[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) installeren

Deze wiki beschrijft hoe Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal geïnstalleerd kan worden.

Info (!) Na de installatie kunt u hier enkele stappen volgen die uw systeem helemaal afwerken.

Algemeen

Voor installatie met het Windows installatieprogramma zie Wubi-installatie. De Wubi-installatie is vooral bedoelt om Ubuntu uitgebreid uit te proberen. Voor blijvend gebruik kunt U Ubuntu beter als zelfstandig besturingssysteem installeren.

Met Wubi kan Ubuntu veilig met een Windows programma geïnstalleerd worden. Na de installatie zal er tijdens het starten een keuzemenu komen om Windows of Ubuntu te kiezen als besturingssysteem: een "dualboot".

Om Ubuntu als zelfstandig besturingssysteem te installeren moet u de computer herstarten vanaf de DVD of USB-stick. Dit artikel gaat er van uit dat u hier voor kiest.

Voorbereiding

Controleer, bij problemen of voor de zekerheid, de DVD op fouten. Leg de Ubuntu DVD in de speler en herstart uw computer.

Opstarten

Leg de Ubuntu DVD in de speler, of sluit de USB-stick aan, en herstart uw computer.

Als u er voor kiest Ubuntu uit te proberen krijgt u een vergelijkbare Ubuntu Unity desktop te zien.

quantalwelkomdesktop.png

Probeer vast te stellen dat de belangrijkste hardware werkt.

Installeren

(i) ook als u eerder voor direct installeren heeft gekozen krijgt u in de volgende installatievensters

Druk op het desktopicoon Ubuntu 12.10 installeren om de installatie te starten.

Na het welkomsscherm met een mogelijkheid een andere taal te kiezen wordt een venster getoond om de installatie voor te bereiden:

Kies Verder om de installatie te vervolgen.

Schijfruimte toewijzen

Dit onderdeel is afhankelijk van uw situatie. Wilt U Ubuntu te installeren naast een aanwezige Windows besturingssysteem of een aanwezige Ubuntu installatie vervangen.

Bijvoorbeeld:

of, als u al eerder Ubuntu heeft geïnstalleerd kunt u er voor kiezen deze te upgraden of te vervangen:

Kiest u voor installatie naast een ander besturingssysteem, dan zal een venster worden getoond voor het verdelen van de schijfruimte tussen beide besturingssystemen.

Kiest u voor Iets anders kunt u handmatig de grootte van bestaande partities aanpassen om ruimte te maken voor de installatie van Ubuntu. Klik een bestaande partitie aan, wijzig de Size en druk op OK. Het aanpassen van de grootte kan lang duren!

Bent u tevreden over de verdeling druk dan op Nu installeren.

Er zal een waarschuwing komen dat veranderingen worden aangebracht aan de schijf.

Locatie

Tijdens het installeren worden een aantal vragen gesteld om het systeem te configureren. U kan uw locatie opgeven om de tijdzone in te stellen. Kies de stad die het dichtst bij gelegen is, dat kan door op de kaart de juiste plaats aan te duiden of door onderaan een stad te selecteren. Druk daarna Verder.

Toetsenbord

Selecteren van uw toetsenbordindeling, de standaardkeuze is gebaseerd op hetgeen u koos in het opstartmenu. Voor Nederland is de standaard indeling "USA - International (with dead keys)".

Eventueel kunt U de indeling testen door onderaan te verifiëren of de tekst die verschijnt overeenstemt met de toetsen die u indrukte.

Profiel

Tenslotte nog wat persoonlijke informatie om uw computer te configureren. Zorg dat u uw wachtwoord niet vergeet, u zult dit later nog nodig hebben!

Als u alle gegevens hebt ingegeven, druk op Vooruit.

Indien u de enige gebruiker van de computer bent kunt u desgewenst onderaan kiezen om automatisch in te loggen na het opstarten.

Er kan gekozen worden om de home-map (de map met gebruikersgegevens) versleuteld op te slaan. Deze versleuteling is afhankelijk van een 'wachtwoordzin'. Vergeet vooral niet deze 'wachtwoordzin' te noteren nadat de installatie is afgerond. Kijk eventueel hier voor meer informatie.

Afbeelding

Is een camera aangesloten kan een foto worden genomen als inlogafbeelding

Welkom

Zijn alle vragen ingevuld maar het installatieproces nog niet afgerond zal er een diashow worden getoond met informatie over deze Ubuntu versie. Kies met de pijlen rechts en links voor een andere dia.

Herstart uw computer

Als de installatie is afgerond wordt gevraagd de computer opnieuw op te starten.

Haal de DVD uit de lade (of verwijder de USB-stick) als daarom gevraagd wordt en druk 'Nu herstarten'.

Gefeliciteerd, u hebt nu Ubuntu geïnstalleerd op uw computer! Na de installatie kunt u hier enkele stappen volgen die uw systeem helemaal afwerken.

Uitgave-opmerkingen

Meer bijzonderheden over Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) staan in de ReleaseNotes:


CategoryInstallatie

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:54