• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages
Verschillen tussen versies 77 en 89 (omvat 12 versies)
Versie 77 sinds 2010-05-14 09:12:18
Grootte: 3174
Auteur: testcees
Commentaar:
Versie 89 sinds 2015-06-13 19:37:40
Grootte: 3060
Auteur: testcees
Commentaar: update
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd.
Regel 2: Regel 2:
{{{#!wiki note
<<BR>>Indien u fouten opmerkt mag u ze zeker verbeteren, rekening houdende met onze [[community/Richtlijnen|richtlijnen]].

## Discussie over dit artikel in het [[http://forum.ubuntu-nl.org/documentatie/xyz/|forum]].
}}}

 . <<GeschiktVoor("Ubuntu, Kubuntu, xubuntu","9.10 10.04 LTS", "community/VirtualBox")>>
 . <<GeschiktVoor("Ubuntu, Kubuntu, xubuntu","12.04 LTS, 14.04 LTS", "community/VirtualBox")>>
Regel 11: Regel 5:
Dit artikel geeft informatie over het gebruik van !VirtualBox. !VirtualBox geeft de mogelijkheid van een virtuele computer. In deze virtuele computer kan een eigen (ander) besturingssysteem worden geïnstalleerd en gebruikt. Met !VirtualBox gebruikt u ''virtuele'' computers. In een ''virtuele'' computer kan een eigen (ander!) besturingssysteem worden geïnstalleerd en gebruikt.
Regel 13: Regel 7:
Het computer waar !VirtualBox op draait wordt "gastheer" (Engels: "host") computer genoemd en de virtuele computer wordt gast (Engels: "guest") computer genoemd. De virtuele gast computer maakt ''niet direct'' gebruik van de hardware van de gastheer. De computer waar !VirtualBox op draait wordt ''gastheer'' (Engels: "host") computer genoemd en de virtuele computer wordt ''gast'' (Engels: "guest") computer genoemd.
Regel 15: Regel 9:
!VirtualBox kan gebruikt worden met verschillende versies van Windows, Linux, en andere besturingssystemen. Zowel als besturingssysteem van de gastheer computer en als virtuele gast computer. !VirtualBox werkt met verschillende versies van Windows, Linux, en andere besturingssystemen. Zowel als ''gastheer''- als ''gast''- computer.
Regel 17: Regel 11:
Redenen om !VirtualBox te gebruiken kunnen zijn: Redenen om !VirtualBox te gebruiken:
Regel 21: Regel 15:
 * een veilige manier om kennis te maken met verschillende Ubuntu en linux versies, ook als gebruik wordt gemaakt van een computer met alleen Windows.
Regel 24: Regel 19:
Als de gastheer computer een 64-bit besturingsssyteem heeft kunnen zowel gast computers met een 32-bit als 64-bit besturingssysteem worden geïnstalleerd. Heeft de gastheer computer een 32-bit besturingssysteem kunnen gast computers met een 32-bit besturingssysteem worden gebruikt. Als de gastheer computer een 64-bit besturingssysteem heeft kunnen zowel gast computers met een 32-bit als 64-bit besturingssysteem worden geïnstalleerd. Heeft de gastheer computer een 32-bit besturingssysteem dan kunnen (in de regel) alleen gast computers met een 32-bit besturingssysteem worden gebruikt.
Regel 26: Regel 21:
 * Met de open source (OSE) versie van !VirtualBox voor een ''Windows gastheer'' computer kunnen alleen 32-bit gast computers worden gebruikt.
 * De grafische prestaties van een gast computer zijn mogelijk minder dan van de gastheer computer. Dit kan een probleem geven bij software die intensief gebruik maakt van grafische mogelijkheden zoals bepaalde spelsoftware.
 * De grafische prestaties van een gast computer zijn mogelijk minder. Dit kan een probleem geven bij software die intensief gebruik maakt van grafische mogelijkheden zoals bepaalde spelsoftware. Mogelijk kunnen extra opties in het blad Instellingen → Video nodig zijn voor beter grafische prestaties.
Regel 32: Regel 26:
 * Installatie van een "virtuele" gast computer in !VirtualBox : [[community/VirtualBoxGast|Installatie gast]]
 * Netwerk voor een "virtuele" gast computer in !VirtualBox : [[community/VirtualBoxNetwerk|VirtualBox netwerk]]
 * Installatie van een gast computer in !VirtualBox : [[community/VirtualBoxGast|Installatie gast]]
 * Netwerk voor een gast computer in !VirtualBox : [[community/VirtualBoxNetwerk|VirtualBox netwerk]]
Regel 40: Regel 34:
 * het vorige wiki artikel over [[community/VirtualBoxVorig|VirtualBoxVorig]] ## * het vorige wiki artikel over [[community/VirtualBoxVorig|VirtualBoxVorig]]

Alternatieve oplossingen:

 * [[community/Qemu|Qemu]], een geheel open source virtualisatie systeem.
Regel 42: Regel 41:

[[ http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/deed.nl | {{http://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/3.0/80x15.png|CC-BY-SA}} ]]

VirtualBox

Met VirtualBox gebruikt u virtuele computers. In een virtuele computer kan een eigen (ander!) besturingssysteem worden geïnstalleerd en gebruikt.

De computer waar VirtualBox op draait wordt gastheer (Engels: "host") computer genoemd en de virtuele computer wordt gast (Engels: "guest") computer genoemd.

VirtualBox werkt met verschillende versies van Windows, Linux, en andere besturingssystemen. Zowel als gastheer- als gast- computer.

Redenen om VirtualBox te gebruiken:

  • een beschermde omgeving om te experimenteren met nieuwe software zonder risico voor het besturingssysteem van de gastheer computer, de "echte" computer.
  • om software te kunnen gebruiken die niet beschikbaar is voor het gastheer besturingssysteem.
  • een veilige manier om kennis te maken met verschillende Ubuntu en linux versies, ook als gebruik wordt gemaakt van een computer met alleen Windows.

Voor VirtualBox is geen bijzondere hardware nodig hoewel moderne processors speciale functies hebben die gebruikt worden voor betere virtualisatie. De gastheer computer moet voldoende geheugen hebben om een extra besturingssysteem als gast te kunnen gebruiken.

Als de gastheer computer een 64-bit besturingssysteem heeft kunnen zowel gast computers met een 32-bit als 64-bit besturingssysteem worden geïnstalleerd. Heeft de gastheer computer een 32-bit besturingssysteem dan kunnen (in de regel) alleen gast computers met een 32-bit besturingssysteem worden gebruikt.

  • De grafische prestaties van een gast computer zijn mogelijk minder. Dit kan een probleem geven bij software die intensief gebruik maakt van grafische mogelijkheden zoals bepaalde spelsoftware. Mogelijk kunnen extra opties in het blad Instellingen → Video nodig zijn voor beter grafische prestaties.

Dit artikel gaat verder met de volgende onderwerpen:

Meer informatie

Alternatieve oplossingen:

  • Qemu, een geheel open source virtualisatie systeem.


CC-BY-SA

CategoryOverig

community/VirtualBox (laatst bewerkt op 2015-09-10 17:11:44 door testcees)