• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages
Verschillen tussen versies 11 en 12
Versie 11 sinds 2008-08-24 21:49:04
Grootte: 6678
Auteur: johanvandijk
Commentaar: stukje om wine in te perken toegevoegd. moet nog nagekeken worden op correctheid.
Versie 12 sinds 2008-09-19 18:20:28
Grootte: 7125
Auteur: MilanBoers
Commentaar:
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd.
Regel 8: Regel 8:
We openen onze terminal en voeren daar de volgende code in: Vanaf Ubuntu Edgy Eft (6.10) kan Wine geinstalleerd worden via '''Toepassingen''' -> '''Installeren/verwijderen''' -> Kies rechtsboven '''Alle beschikbare programma's''' en vul linksboven in het zoekvak '''wine''' in. Vink Wine aan en installeer.
Regel 10: Regel 10:
Gebruikt U een versie van Ubuntu ouder dan 6.10, ga dan naar '''Systeem''' -> '''Beheer''' -> '''Synaptic Pakketbeheer'''. Zorg dat Universe en Multiverse pakketbronnen ingeschakeld zijn en zoek naar '''wine'''. Wine '''markeren voor installatie''' met de rechtermuisknop. '''Systeem bijwerken''' en '''Toepassen'''.

Doet u de installatie liever via de commandoregel, open dan de terminal en voer daar de volgende code in:
Regel 13: Regel 16:
Of ga naar '''Systeem''' -> '''Beheer''' -> '''Synaptic Pakketbeheer'''. Zorg dat Universe en Multiverse pakketbronnen ingeschakeld zijn en zoek naar Wine. Wine '''markeren voor installatie''' met de rechtermuisknop. '''Systeem bijwerken''' en '''Toepassen'''. Vanaf Edgy Eft kan Wine ook geinstalleerd worden via '''Toepassingen''' -> '''Installeren/verwijderen''' -> Kies rechtsboven '''Alle ..''' en vul linksboven wine in. Vink Wine aan en installeer.
Regel 25: Regel 27:
Je zal Wine nu nergens tegenkomen in de menu's. Om Wine te kunnen configureren moet je eerst de terminal openen en typ:
U zult Wine nu nergens tegenkomen in de menu's. Om Wine te kunnen configureren moet u eerst de terminal (Toepassingen -> Hulpmiddelen -> Terminalvenster) openen. Open de terminal en typ:
Regel 30: Regel 31:
{{{#!wiki note
Voor meer informatie over werken met de terminal, lees [[WerkenMetDeTerminal|Werken met de terminal]]
}}}
Regel 32: Regel 36:
Je kan nu bladeren door de verschillende tabbladen en menu's. De meeste instellingen zullen wel goed staan, maar om veiligheidsredenen is het aan te raden om in het tabblad '''drives''' wat instellingen te veranderen. U kunt nu bladeren door de verschillende tabbladen en menu's. De meeste instellingen zullen wel goed staan, maar om veiligheidsredenen is het aan te raden om in het tabblad '''drives''' wat instellingen te veranderen.
Regel 42: Regel 46:
Hierboven is te zien dat wine alleen toegang heeft tot de noodzakelijke map "drive_c" en tot de cd-rom. Zo kan je bij een virusinfectie of andere reden in 1 keer alle bestanden van wine verwijderen. Dit kan je doen door de verborgen map ''.wine'' uit je home map te verwijderen. Hierboven is te zien dat wine alleen toegang heeft tot de noodzakelijke map "drive_c" en tot de cd-rom. Zo kan je bij een virusinfectie of andere reden in 1 keer alle bestanden van wine verwijderen. Dit kunt u doen door de verborgen map ''.wine'' uit uw home map te verwijderen.
Regel 44: Regel 48:
Nu kun je de versie waarvoor 't programma gemaakt is selecteren. Meestal is Windows 2000 wel goed behalve bij oudere programma's. Daar recht boven staat een knopje '''Add application'''. Als we daar op klikken krijgen we dit: Nu kunt u de Windows versie waarvoor het Windows-programma gemaakt is selecteren. Meestal is Windows 2000 wel goed behalve bij oudere programma's. Daar recht boven staat een knopje '''Add application'''. Als we daar op klikken krijgen we dit:
Regel 56: Regel 60:
Het programma wordt nu automatisch geïnstalleerd zoals je zou doen als je met Windows werkt. Zorg ervoor dat hij een bureaubladicoontje plaatst. Dat bespaart u straks wat zoekwerk. Vanaf nu zal elk .exe bestand automatisch door Ubuntu herkend worden als te openen met Wine. Die winecfg hoeft u dus maar 1 keer uit te voeren. Het programma wordt nu automatisch geïnstalleerd zoals u zou doen als u met Windows werkt. Zorg ervoor dat hij een bureaubladicoontje plaatst. Dat bespaart u straks wat zoekwerk. Vanaf nu zal elk .exe bestand automatisch door Ubuntu herkend worden als te openen met Wine. Die winecfg hoeft u dus maar 1 keer uit te voeren.
Regel 59: Regel 63:
Als je geen icoontje op je desktop hebt geplaatst zal je moeten graven in de home folder om je programma te vinden. Daarvoor moet je eerst '''verborgen en reservekopiebestanden tonen''' aanvinken bij '''Bewerken''' -> '''Voorkeuren'''. Daarna zoeken naar de map '''.wine''' -> '''drive_c''' -> '''Program files''' ... Als je geen icoontje op je desktop hebt geplaatst zult u moeten graven in de home folder om uw programma te vinden. Daarvoor moet u eerst '''verborgen en reservekopiebestanden tonen''' aanvinken bij '''Bewerken''' -> '''Voorkeuren'''. Daarna zoeken naar de map '''.wine''' -> '''drive_c''' -> '''Program files''' ...
Regel 61: Regel 65:
Het is dus aan te raden wel een icoontje op de desktop te plaatsen. Wie dat icoontje daar niet wil kan dat programma eenvoudig toevoegen aan de menu's via '''Alacarte menu Editor''' dat zich bevindt in '''Toepassingen''' -> '''Hulpmiddelen'''. Als je een nieuw programma toevoegt vraagt hij naar een commando. Dat kan je terugvinden als je op het icoontje op je bureaublad met de rechtermuisknop klikt -> '''Eigenschappen''' -> '''Starter'''. Daar vind je de regel '''Opdracht''' deze kopieer je nu naar Alacarte. Nog een icoontje toevoegen, een naam geven en klaar. Je Windows programma staat nu mooi te blinken in de menu's tussen de Linux programma's en je kan het bureaubladicoontje verwijderen als je dat wil. Het is dus aan te raden wel een icoontje op de desktop te plaatsen. Wie dat icoontje daar niet wil kan dat programma eenvoudig toevoegen aan de menu's via '''Alacarte menu Editor''' dat zich bevindt in '''Toepassingen''' -> '''Hulpmiddelen'''. Als u een nieuw programma toevoegt vraagt hij naar een commando. Dat kunt u terugvinden als u op het icoontje op je bureaublad met de rechtermuisknop klikt -> '''Eigenschappen''' -> '''Starter'''. Daar vindt u de regel '''Opdracht''' deze kopieert u nu naar Alacarte. Nog een icoontje toevoegen, een naam geven en klaar. Uw Windows programma staat nu mooi te blinken in de menu's tussen de Linux programma's en u kunt het bureaubladicoontje verwijderen als u dat wilt.
Regel 64: Regel 68:
Helaas werken nog niet alle programma's onder Wine, Wine is ook nog steeds maar een beta versie die nog in ontwikkeling is en waar regelmatig updates voor uitkomen. Kijk zeker eens op hun site [[http://www.winehq.org/|Wine]]. Helaas werken nog niet alle programma's onder Wine. Kijk ook eens op de site van Wine, [[http://www.winehq.org/|Wine]]. Op deze site is ook een [[http://appdb.winehq.org/|Application Database]] te vinden, waarin veel programma's staan met daarbij of en hoe ze zullen werken onder Wine.
Regel 66: Regel 70:
Een goede site met programma's die onder Wine werken is [[http://frankscorner.org/index.php?p=graphics|Franks Corner]]. Hij geeft er vaak ook nog uitleg bij hoe je 't correct kan installeren. Een andere goede site met programma's die onder Wine werken is [[http://frankscorner.org/index.php?p=graphics|Franks Corner]]. Op beide sites staat vaak ook nog uitleg over hoe u het programma correct kunt installeren.
Regel 68: Regel 72:
Maar niets houd u tegen om zelf eens te experimenteren met je eigen favoriete programma's. Ik heb zo ook [[http://www.aldfaer.net/website/|Aldfaer]] werkende gekregen. En anderen hebben zo hun favoriete Windows schaakprogramma, zoals Natwarlal, aan de praat gekregen. Maar niets houdt u tegen om zelf eens te experimenteren met uw eigen favoriete programma's. Ik heb zo ook [[http://www.aldfaer.net/website/|Aldfaer]] werkende gekregen. En anderen hebben zo hun favoriete Windows schaakprogramma, zoals Natwarlal, aan de praat gekregen.
Regel 71: Regel 75:
Open de terminal en typ: "uninstaller" (zonder de aanhalingstekens natuurlijk). Nu opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. Je kan hier een overzicht zien van alle met Wine geïnstalleerde programma's en je kan dan gewoon aanklikken wat je wil verwijderen en op 'Remove' klikken. Open de terminal en typ: "uninstaller" (zonder de aanhalingstekens natuurlijk). Nu opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. U kunt hier een overzicht zien van alle met Wine geïnstalleerde programma's en u kunt dan gewoon aanklikken wat u wilt verwijderen en op 'Remove' klikken.

Werken met Wine

Voor sommige mensen zijn bepaalde programma's die zij onder Windows gebruiken onmisbaar. Veel mensen gebruiken daarom Windows als dualboot of hebben ergens een tweede pc staan met Windows erop. Er zijn een paar programma's verkrijgbaar die het mogelijk maken om die programma's draaiende te krijgen op Ubuntu zoals Win4Lin, Cedega, VMWare en Wine. Deze laatste zullen we eens wat nader bekijken.

Wine installeren

Vanaf Ubuntu Edgy Eft (6.10) kan Wine geinstalleerd worden via Toepassingen -> Installeren/verwijderen -> Kies rechtsboven Alle beschikbare programma's en vul linksboven in het zoekvak wine in. Vink Wine aan en installeer.

Gebruikt U een versie van Ubuntu ouder dan 6.10, ga dan naar Systeem -> Beheer -> Synaptic Pakketbeheer. Zorg dat Universe en Multiverse pakketbronnen ingeschakeld zijn en zoek naar wine. Wine markeren voor installatie met de rechtermuisknop. Systeem bijwerken en Toepassen.

Doet u de installatie liever via de commandoregel, open dan de terminal en voer daar de volgende code in:

sudo apt-get install wine

Meer weten over het installeren en beheren van software op je Ubuntu computer? Lees dan software installeren eens door.

Windows programma kiezen

We moeten uiteraard eerst een Windows programma hebben voor we Wine kunnen gebruiken. Als voorbeeld neem ik een populair programma: DVDShrink waarmee je een kopie kan maken van je favoriete DVD die je legaal gekocht hebt. Download DVDShrink hier.

Na de download pak je het uit en plaatst deze in een folder in je persoonlijke map met een naam als Windows of Downloads of iets dergelijke. We zien dat er een .exe bestand in zit. Hier op dubbelklikken zal niets opleveren. We moeten nu eerst Wine duidelijk maken dat hij dat bestand moet openen.

Wine configureren

U zult Wine nu nergens tegenkomen in de menu's. Om Wine te kunnen configureren moet u eerst de terminal (Toepassingen -> Hulpmiddelen -> Terminalvenster) openen. Open de terminal en typ:

winecfg

Voor meer informatie over werken met de terminal, lees Werken met de terminal

wine_wincfg.png

U kunt nu bladeren door de verschillende tabbladen en menu's. De meeste instellingen zullen wel goed staan, maar om veiligheidsredenen is het aan te raden om in het tabblad drives wat instellingen te veranderen.

Een voorbeeld van de standaardinstellingen voor de schijven:

wine_onveilig.png

Hier is te zien dat wine toegang heeft tot verschillende mappen, waaronder de mappen waar systeembestanden staan. Dit is overbodig, en in het geval van een Windows-virus dat via wine draait zelfs gevaarlijk. Het is dus verstandig om wine te beperken tot de hoogst noodzakelijke mappen.

wine_veiliger.png

Hierboven is te zien dat wine alleen toegang heeft tot de noodzakelijke map "drive_c" en tot de cd-rom. Zo kan je bij een virusinfectie of andere reden in 1 keer alle bestanden van wine verwijderen. Dit kunt u doen door de verborgen map .wine uit uw home map te verwijderen.

Nu kunt u de Windows versie waarvoor het Windows-programma gemaakt is selecteren. Meestal is Windows 2000 wel goed behalve bij oudere programma's. Daar recht boven staat een knopje Add application. Als we daar op klikken krijgen we dit:

wine_winexe.png

We zitten in drive C waarin zich de mappen Program Files en Windows bevinden. Wine maakt de Windows programma's gewoon wijs dat ze in Windows zitten. In deze mappen zal Wine straks zijn programma's installeren. Maar we moeten nu eerst ons programma nog gaan zoeken. klik op de bovenliggende map tot je in je persoonlijke folder bent en zoek DVDShrink.exe. Gewoon toevoegen en op Apply klikken.

Nu moeten we met onze terminal naar de map gaan waar DVD-Shrink zich in bevind. In mijn geval is dat downloads/DVD-Shrink en dan het commando geven om DVD-Shrink te installeren: wine programma.exe.

bb@bartek:~$ cd downloads/DVD-Shrink
bb@bartek:~/downloads/DVD-Shrink$ wine dvdshrink32setup.exe

Het programma wordt nu automatisch geïnstalleerd zoals u zou doen als u met Windows werkt. Zorg ervoor dat hij een bureaubladicoontje plaatst. Dat bespaart u straks wat zoekwerk. Vanaf nu zal elk .exe bestand automatisch door Ubuntu herkend worden als te openen met Wine. Die winecfg hoeft u dus maar 1 keer uit te voeren.

Programma toevoegen aan het menu

Als je geen icoontje op je desktop hebt geplaatst zult u moeten graven in de home folder om uw programma te vinden. Daarvoor moet u eerst verborgen en reservekopiebestanden tonen aanvinken bij Bewerken -> Voorkeuren. Daarna zoeken naar de map .wine -> drive_c -> Program files ...

Het is dus aan te raden wel een icoontje op de desktop te plaatsen. Wie dat icoontje daar niet wil kan dat programma eenvoudig toevoegen aan de menu's via Alacarte menu Editor dat zich bevindt in Toepassingen -> Hulpmiddelen. Als u een nieuw programma toevoegt vraagt hij naar een commando. Dat kunt u terugvinden als u op het icoontje op je bureaublad met de rechtermuisknop klikt -> Eigenschappen -> Starter. Daar vindt u de regel Opdracht deze kopieert u nu naar Alacarte. Nog een icoontje toevoegen, een naam geven en klaar. Uw Windows programma staat nu mooi te blinken in de menu's tussen de Linux programma's en u kunt het bureaubladicoontje verwijderen als u dat wilt.

Programma's die werken onder Wine

Helaas werken nog niet alle programma's onder Wine. Kijk ook eens op de site van Wine, Wine. Op deze site is ook een Application Database te vinden, waarin veel programma's staan met daarbij of en hoe ze zullen werken onder Wine.

Een andere goede site met programma's die onder Wine werken is Franks Corner. Op beide sites staat vaak ook nog uitleg over hoe u het programma correct kunt installeren.

Maar niets houdt u tegen om zelf eens te experimenteren met uw eigen favoriete programma's. Ik heb zo ook Aldfaer werkende gekregen. En anderen hebben zo hun favoriete Windows schaakprogramma, zoals Natwarlal, aan de praat gekregen.

Met Wine geïnstalleerde programma's verwijderen

Open de terminal en typ: "uninstaller" (zonder de aanhalingstekens natuurlijk). Nu opent zich een nieuw scherm dat lijkt op het Software-scherm uit Windows. U kunt hier een overzicht zien van alle met Wine geïnstalleerde programma's en u kunt dan gewoon aanklikken wat u wilt verwijderen en op 'Remove' klikken.


CategoryWerkenMetUbuntu

community/Wine (laatst bewerkt op 2016-04-01 06:16:37 door testcees)