• Vastliggende pagina
 • Info
 • Bijlages
Verschillen tussen versies 26 en 27
Versie 26 sinds 2009-09-24 23:27:40
Grootte: 10428
Auteur: johanvandijk
Commentaar:
Versie 27 sinds 2010-03-24 13:00:56
Grootte: 2602
Auteur: testcees
Commentaar: 9.10
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd.
Regel 1: Regel 1:
## page was copied from Wine
## Discussieer over dit artikel in http://forum.ubuntu-nl.org/documentatie/wine-43151/
= Werken met Wine =
 . <<GeschiktVoor("ubuntu","9.04, 9.10")>>
Regel 5: Regel 5:
= Werken met Wine =
||<tablebgcolor="#f5f0e3" tablestyle="float: right;"rowbgcolor="#d9bb7a"style="border-color: rgb(255, 255, 255); border-right-width: 0px;">'''Geschikt voor:''' ||<style="border-color: rgb(255, 255, 255); border-left-width: 0px; text-align: right;"> {{attachment:StartPagina/ubuntu.png|Ubuntu, GNOME}} {{attachment:StartPagina/xubuntu.png|Xubuntu, XFCE}} ||
||<rowbgcolor="#d9bb7a"style="border-color: rgb(255, 255, 255); border-right-width: 0px;">'''Versie:''' ||<style="border-color: rgb(255, 255, 255); border-left-width: 0px; text-align: right;">8.04 LTS, 8.10, 9.04 ||
||||<style="border-color: rgb(255, 255, 255); text-align: center;"><<TableOfContents(3)>> ||


'''Voor sommige mensen zijn bepaalde programma's die zij onder Windows gebruiken onmisbaar. Veel mensen gebruiken daarom Windows als dualboot of hebben ergens een tweede pc staan met Windows erop. Er zijn een paar programma's verkrijgbaar die het mogelijk maken om die programma's draaiende te krijgen op Ubuntu zoals [[http://win4lin.com/wp/|Win4Lin]], [[http://www.transgaming.com/|Cedega]] en [[http://www.winehq.org/|Wine]]. Wine is beschikbaar in de Ubuntu pakketbronnen en zal in dit artikel nader worden bekijken.'''
'''Met het hulpprogramma wine is het mogelijk bepaalde Windows programma's te gebruiken in Ubuntu. Wine is beschikbaar in de Ubuntu (universe) pakketbron.'''
Regel 14: Regel 8:
 * Wine kan geïnstalleerd worden via '''Toepassingen''' → '''Installeren/verwijderen''' → Kies rechtsboven '''Alle beschikbare programma's''' en vul linksboven in het zoekvak '''wine''' in. Vink Wine (Microsoft Windows Compatibility Layer) aan en installeer.
Regel 16: Regel 9:
 * Doet u de installatie liever via de commandoregel, open dan de terminal en voer daar de volgende code in:  [[apt://wine|Klik hier om wine te installeren]]

 * Of in een terminalvenster (Toepassingen → Hulpmiddelen → Terminalvenster):
Regel 21: Regel 16:
{{{#!wiki note
Meer weten over het installeren en beheren van software op je Ubuntu computer? Lees dan [[SoftwareInstalleren|software installeren]] eens door.
}}}
Regel 27: Regel 19:
 * Mocht om een bepaalde reden dit menu er niet zijn, dan kunt u de terminal (Toepassingen → Hulpmiddelen → Terminalvenster) openen en het volgende commando typen:  * Of in een terminalvenster:
Regel 32: Regel 24:
{{{#!wiki note
Voor meer informatie over werken met de terminal, lees [[community/WerkenMetDeTerminal|Werken met de terminal]] eens door.
}}}
{{attachment:wine_wincfg.png}}
 {{attachment:Wine configuratie.png}}
Regel 37: Regel 26:
U kunt nu bladeren door de verschillende tabbladen en menu's.  . Bladeren door de verschillende tabbladen en menu's om wine in te stellen. 
Regel 39: Regel 28:
U kunt de Windows versie waarvoor het Windows-programma gemaakt is selecteren. Standaard is Windows XP geselecteerd maar ook Windows 2000 of Windows Vista kan worden gekozen. Welke versie gekozen kan worden staat meestal wel aangegeven in de Wine Application Database (hierover later meer). === Verborgen map ~/.wine ===
 * Wine slaat gegevens op in de verborgen map ~/.wine. Deze map bevat onder andere de virtuele C-drive met de map /windows en /program files.

 * Wis de verborgen map {{{~/.wine}}} om in 1 keer '''alle windows programma's en instellingen te wissen'''. De volgende maal dat wine gebruikt wordt zal deze map opnieuw worden aangemaakt.
Regel 42: Regel 34:
Standaard is wine geconfigureerd om te integreren met de Ubuntu desktop van de gebruiker.  * Standaard is wine geconfigureerd om te integreren met de Ubuntu desktop van de gebruiker.
Regel 44: Regel 36:
{{attachment:DesktopIntegratie.png}}  {{attachment:winedesktop.png}}
Regel 46: Regel 38:
Programma's die met wine worden uitgevoerd kunnen zo bestanden gebruiken uit de persoonlijke map van de gebruiker. Ook nieuw gemaakte bestanden kunnen in de persoonlijke map worden opgeslagen.  . Programma's die met wine worden uitgevoerd gebruiken zo dezelfde persoonlijke mappen als andere (Ubuntu) programma's.
Regel 48: Regel 40:
{{attachment:WineOpenen.png}}  {{attachment:WineOpenen.png}}
Regel 50: Regel 42:
=== Geen Desktop integratie ===
Om veiligheidsredenen kunnen op het tabblad '''Drives''' wat instellingen worden veranderd.
== Windows programma ==
 * Wine zal automatisch gebruikt worden als dubbelgeklikt wordt op een windows(installatie)programma.
Regel 53: Regel 45:
## FIXME: Het volgende stukje is nogal slecht leesbaar.

Het voordeel dat programma's die met wine worden uitgevoerd gebruik kunnen maken van de bestanden uit de persoonlijke map van de gebruiker, kan ook als nadeel worden gezien. Het is niet altijd duidelijk wat een Windows programma met een persoonlijk bestand kan doen. Voordeel van deze instelling is dat een eventueel Windows virus wat ook met wine uitgevoerd wordt geen persoonlijke gegevens kan lezen en de schade (waarschijnlijk) beperkt zal blijven tot de (verborgen) map ~/.wine.

Door deze integratie te verbreken zullen de Windows programma's die met wine worden uitgevoerd uitsluitend toegang hebben tot de (verborgen) map ~/.wine.

Een voorbeeld van de standaardinstellingen voor de schijven '''met''' Desktop integratie:

{{attachment:wine_onveilig.png}}

Hier is te zien dat wine toegang heeft tot verschillende mappen, waaronder de mappen waar systeembestanden staan. Wis ('Remove') desgewenst de koppelingen ('Drive Mapping') tot het minimum:

{{attachment:wine_veiliger.png}}

Hierboven is te zien dat wine alleen toegang heeft tot de noodzakelijke map "drive_c" en tot de cd-rom. Zo kan je bij een virusinfectie of andere reden in 1 keer alle bestanden van wine verwijderen. Dit kunt u doen door de verborgen map {{{~/.wine}}} uit uw home map te verwijderen.

<!> Alle geinstalleerde programma's en alle gegevens (die zonder de desktop integratie zijn gemaakt) worden dan in 1 keer gewist als de verborgen map {{{~/.wine}}} wordt gewist! Maak zonodig een back-up van waardevolle gegevens! Als wine opnieuw wordt gebruikt zal een nieuwe map {{{~/.wine}}} worden gemaakt met een standaard configuratie.

== Windows programma kiezen ==
Nu gaan we een Windows programma installeren die we willen gaan installeren. Als voorbeeld neem ik een populair programma: '''DVDShrink''' waarmee je een kopie kan maken van je favoriete DVD die je legaal gekocht hebt. [[http://www.afterdawn.com/software/video_software/dvd_rippers/dvd_shrink.cfm|Download DVDShrink hier]].

DVD Shrink is ingepakt, dus pak het na de download eerst uit. We zien dat er een .exe bestand in zit. Dit is de '''installer'''.

 * Gebruikt u Wine in Ubuntu 8.04 of 8.10, klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer "Open met: Wine Windows Program Loader" of iets dergelijks.

 * Gebruikt u een oude versie van Ubuntu waarbij deze optie nog niet werkt, volg dan de volgende stappen.
 Ga met de terminal naar de map waar de DVD-Shrink installer zich bevindt. In mijn geval is dat downloads/DVD-Shrink. Geef daarna het commando om DVD-Shrink te installeren: wine <programma>.exe. bijvoorbeeld:
 * Of in een terminalvenster:
Regel 81: Regel 47:
 bb@bartek:~$ cd downloads/DVD-Shrink
 bb@bartek:~/downloads/DVD-Shrink$ wine dvdshrink32setup.exe
wine windowsprogramma.exe
Regel 85: Regel 50:
Het programma wordt nu automatisch geïnstalleerd zoals u zou doen als u met Windows werkt. Zorg ervoor dat hij een bureaubladicoontje plaatst. Dat bespaart u straks wat zoekwerk. Vanaf nu zal elk .exe bestand automatisch door Ubuntu herkend worden als te openen met Wine. De wine-configuratietool hoeft u dus maar 1 keer uit te voeren. == Programma's die werken onder Wine ==
 * Helaas werken nog niet alle programma's onder Wine. Kijk op de [[http://www.winehq.org/|site van Wine]] in de [[http://appdb.winehq.org/|Application Database]].Daar staan veel programma's in met daarbij of en hoe ze zullen werken onder Wine.
Regel 87: Regel 53:
== Programma toevoegen aan het menu ==
Bij de meeste programma's staat er nu een koppeling naar het Windows-programma onder '''Toepassingen''' → '''Wine''' → '''Programs'''. Hier kunt u uw Windows-programma openen. Wilt u alsnog een bureaubladicoon maken, dan kunt u vanuit het menu de koppeling naar het programma naar het bureaublad slepen. Dan wordt de koppeling ook geplaatst op het bureaublad.

Mocht er geen koppeling in het menu staan, dan kunt u deze zelf aanmaken. U zult hiervoor zelf moeten graven in uw persoonlijke map om uw programma te vinden. Daarvoor moet u eerst '''Verborgen- en reservekopiebestanden tonen''' aanvinken bij '''Bewerken''' → '''Voorkeuren'''. Daarna zoeken naar de map '''.wine''' → '''drive_c''' → '''Programma Bestanden'''. Zoek uw programma op en onthoud het pad. Nu kunt u het programma toevoegen aan de menu's via de '''menu editor''' dat zich bevindt onder '''Toepassingen''' → '''Hulpmiddelen'''. Als u een nieuw programma toevoegt vraagt hij naar een commando. Dit commando is {{{wine "<pad naar programma>" }}} waar u {{{<pad naar programma>}}} verandert naar het pad dat u hebt gevonden in de stap hiervoor. Voeg een icoontje toe (optioneel), een naam en klaar.

Uw Windows programma staat nu mooi te blinken in de menu's tussen de Linux programma's en u kunt het eventuele bureaubladicoontje verwijderen als u dat wilt.

== Programma's die werken onder Wine ==
Helaas werken nog niet alle programma's onder Wine. Kijk ook eens op de [[http://www.winehq.org/|site van Wine]]. Op deze site is ook een [[http://appdb.winehq.org/|Application Database]] te vinden, waarin veel programma's staan met daarbij of en hoe ze zullen werken onder Wine.

Een andere goede site met programma's die onder Wine werken is [[http://frankscorner.org/index.php?p=graphics|Franks Corner]]. Op beide sites staat vaak ook nog uitleg over hoe u het programma correct kunt installeren.

Maar niets houdt u tegen om zelf eens te experimenteren met uw eigen favoriete programma's. Ik heb zo ook [[http://www.aldfaer.net/|Aldfaer]] werkende gekregen. En anderen hebben zo hun favoriete Windows schaakprogramma, zoals Natwarlal, aan de praat gekregen.
 * Een andere goede site met programma's die onder Wine werken is [[http://frankscorner.org/index.php?p=graphics|Franks Corner]]. Op beide sites staat vaak ook nog uitleg over hoe u het programma correct kunt installeren.
Regel 102: Regel 56:
Ga naar '''Toepassingen''' → '''Wine''' → '''Uninstall Wine Software'''. Nu opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. U kunt hier een overzicht zien van alle met-Wine-geïnstalleerde programma's en u kunt dan gewoon aanklikken wat u wilt verwijderen en op 'Remove' klikken.

== Applicatiespecifieke instellingen gebruiken ==
Wilt u voor een bepaald programma andere instellingen dan normaal gebruiken? Maak dan gebruik van applicatie instellingen.

Ga naar de '''Wine Configurationtool''' onder '''Toepassingen''' → '''Wine''' → '''Configure Wine'''. Ga naar het tabblad '''Applications'''. Onderin staat een knopje '''Add application'''. Als we daar op klikken krijgen we dit:

{{attachment:wine_winexe.png}}

We zitten in drive C waarin zich de mappen Program Files en Windows bevinden. Wine maakt de Windows programma's gewoon wijs dat ze in Windows zitten. In deze mappen zal Wine straks zijn programma's installeren. Maar we moeten nu eerst ons programma nog gaan zoeken. Navigeer naar uw programma-executable (het .exe bestand dat geopend wordt bij het starten van het programma), meestal in een submap van de map '''Program Files''' (in dit voorbeeld is dat DVDShrink.exe). Open uw "executable" en klik op '''Apply'''. Selecteer nu uit de lijst uw programma. Nu kunt u verschillende instellingen veranderen zoals bijvoorbeeld de Windows-versie, maar ook de instellingen in de '''Libraries'''- en '''Graphics'''-tabs kunt u applicatiespecifiek aanpassen. Als u klaar bent, druk op OK. De volgende keer dat u uw programma opstart zullen de nieuwe instellingen worden gebruikt.
 * Ga naar '''Toepassingen''' → '''Wine''' → '''Uninstall Wine Software'''. Nu opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. U kunt hier een overzicht zien van alle met-Wine-geïnstalleerde programma's en u kunt dan gewoon aanklikken wat u wilt verwijderen en op 'Remove' klikken.

Werken met Wine

Met het hulpprogramma wine is het mogelijk bepaalde Windows programma's te gebruiken in Ubuntu. Wine is beschikbaar in de Ubuntu (universe) pakketbron.

Wine installeren

Wine configureren

 • Het Wine-menu is nu te vinden onder het Toepassingen-menu. Om Wine te kunnen configureren, ga naar ToepassingenWineConfigure Wine.

 • Of in een terminalvenster:
   winecfg

  Wine configuratie.png

 • Bladeren door de verschillende tabbladen en menu's om wine in te stellen.

Verborgen map ~/.wine

 • Wine slaat gegevens op in de verborgen map ~/.wine. Deze map bevat onder andere de virtuele C-drive met de map /windows en /program files.
 • Wis de verborgen map ~/.wine om in 1 keer alle windows programma's en instellingen te wissen. De volgende maal dat wine gebruikt wordt zal deze map opnieuw worden aangemaakt.

Desktop integratie

 • Standaard is wine geconfigureerd om te integreren met de Ubuntu desktop van de gebruiker.

  winedesktop.png

 • Programma's die met wine worden uitgevoerd gebruiken zo dezelfde persoonlijke mappen als andere (Ubuntu) programma's.

  WineOpenen.png

Windows programma

 • Wine zal automatisch gebruikt worden als dubbelgeklikt wordt op een windows(installatie)programma.
 • Of in een terminalvenster:
  wine windowsprogramma.exe

Programma's die werken onder Wine

 • Helaas werken nog niet alle programma's onder Wine. Kijk op de site van Wine in de Application Database.Daar staan veel programma's in met daarbij of en hoe ze zullen werken onder Wine.

 • Een andere goede site met programma's die onder Wine werken is Franks Corner. Op beide sites staat vaak ook nog uitleg over hoe u het programma correct kunt installeren.

Met-Wine-geïnstalleerde programma's verwijderen

 • Ga naar ToepassingenWineUninstall Wine Software. Nu opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. U kunt hier een overzicht zien van alle met-Wine-geïnstalleerde programma's en u kunt dan gewoon aanklikken wat u wilt verwijderen en op 'Remove' klikken.


CategoryWerkenMetUbuntu

community/Wine (laatst bewerkt op 2016-04-01 06:16:37 door testcees)