[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

32-bit of 64-bit

Vanaf 2008 worden de meeste consumenten PC's verkocht met een processor van AMD of Intel die zowel in 32-bit en in 64-bit modus werken. Processors met 64-bit ondersteuning zijn:

In aanvulling op deze lijst zijn er nog meer architecturen met 64-bit verwerking (Itanium, S/390, PowerPC, SPARC, MIPS, enz.) die niet worden ondersteund door Ubuntu. Voor ondersteuning van deze architecturen kijk bij Debian waarop Ubuntu is gebaseerd.

Iedere fabrikant heeft een andere naam voor 64-bit zoals AMD64 van AMD en IA-32e van Intel (later EM64T). We gebruiken AMD64 voor alle implementaties.

Omdat uw processor waarschijnlijk al geschikt is voor 64-bit heeft u, om hier gebruik van te maken, een 64-bit besturingssysteem nodig.

Wat is het?

32-bit en 64-bit verwijzen naar de grote (of breedte) van de te verwerken delen van geheugen, of om precies te zijn van de geheugenregisters, in de centrale verwerkingseenheid (CPU). Dit bepaalt hoeveel gegevens tegelijk worden verwerkt.

Dit heeft zeker gevolgen. De twee belangrijkste eigenschappen van de AMD64 architectuur zijn:

Geheugen

Een 32-bit computer gebruikt woorden van 32 bits lang en is daardoor beperkt tot het bereik van 4GB geheugen. Deze grens kan worden uitgebreid door gebruik te maken van 'Physical Address Extension' (of PAE) tot 64GB maar het gebruik van het geheugen boven de 4GB wordt daardoor iets trager.

Een 64-bit computer kan gebruik maken van zo'n 16,8 miljoen TB (16 exabytes) geheugen, hoewel dit nu nog beperkt wordt tot ongeveer 1TB.

Registers

De AMD64 processors hebben aanvullende registers waardoor 64-bit code sneller kan worden verwerkt (in bepaalde gevallen) dan de 32-bit code.

Wat is beter? 32 of 64 bits

Als u veel zware programma's gebruikt en 4GB geheugen heeft is 64-bit zeker iets voor u. Bepaalde intensieve verwerking zoals video of audio coderen gaat significant sneller op een 64-bit besturingssysteem (Noot: afhankelijk van de specifieke situatie).

Phronic (Engelstalig) heeft 32-bit, AES en 64-bit met elkaar vergeleken en in bijna alle testen presteert 64-bit beter.

Eerdere 64-bit gebruikers kunnen last hebben gehad van problemen (met name met Java en Flash) maar de meeste problemen zijn inmiddels opgelost.

Sommige toepassingen zoals Flash werken langzamer in 64-bit mode maar aan verbetering wordt zeker gewerkt.

Andere platformen met een 32- en 64-bit versie hebben soms problemen gehad vanwege het ontbreken van 64-bit stuurprogramma's (drivers) voor bepaalde hardware. Omdat Ubuntu geheel open source is, is dit geen probleem en wordt alle hardware zowel in 32-bit als in 64-bit gelijkwaardig ondersteund. Dit is ook het geval met de open source toepassingen.

De keuze

Tenzij u bepaalde redenen heeft om voor 32-bit te kiezen is de aanbeveling 64-bit om volledig gebruik te maken van de mogelijkheden van uw hardware.

Controleren

Als u gebruik maakt van Linux of een Linux Live-CD kan gebruiken opent u een terminalvenster en type:

lscpu

om de CPU-modus(sen) te tonen

of type:

grep --color=always -iw lm /proc/cpuinfo

Als deze opdracht aangeeft dat er gebruik wordt gemaakt van lm (Long Mode) kan u gebruik maken van 64-bit.

If you're running Windows, download, install, and run CPU-Z to check for AMD64 (AMD processors) or EM64T (Intel processors).

32-bit toepassingen op 64-bit

Alle programma's uit het Ubuntu softwarecentrum werken in 64-bit modus.

Voor programms's die alleen werken met 32-bit zijn er veel mogelijkheden deze ook te gebruiken op een 64-bit computer:

A use case for getlibs was installing the Amazon MP3 Downloader software, it is written for 32 bit only and without their software downloading mp3s would otherwise be incredibly time consuming.

Veel 64-bit plezier!

Links


CC-BY-SA

CategoryHardware


2022-09-08 16:55