en druk daarna op de knop Search Launchpad. Klik in de lijst van resultaten op de gewenste PPA-naam om naar een gedetailleerde pagina over deze PPA te gaan. Op deze pagina zullen twee belangrijke gegevens staan, de namen van de pakketten in de PPA en de naam van de PPA zelf.

PaginaOverPPALaunchpad.png

De PPA kunt u nu aan uw systeem toe te voegen door te gaan naar: Ubuntu Softwarecentrum → Bewerken → Softwarebronnen... → tabblad Overige software → Toevoegen...

http://i.imgur.com/DfXo4.png

Software gedownload via het internet installeren

Soms is een bepaald programma of een versie van een bepaald programma noch via de Ubuntu pakketbronnen, noch via ( betrouwbare ) PPA's beschikbaar. In dat geval zult u het desbetrefende programma van de website van de maker moeten downloaden. Dit is zoals u waarschijnlijk gewend bent vanuit Windows.

Waarschuwing!

Download alleen software rechtstreeks van een website als de software niet beschikbaar is in de Ubuntu pakketbronnen! De software in de officiële pakketbronnen is door ervaren mensen op kwaadaardige software gecontroleerd en is 100 % veilig. Ook kan gedownloade software interfereren met de rest van het systeem waardoor problemen kunnen ontstaan, en worden pakketten uit de officiële pakketbronnen automatisch actueel gehouden door middel van de update-manager, in tegenstelling tot van een website gedownload pakket, dat u zelf actueel zult moeten houden.

Als u toch een pakket van een website moet downloaden, download dit pakket dan in ieder geval nooit van een website waarvan u de maker niet vertrouwd!

.deb

Als u van een website software wilt downloaden, moet u een .deb bestand downloaden. Hieronder bespreken we hoe u zo'n bestand installeert:

Klik op het bestand. U ziet nu het volgende venster: installpakket.png

Klik nu op de knop Installeren. Voer nu uw wachtwoord in en klik op OK. Laat het programma nu even zijn werk doen. Daarna ziet u de knop Installeren veranderen in Verwijderen.

U kunt nu het Softwarecentrum sluiten en dan bent u klaar.

Referenties


CategoryWerkenMetUbuntu

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:56