[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) installeren

Deze wiki beschrijft hoe Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin geïnstalleerd kan worden. Eveneens worden tips en problemen beschreven.

De LTS versie is stabiel en wordt 5 jaar voorzien van veiligheidsupdates. Voor nieuwere versies van Ubuntu kan de normale versie worden gekozen. Iedere 6 maanden komt er een upgrade van de normale versie uit en iedere 2 jaar een nieuwe LTS versie. De normale versie wordt 9 maanden lang voorzien van veiligheidsupdates. Beide versies worden gratis aangeboden op http://www.ubuntu-nl.org/download/desktop .

Algemeen

Voor installatie met het Windows installatieprogramma zie Wubi-installatie. De Wubi-installatie is vooral bedoeld om Ubuntu uitgebreid uit te proberen. Voor blijvend gebruik kunt U Ubuntu beter als zelfstandig besturingssysteem installeren.

Om Ubuntu als zelfstandig besturingssysteem te installeren moet u de computer herstarten vanaf de DVD of USB-stick. Dit artikel gaat er van uit dat u hier voor kiest.

Voorbereiding

Controleer, bij problemen of voor de zekerheid, de CD op fouten. Leg de Ubuntu cd/dvd in de speler en herstart uw computer.

Opstarten

Leg de Ubuntu cd of dvd in de speler, of sluit de USB-stick aan, en herstart uw computer.

Als het goed gaat krijgt u een venster om de gewenste taal in te stellen en Ubuntu uit te proberen zonder te installeren of om Ubuntu direct te installeren.

Als u er voor kiest Ubuntu uit te proberen krijgt u een vergelijkbare Ubuntu Unity desktop te zien.

precisewelkomdesktop.png

Probeer vast te stellen dat de belangrijkste hardware werkt.

Installeren

(i) ook als u eerder voor installeren heeft gekozen krijgt u in de volgende installatievensters

Druk op het desktopicoon Ubuntu 12.04 LTS installeren om de installatie te starten.

Na het welkomsscherm met een mogelijkheid een andere taal te kiezen wordt een venster getoond om de installatie voor te bereiden:

Kies Verder om de installatie te vervolgen.

Schijfruimte toewijzen

Kies om Ubuntu te installeren naast het aanwezige (Windows) besturingssysteem of om de gehele schijf leeg te maken en te gebruiken voor Ubuntu.

Voor bijzondere configuraties kunt u ervoor kiezen om de partities handmatig in te delen.

Kiest u voor installatie naast een ander besturingssysteem, dan zal een venster worden getoond voor het verdelen van de schijfruimte tussen beide besturingssystemen.

Bent u tevreden over de verdeling druk dan op Nu installeren.

Er zal een waarschuwing komen dat veranderingen worden aangebracht aan de schijf.

Locatie

Tijdens het installeren worden een aantal vragen gesteld om het systeem te configureren. U kan uw locatie opgeven om de tijdzone in te stellen. Kies de stad die het dichtst bij gelegen is, dat kan door op de kaart de juiste plaats aan te duiden of door onderaan een stad te selecteren. Druk daarna Verder.

Toetsenbord

Selecteren van uw toetsenbordindeling, de standaardkeuze is gebaseerd op hetgeen u koos in het opstartmenu. Voor Nederland is de standaard indeling "USA - International (with dead keys)".

U kunt de indeling testen door onderaan te verifiëren of de tekst die verschijnt overeenstemt met de toetsen die u indrukte. Als u klaar bent, druk op Vooruit.

Profiel

Tenslotte nog wat persoonlijke informatie om uw computer te configureren. Zorg dat u uw wachtwoord niet vergeet, u zult dit later nog nodig hebben!

Als u alle gegevens hebt ingegeven, druk op Vooruit.

Indien u de enige gebruiker van de computer bent kunt u desgewenst onderaan kiezen om automatisch in te loggen na het opstarten.

Er kan gekozen worden om de home-map (de map met gebruikersgegevens) versleuteld op te slaan. Deze versleuteling is afhankelijk van een 'wachtwoordzin'. Vergeet vooral niet deze 'wachtwoordzin' te noteren nadat de installatie is afgerond. Kijk eventueel hier voor meer informatie.

optioneel

Als de installatie naast een bestaande installatie wordt gedaan kunnen persoonlijke instellingen worden overgenomen:

Welkom

Zijn alle vragen ingevuld maar het installatieproces nog niet afgerond zal er een diashow worden getoond met informatie over deze Ubuntu versie. Kies met de pijlen rechts en links voor een volgend dia.

Herstart uw computer

Als de installatie is afgerond wordt gevraagd de computer opnieuw op te starten.

Haal de cd uit de lade als daarom gevraagd wordt en druk 'Nu herstarten'.

Gefeliciteerd, u hebt nu Ubuntu geïnstalleerd op uw computer! Na de installatie kunt u hier enkele stappen volgen die uw systeem helemaal afwerken.

Uitgave-opmerkingen


CategoryInstallatie

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:54