• Vastliggende pagina
 • Info
 • Bijlages
Verschillen tussen versies 50 en 51
Versie 50 sinds 2015-06-13 19:59:16
Grootte: 8170
Auteur: testcees
Commentaar: -
Versie 51 sinds 2016-03-28 10:48:01
Grootte: 9216
Auteur: testcees
Commentaar: 16.04
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd.
Regel 4: Regel 4:
 . <<GeschiktVoor("ubuntu","12.04 LTS 14.04 LTS")>>  . <<GeschiktVoor("ubuntu, kubuntu, xubuntu","12.04 LTS 14.04 LTS 16.04 LTS")>>
Regel 8: Regel 8:
 * Overweeg goed of het specifieke Windows programma echt nodig is, vaak is er een vergelijkbaar open source programma te vinden in het Ubuntu Softwarecentrum.  * Een specifieke Windows programma is vaak niet nodig als er een vergelijkbaar open source programma te vinden is in Ubuntu Software.
Regel 10: Regel 10:
 * Overweeg eventueel [[community/Qemu|QEMU]] of [[community/VirtualBox|Virtualbox]] om een compleet Windows systeem te draaien op Ubuntu.  * Gebruik [[community/Qemu|Qemu]] of [[community/VirtualBox|Virtualbox]] om een compleet Windows systeem te draaien op Ubuntu.
Regel 13: Regel 13:
 . <!> Vanaf Ubuntu versie 10.04 LTS is het nodig programmabestanden voor uitvoeren aan te merken. Zie het artikel [[community/ProgrammabestandUitvoeren|ProgrammabestandUitvoeren]].  . <!> Soms is het nodig programmabestanden voor uitvoeren aan te merken. Zie het artikel [[community/ProgrammabestandUitvoeren|ProgrammabestandUitvoeren]].
Regel 15: Regel 15:
 . <!> Wine is veilig maar Windows programmatuur ''kan'' onveilig zijn. Gebruik Wine voor Windows software uit betrouwbare bron.  . <!> Wine is veilig maar Windows programmatuur ''kan'' onveilig zijn. Gebruik alleen Windows software uit betrouwbare bron!
Regel 20: Regel 20:
Ga naar het Ubuntu softwarecentrum om wine te installeren. Type ''wine'' in het zoekvenster rechtsboven en klik op Installeren. Ga naar Ubuntu software om wine te installeren. Type ''wine configureren'' in het zoekvenster en klik op Installeren.
Regel 22: Regel 22:
 . {{attachment:meersoftwarecentrumwine1404.png}}  . {{attachment:softwarewine1604.png}}
Regel 26: Regel 26:
 sudo apt-get install wine  sudo apt install wine
Regel 28: Regel 28:

 * Er wordt gevraagd een licentie (EULA) voor gebruik van Microsoft lettertype te accepteren.
Regel 38: Regel 40:
 {{attachment:Wine configuratie.png|Wine configuratie_1404.png}}  {{attachment:Wineconfiguratie_1604.png}}
Regel 41: Regel 43:

 * De eerste keer kan het even duren voordat de Wine configuratie is bijgewerkt.

 . {{attachment:bijwerken.png}}
Regel 48: Regel 54:
 {{attachment:winedesktop1404.png}}  {{attachment:winedesktop1604.png}}
Regel 51: Regel 57:
 {{attachment:WineOpenen1404.png}}  {{attachment:WineOpenen1604.png}}
Regel 53: Regel 59:
 <!> Start wine '''NOOIT met sudo''' (als root) om te voorkomen dat wine systeembestanden kan wijzigen via de Desktopintegratie!  <!> Start wine '''NOOIT met sudo''' (als root) om te voorkomen dat wine systeembestanden kan wijzigen!
Regel 55: Regel 61:
 <!> Optioneel: Gebruik de volgende opdracht om de desktopintegratie uit te schakelen en de toegang voor wine programma's te beperken tot de eigen (verborgen) map ~/.wine:  <!> '''Optioneel''': Gebruik de volgende opdracht om de desktopintegratie ''uit'' te schakelen en de toegang voor wine programma's te beperken tot de eigen (verborgen) map ~/.wine:
Regel 63: Regel 69:
 * Download of kopieer het installatieprogramma (.exe) naar een geschikte locatie (bijvoorbeeld de desktop of de persoonlijke folder).
 * Start een terminalvenster en gebruik de cd opdracht om naar de locatie te gaan waar het installatieprogramma is opgeslagen.
 * S
tart het installatieprogramma met wine:
 * Download of kopieer het installatieprogramma (.exe) naar een geschikte locatie (bijvoorbeeld Downloads).

Tijdens het downloaden kan worden gekozen het installatieprogramma met wine uit te voeren of eerst op te slaan.

 . {{attachment:downloadinstallatieprogramma.png}}

Als het installatieprogramma is opgeslagen:
* ga met Bestanden naar de map waar het installatieprogramma is opgeslagen, selecteer het programma en druk op de rechtermuistoets om het programma te openen met Wine.
of
 *
Start een terminalvenster en gebruik de cd opdracht om naar de locatie te gaan waar het installatieprogramma is opgeslagen en start het installatieprogramma met wine:
Regel 72: Regel 85:
 * In plaats van een Terminalvenster kan ook met het bestandbeheerprogramma naar de locatie worden gegaan waar het installatiebestand is gedownload, het bestand te selecteren en met een rechtermuisklik te kiezen voor de optie Openen met → Wine Windows programmalader.  * In plaats van een Terminalvenster kan ook met het bestandsbeheerprogramma naar de locatie worden gegaan waar het installatiebestand is gedownload, het bestand te selecteren en met een rechtermuisklik te kiezen voor de optie Openen met → Wine Windows programmalader.
Regel 77: Regel 90:
 * Ga met een Terminalvenster naar het virtuele schijfstartion ~/.wine/drive_c (gebruik een cd opdracht) en zoek naar de locatie waar het programma is geïnstalleerd, waarschijnlijk een subfolder van C:\Program Files of C:\Program Files (x86). Start het programma met wine: Mogelijk kan het Windowsprogramma direct worden gestart door de naam van het programma te typen in de Unity Dash.

Anders:

* Ga met een Terminalvenster naar het virtuele schijfstation ~/.wine/drive_c (gebruik een cd opdracht) en zoek naar de locatie waar het programma is geïnstalleerd. Start het programma met wine:
Regel 83: Regel 100:
 * In plaats van een Terminalvenster kan ook het bestandsbeheerprogramma van Wine worden gebruikt: Zoek het programmabestand met het bestandsbeheerprogramma (gebruik de sneltoets Ctrl+H om de verborgen map .wine te tonen), selecteer het programma en druk op de rechtermuistoets om te openen met Wine.

 * Via een Terminalvenster kan ook het bestandsbeheerprogramma van Wine worden gebruikt:
Regel 91: Regel 110:
 . {{attachment:winefile1404.png}}  . {{attachment:winefile1604.png}}
Regel 99: Regel 118:
Om het programma direct te kunnen starten met vanuit de Unity Dash kan het programma worden ingesteld om altijd met Wine te openen. Om een programma direct te kunnen starten met vanuit de Unity Dash kan het programma worden ingesteld om altijd met Wine te openen.
Regel 101: Regel 120:
 * Ga met het bestandbeheerprogramma naar de virtuele schijf ~/.wine/drive_c. Gebruik eventueel de sneltoets Ctrl-H om verborgen mappen en bestanden te tonen.  * Ga met het bestandsbeheerprogramma naar de virtuele schijf ~/.wine/drive_c. Gebruik eventueel de sneltoets Ctrl-H om verborgen mappen en bestanden te tonen.
Regel 103: Regel 122:
 * Selecteer Wine en druk op Standaard instellen.
 {{attachment:eigenschappenWine1404.png}}
 * Selecteer Wine Windows programmalader en druk op Standaard instellen.
 {{attachment:eigenschappenWine1604.png}}
Regel 109: Regel 128:
Helaas werken niet alle Windows programma's onder Wine maar de [[http://appdb.winehq.org/|database]] met applicaties die wel onder Wine werken, al dan niet met behulp van kleine aanpassingen, bevat op dit moment ruim 22.000 titels! Helaas werken niet alle Windows programma's onder Wine maar de [[http://appdb.winehq.org/|database]] met applicaties die wel onder Wine werken, al dan niet met behulp van kleine aanpassingen, bevat op dit moment ruim 23.000 titels!
Regel 114: Regel 133:
 * Type ''Wine programma's verwijderen'' in de Dash. Er opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. U kunt hier een overzicht zien van alle met-Wine-geïnstalleerde programma's en u kunt dan aanklikken wat u wilt verwijderen en op 'Remove' klikken.  * Soms heeft het Windowsprogramma een eigen optie om het programma te verwijderen. Dit werkt ook in Wine.

Anders:
* Type ''Wine programma's verwijderen'' in de Dash. Er opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. U kunt hier een overzicht zien van alle met-Wine-geïnstalleerde programma's en u kunt dan aanklikken wat u wilt verwijderen en op 'Wijzigen/Verwijderen' klikken.
Regel 119: Regel 141:
 {{attachment:uninstaller1404.png}}  {{attachment:uninstaller1604.png}}
Regel 121: Regel 143:
== PlayonLinux == == PlayOnLinux ==
Regel 124: Regel 146:
!PlayOnLinux is een grafische interface voor Wine waarmee Windows-programma's en games op Ubuntu kunnen worden uitgevoerd. !PlayOnLinux vereenvoudigt de installatie van bepaalde software door de juiste versie van Wine met een bepaald programma te combineren en hierbij een grafische installatiewizard te voorzien. !PlayOnLinux kan verschillende versies van Wine naast elkaar installeren. Elk installatiescript beschrijft de Wine-versie die een programma nodig heeft. Elk programma wordt in een aparte Wine-prefix geïnstalleerd om andere Wine-programma's niet te beïnvloeden. !PlayOnLinux is een grafische interface voor Wine waarmee Windows-programma's en games op Ubuntu kunnen worden uitgevoerd. !PlayOnLinux vereenvoudigt de installatie van bepaalde software door de juiste versie van Wine met een bepaald programma te combineren en van een grafische installatieprogramma te voorzien. !PlayOnLinux kan verschillende versies van Wine naast elkaar gebruiken. Elk programma wordt met een aparte Wine-prefix geïnstalleerd om andere programma's niet te beïnvloeden.
Regel 128: Regel 150:
Start !PlayonLinux en kies voor "Een programma installeren" aan de rechterzijde. === PlayOnLinux installeren ===
!PlayOnLinux is standaard onderdeel van de Ubuntu software.
 . {{{
sudo apt install playonlinux
}}}
Regel 130: Regel 156:
 (!) Voor sommige programma's is (uiteraard) een legale bron (CD/DVD/download) nodig, sommige kunnen automatisch worden gedownload zoals in dit simpele voorbeeld Microsoft paint en Notepad++:  (!) Om !PlayOnLinux te gebruiken is het ''niet'' nodig wine te installeren zoals hierboven beschreven.
Regel 132: Regel 158:
 . {{attachment:PlayOnLinux1404A.png}} Start !PlayOnLinux en kies voor "Een programma installeren".

 (!) Voor sommige programma's is (uiteraard) een legale bron (CD/DVD/download) nodig, andere programma's kunnen automatisch worden gedownload zoals in dit voorbeeld Microsoft paint en het Notepad++:

 . {{attachment:PlayOnLinux1604.png}}
Regel 141: Regel 171:
!CrossOver is een niet-vrije oplossing van [[https://en.wikipedia.org/wiki/CodeWeavers|CodeWavers]] voor het gebruiken van Windows software in Linux: [[https://www.codeweavers.com/products/|www.codeweavers.com/products/]]. !CodeWavers is een sponsor van Wine. !CrossOver is een niet-vrije oplossing van [[https://en.wikipedia.org/wiki/CodeWeavers|CodeWavers]] voor het gebruiken van Windows software in Linux, gebaseerd op wine: [[https://www.codeweavers.com/products/|www.codeweavers.com/products/]]. !CodeWavers is een sponsor van Wine.

Werken met Wine

Met het hulpprogramma wine is het mogelijk om DOS - en Windows-programma's te draaien op Ubuntu (Wine Is Not an Emulator)

 • Een specifieke Windows programma is vaak niet nodig als er een vergelijkbaar open source programma te vinden is in Ubuntu Software.
 • Gebruik Qemu of Virtualbox om een compleet Windows systeem te draaien op Ubuntu.

Waarschuwing

 • Info <!> Soms is het nodig programmabestanden voor uitvoeren aan te merken. Zie het artikel ProgrammabestandUitvoeren.

 • Info <!> Wine is veilig maar Windows programmatuur kan onveilig zijn. Gebruik alleen Windows software uit betrouwbare bron!

Wine installeren

wine.png

Ga naar Ubuntu software om wine te installeren. Type wine configureren in het zoekvenster en klik op Installeren.

 • softwarewine1604.png

 • of in een terminalvenster:
   sudo apt install wine
 • Er wordt gevraagd een licentie (EULA) voor gebruik van Microsoft lettertype te accepteren.

Wine configureren

wine-winecfg.png

 • type Wine configureren in de Unity Dash of

 • In een terminalvenster:
   winecfg

  Wineconfiguratie_1604.png

 • Bladeren door de verschillende tabbladen en menu's om wine in te stellen.
 • De eerste keer kan het even duren voordat de Wine configuratie is bijgewerkt.
 • bijwerken.png

Verborgen map ~/.wine

 • Wine slaat gegevens op in de verborgen map ~/.wine. Deze map bevat onder andere de virtuele C-drive (~/.wine/drive_c) met de map /windows en /program files.

  Info (!) Wis de verborgen map (opdracht: rm -rf ~/.wine) om in 1 keer alle windows programma's en instellingen te wissen. De volgende maal dat wine gebruikt wordt zal deze map opnieuw worden aangemaakt.

Desktop integratie

 • Standaard is wine geconfigureerd om te integreren met de Ubuntu desktop van de gebruiker.

  winedesktop1604.png

 • Programma's die met wine worden uitgevoerd gebruiken dezelfde persoonlijke mappen als andere (Ubuntu) programma's.

  WineOpenen1604.png

  Info <!> Start wine NOOIT met sudo (als root) om te voorkomen dat wine systeembestanden kan wijzigen!

  Info <!> Optioneel: Gebruik de volgende opdracht om de desktopintegratie uit te schakelen en de toegang voor wine programma's te beperken tot de eigen (verborgen) map ~/.wine:

  • unlink ~/.wine/dosdevices/z:

Windows programma installeren

 • Een Windows programma moet eerst worden geïnstalleerd in de wine-omgeving.

 • Download of kopieer het installatieprogramma (.exe) naar een geschikte locatie (bijvoorbeeld Downloads).

Tijdens het downloaden kan worden gekozen het installatieprogramma met wine uit te voeren of eerst op te slaan.

 • downloadinstallatieprogramma.png

Als het installatieprogramma is opgeslagen:

 • ga met Bestanden naar de map waar het installatieprogramma is opgeslagen, selecteer het programma en druk op de rechtermuistoets om het programma te openen met Wine.

of

 • Start een terminalvenster en gebruik de cd opdracht om naar de locatie te gaan waar het installatieprogramma is opgeslagen en start het installatieprogramma met wine:
  wine installatieprograma.exe

Het installatieprogramma zal net zo werken als in Windows, als gevraagd wordt waar het programma geïnstalleerd moet worden kan een map in C:\Program Files of C:\Program Files (x86) worden gebruikt.

 • In plaats van een Terminalvenster kan ook met het bestandsbeheerprogramma naar de locatie worden gegaan waar het installatiebestand is gedownload, het bestand te selecteren en met een rechtermuisklik te kiezen voor de optie Openen met → Wine Windows programmalader.

Windows programma starten

Na installatie kan het geïnstalleerd programma worden gestart met Wine.

Mogelijk kan het Windowsprogramma direct worden gestart door de naam van het programma te typen in de Unity Dash.

Anders:

 • Ga met een Terminalvenster naar het virtuele schijfstation ~/.wine/drive_c (gebruik een cd opdracht) en zoek naar de locatie waar het programma is geïnstalleerd. Start het programma met wine:
 • wine Windowsprograma.exe

Zoek het programmabestand met het bestandsbeheerprogramma (gebruik de sneltoets Ctrl+H om de verborgen map .wine te tonen), selecteer het programma en druk op de rechtermuistoets om te openen met Wine.

 • Via een Terminalvenster kan ook het bestandsbeheerprogramma van Wine worden gebruikt:
 • winefile
 • Druk op de knop C:\ om de virtuele schijf te openen:
 • winefile1604.png

 • Zoek naar het geïnstalleerde programmabestand (.exe in een Program Files map) en dubbelklik om het met Wine te starten.

Desktop icoon

Vaak kan een installatieprogramma een icoon op de desktop plaatsen om het programma eenvoudig te kunnen starten. Dit werkt ook met Wine. Het desktopicoon kan eventueel worden gesleept naar de Unity programmabalk.

Standaard instellen

Om een programma direct te kunnen starten met vanuit de Unity Dash kan het programma worden ingesteld om altijd met Wine te openen.

 • Ga met het bestandsbeheerprogramma naar de virtuele schijf ~/.wine/drive_c. Gebruik eventueel de sneltoets Ctrl-H om verborgen mappen en bestanden te tonen.
 • Selecteer het programmabestand (.exe) en klik op de rechtermuisknop → Eigenschappen. Ga naar het tabblad Openen met
 • Selecteer Wine Windows programmalader en druk op Standaard instellen.

  eigenschappenWine1604.png

Nu zal het programma standaard met Wine worden gestart bijvoorbeeld vanuit de Unity Dash.

Programma's die werken onder Wine

Helaas werken niet alle Windows programma's onder Wine maar de database met applicaties die wel onder Wine werken, al dan niet met behulp van kleine aanpassingen, bevat op dit moment ruim 23.000 titels!

Met-Wine-geïnstalleerde programma's verwijderen

wine-uninstaller.png

 • Soms heeft het Windowsprogramma een eigen optie om het programma te verwijderen. Dit werkt ook in Wine.

Anders:

 • Type Wine programma's verwijderen in de Dash. Er opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. U kunt hier een overzicht zien van alle met-Wine-geïnstalleerde programma's en u kunt dan aanklikken wat u wilt verwijderen en op 'Wijzigen/Verwijderen' klikken.

 • Of gebruik een Terminalvenster en type:
  wine uninstaller

  uninstaller1604.png

PlayOnLinux

playonlinux.png

PlayOnLinux is een grafische interface voor Wine waarmee Windows-programma's en games op Ubuntu kunnen worden uitgevoerd. PlayOnLinux vereenvoudigt de installatie van bepaalde software door de juiste versie van Wine met een bepaald programma te combineren en van een grafische installatieprogramma te voorzien. PlayOnLinux kan verschillende versies van Wine naast elkaar gebruiken. Elk programma wordt met een aparte Wine-prefix geïnstalleerd om andere programma's niet te beïnvloeden.

 • PlayOnLinux en de programma's die met PlayOnLinux worden geïnstalleerd staan los het algemene Wine zoals hierboven besproken.

PlayOnLinux installeren

PlayOnLinux is standaard onderdeel van de Ubuntu software.

 • sudo apt install playonlinux

  Info (!) Om PlayOnLinux te gebruiken is het niet nodig wine te installeren zoals hierboven beschreven.

Start PlayOnLinux en kies voor "Een programma installeren".

 • Info (!) Voor sommige programma's is (uiteraard) een legale bron (CD/DVD/download) nodig, andere programma's kunnen automatisch worden gedownload zoals in dit voorbeeld Microsoft paint en het Notepad++:

 • PlayOnLinux1604.png

 • Lijst van programma's die PlayonLinux ondersteunt: www.playonlinux.com/en/supported_apps.html (klik op een categorie).

CrossOver

crossover.png

CrossOver is een niet-vrije oplossing van CodeWavers voor het gebruiken van Windows software in Linux, gebaseerd op wine: www.codeweavers.com/products/. CodeWavers is een sponsor van Wine.

Meer

Nederlandstalig:

Engelstalig:


CategoryWerkenMetUbuntu

community/Wine (laatst bewerkt op 2016-04-01 06:16:37 door testcees)