• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

Versie 10 sinds 2008-08-23 16:50:33

Bericht wissen

Werken met Wine

Voor sommige mensen zijn bepaalde programma's die zij onder Windows gebruiken onmisbaar. Veel mensen gebruiken daarom Windows als dualboot of hebben ergens een tweede pc staan met Windows erop. Er zijn een paar programma's verkrijgbaar die het mogelijk maken om die programma's draaiende te krijgen op Ubuntu zoals Win4Lin, Cedega, VMWare en Wine. Deze laatste zullen we eens wat nader bekijken.

Wine installeren

We openen onze terminal en voeren daar de volgende code in:

sudo apt-get install wine

Of ga naar Systeem -> Beheer -> Synaptic Pakketbeheer. Zorg dat Universe en Multiverse pakketbronnen ingeschakeld zijn en zoek naar Wine. Wine markeren voor installatie met de rechtermuisknop. Systeem bijwerken en Toepassen. Vanaf Edgy Eft kan Wine ook geinstalleerd worden via Toepassingen -> Installeren/verwijderen -> Kies rechtsboven Alle .. en vul linksboven wine in. Vink Wine aan en installeer.

Meer weten over het installeren en beheren van software op je Ubuntu computer? Lees dan software installeren eens door.

Windows programma kiezen

We moeten uiteraard eerst een Windows programma hebben voor we Wine kunnen gebruiken. Als voorbeeld neem ik een populair programma: DVDShrink waarmee je een kopie kan maken van je favoriete DVD die je legaal gekocht hebt. Download DVDShrink hier.

Na de download pak je het uit en plaatst deze in een folder in je persoonlijke map met een naam als Windows of Downloads of iets dergelijke. We zien dat er een .exe bestand in zit. Hier op dubbelklikken zal niets opleveren. We moeten nu eerst Wine duidelijk maken dat hij dat bestand moet openen.

Wine configureren

Je zal Wine nu nergens tegenkomen in de menu's. Om Wine te kunnen configureren moet je eerst de terminal openen en typ:

winecfg

wine_wincfg.png

Je kan ook gerust wat bladeren in de menu's maar de standaard instellingen zijn meestal wel juist. Nu kun je de versie waarvoor 't programma gemaakt is selecteren. Meestal is Windows 2000 wel goed behalve bij oudere programma's. Daar recht boven staat een knopje Add application. Als we daar op klikken krijgen we dit:

wine_winexe.png

We zitten in drive C waarin zich de mappen Program Files en Windows bevinden. Wine maakt de Windows programma's gewoon wijs dat ze in Windows zitten. In deze mappen zal Wine straks zijn programma's installeren. Maar we moeten nu eerst ons programma nog gaan zoeken. klik op de bovenliggende map tot je in je persoonlijke folder bent en zoek DVDShrink.exe. Gewoon toevoegen en op Apply klikken.

Nu moeten we met onze terminal naar de map gaan waar DVD-Shrink zich in bevind. In mijn geval is dat downloads/DVD-Shrink en dan het commando geven om DVD-Shrink te installeren: wine programma.exe.

bb@bartek:~$ cd downloads/DVD-Shrink
bb@bartek:~/downloads/DVD-Shrink$ wine dvdshrink32setup.exe

Het programma wordt nu automatisch geïnstalleerd zoals je zou doen als je met Windows werkt. Zorg ervoor dat hij een bureaubladicoontje plaatst. Dat bespaart u straks wat zoekwerk. Vanaf nu zal elk .exe bestand automatisch door Ubuntu herkend worden als te openen met Wine. Die winecfg hoeft u dus maar 1 keer uit te voeren.

Programma toevoegen aan het menu

Als je geen icoontje op je desktop hebt geplaatst zal je moeten graven in de home folder om je programma te vinden. Daarvoor moet je eerst verborgen en reservekopiebestanden tonen aanvinken bij Bewerken -> Voorkeuren. Daarna zoeken naar de map .wine -> drive_c -> Program files ...

Het is dus aan te raden wel een icoontje op de desktop te plaatsen. Wie dat icoontje daar niet wil kan dat programma eenvoudig toevoegen aan de menu's via Alacarte menu Editor dat zich bevindt in Toepassingen -> Hulpmiddelen. Als je een nieuw programma toevoegt vraagt hij naar een commando. Dat kan je terugvinden als je op het icoontje op je bureaublad met de rechtermuisknop klikt -> Eigenschappen -> Starter. Daar vind je de regel Opdracht deze kopieer je nu naar Alacarte. Nog een icoontje toevoegen, een naam geven en klaar. Je Windows programma staat nu mooi te blinken in de menu's tussen de Linux programma's en je kan het bureaubladicoontje verwijderen als je dat wil.

Programma's die werken onder Wine

Helaas werken nog niet alle programma's onder Wine, Wine is ook nog steeds maar een beta versie die nog in ontwikkeling is en waar regelmatig updates voor uitkomen. Kijk zeker eens op hun site Wine.

Een goede site met programma's die onder Wine werken is Franks Corner. Hij geeft er vaak ook nog uitleg bij hoe je 't correct kan installeren.

Maar niets houd u tegen om zelf eens te experimenteren met je eigen favoriete programma's. Ik heb zo ook Aldfaer werkende gekregen. En anderen hebben zo hun favoriete Windows schaakprogramma, zoals Natwarlal, aan de praat gekregen.

Met Wine geïnstalleerde programma's verwijderen

Open de terminal en typ: "uninstaller" (zonder de aanhalingstekens natuurlijk). Nu opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. Je kan hier een overzicht zien van alle met Wine geïnstalleerde programma's en je kan dan gewoon aanklikken wat je wil verwijderen en op 'Remove' klikken.


CategoryWerkenMetUbuntu