[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Problemen met draadloze netwerkkaarten oplossen

Geschikt voor:

Ubuntu, GNOME Kubuntu, KDE Xubuntu, XFCE Edubuntu, GNOME

Versie:

8.04 en hoger

Dit artikel heeft als doelstelling om problemen met de draadloze netwerkkaart stapsgewijs op te lossen. Indien u er niet uitkomt, kunt u een vraag stellen op ons Forum.

Vooraf: Merk en type kaart

Deze informatie kan nuttig zijn voor sommige stappen en handelingen in dit artikel. Om erachter te komen welk merk en type kaart u hebt, kunt u één van de volgende stappen doorlopen:

lsusb -v | less

USB-kaarten zijn meestal aangesloten op een USB-poort aan de buitenkant van de computer. Het komt ook voor dat de USB-kaart intern is aangesloten en u kunt deze dus niet zien vanaf de buitenkant van de computer. indien ze extern worden aangesloten, zijn ze vaak verlengd met een kabel. Ook is een indicatielampje aanwezig.

lspci -v | less

PCI-kaarten zijn intern aangesloten op de computer. U kunt deze kaart vanaf de buitenkant van de computer niet zien. Ze hebben aan de achterkant van de computer een aansluiting, waarop een antenne bevestigd dient te worden.

Mocht het zijn dat u de kaart er niet tussen ziet staan, dan wordt deze helaas niet herkend door Ubuntu. Ga dan door naar deze stap.

Vaststellen wat het probleem is

Een onjuist functionerende kaart kan verschillende oorzaken hebben. Deze kunnen zijn:

Klik op elk van deze oorzaken om naar de oplossing te gaan.

Let op: mogelijk hebt u een werkende internetverbinding nodig voor de volgende stappen. Sluit uw computer aan via een bedrade verbinding of download het pakket via een andere computer van Ubuntu Package Search.

De netwerknaam/wachtwoord-combinatie die u gebruikt, is onjuist

Het kan zijn dat u de verkeerde netwerknaam/wachtwoord-combinatie gebruikt bij het verbinden naar een netwerk. Controleer deze gegevens. Is het probleem nog niet opgelost, ga dan verder.

Er is geen stuurprogramma geladen voor de kaart

Mogelijk is er geen stuurprogramma geladen voor de kaart. Indien u rechtsboven in het Mededelingengebied op het netwerkpictogram klikt en er zijn geen draadloze netwerken beschikbaar, kan het zijn dat er geen stuurprogramma voor de kaart geladen is. Om te controleren welk stuurprogramma voor uw kaart nodig is, gaat u naar Deze website. Selecteer nu onder Kies de fabrikant van uw draadloze netwerkkaart: uw fabrikant en klik op Toon. Zoek nu in deze lijst uw kaart op. De tekst in de kolom commentaar geeft meestal aan waar het stuurprogramma voor uw kaart te vinden is. Op deze websites staat uitgelegd hoe u het stuurprogramma moet installeren. Staat uw kaart niet in de lijst of is de website voor het stuurprogramma niet vermeld, vraag dan hulp op het Forum.

Controleer of het stuurprogramma geladen is door het volgende commando in het Terminalvenster in te voeren. U opent een Terminalvenster via Toepassingen > Hulpmiddelen > Terminalvenster. Het commando luidt als volgt:

lsmod | grep stuurprogrammanaam

Waarbij stuurprogrammanaam de naam van het stuurprogramma is. Komt hier niets uit, dat kunt u het stuurprogramma als volgt proberen te laden:

sudo modprobe stuurprogrammanaam

Er wordt hierbij mogelijk gevraagd om uw wachtwoord. Uw wachtwoord zal niet in sterretjes weergeven worden; dit hoort zo. Als dit is gebeurd, kunt u proberen verbinding te maken.

Is het probleem nog niet opgelost, ga dan verder.

De beveiligingsmethode wordt niet ondersteund door Ubuntu

Het kan ook zo zijn dat de door u gekozen beveiligingsmethode niet standaard wordt ondersteund door (een oudere versie) van Ubuntu. Probeert u WPA of WPA2 te gebruiken, controleer dan als volgt of deze ondersteuning beschikbaar is:

  1. Ga naar Systeem > Beheer > Synaptic Pakketbeheer. Mogelijk wordt er om uw wachtwoord gevraagd. Synaptic Pakketbeheer wordt nu geopend.

  2. Klik op de knop Herladen, linksboven in het venster. Wacht tot dit is voltooid.

  3. Klik nu op de knop Zoeken en vul de volgende zoekterm in: wpasupplicant. Klik dan op Zoeken. Wacht totdat deze zoekopdracht is voltooid.

  4. Zoek nu in de zoekresultaten naar het pakket wpasupplicant. Indien dit pakket nog niet is geïnstalleerd, klikt u rechts op het pakket en kiest u Markeren voor installatie. Vervolgens drukt u op Toepassen. Wacht nu tot de installatie is voltooid.

De kaart wordt niet gedetecteerd door Ubuntu

Helaas komt het voor dat uw kaart niet wordt gedetecteerd door Ubuntu. Dit kan komen doordat Ubuntu de kaart niet ondersteunt, of doordat de kaart defect is. Om te controleren of Ubuntu de kaart niet ondersteunt, kunt u het volgende doen:

Indien uw kaart ook niet onder andere besturingssystemen werkt, kan het zijn dat deze defect is. In dat geval kunt u het beste een nieuw exemplaar aanschaffen.

Gebruikmaken van Windows-stuurprogramma's

Als allerlaatste redmiddel kunt u proberen om gebruik te maken van Windows-stuurprogramma's voor uw draadloze netwerkkaart. Dit werkt helaas niet bij alle merken en typen kaarten en u dient hiervoor het zogenaamde INF-bestand voor uw kaart te hebben. Dit bestand is onderdeel van het Windows-stuurprogramma van uw kaart. Deze staat meestal op de installatie-CD van uw kaart of op de website van de fabrikant. U dient eerst de pakketten ndiswrapper-common,ndiswrapper-utils-1.9 en ndisgtk te installeren. Installeer deze pakketten zoals onder De beveiligingsmethode wordt niet ondersteund door Ubuntu beschreven is. Wanneer de pakketten op uw computer geïnstalleerd zijn, volgt u de volgende stappen:

  1. Ga naar Systeem > Beheer > Windows Draadloze Aansturingssoftware. Mogelijk wordt er om uw wachtwoord gevraagd. Het voorkeurenvenster van ndiswrapper wordt nu geopend.

  2. Klik vervolgens op de knop Nieuw stuurprogramma installeren. Vanwege een fout in het programma, valt deze tekst gedeeltelijk weg. Er opent nu een bestandsselectievenster.

  3. Blader nu naar het INF-bestand en selecteer dit.
  4. Vervolgens wordt het stuurprogramma geladen. Uw draadloze netwerkkaart komt nu in de lijst van gedetecteerde kaarten te staan. Indien er Hardware aanwezig: ja staat, is uw kaart gedetecteerd. Probeer nu verbinding te maken met uw netwerk. Staat er Hardware aanwezig: nee, dan hebt u mogelijk een verkeerd INF-bestand geselecteerd, of de kaart is niet aangesloten.


CategoryHardware


2022-09-08 16:54