• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages
Verschillen tussen versies 2 en 80 (omvat 78 versies)
Versie 2 sinds 2008-12-01 19:04:27
Grootte: 933
Auteur: PetervSchie
Commentaar:
Versie 80 sinds 2010-05-14 21:10:23
Grootte: 3442
Auteur: testcees
Commentaar: uitzonderingen
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd.
Regel 1: Regel 1:
||<tablestyle="float:right; font-size: 0.9em;"><<TableOfContents>>|| <<Include(documentatie_topbar)>>
{{{#!wiki note
<<BR>>Indien u fouten opmerkt mag u ze zeker verbeteren, rekening houdende met onze [[community/Richtlijnen|richtlijnen]].

## Discussie over dit artikel in het [[http://forum.ubuntu-nl.org/documentatie/xyz/|forum]].
}}}

 . <<GeschiktVoor("Ubuntu, Kubuntu, xubuntu","9.10 10.04 LTS", "community/VirtualBox")>>
Regel 4: Regel 11:
VirtualBox is een programma waarbij u de mogelijkheid hebt om andere besturingssystemen te virtualiseren binnen het geïnstalleerde besturingssysteem.
De systeemvereisten zijn , afhankelijk welk OS u wil virtualiseren, minimaal 512MB RAM, maar zal waarschijnlijk meer zijn. Hierbij geldt: hoe meer, hoe beter.
Dit artikel geeft informatie over het gebruik van !VirtualBox. !VirtualBox geeft de mogelijkheid van een virtuele computer. In deze virtuele computer kan een eigen (ander) besturingssysteem worden geïnstalleerd en gebruikt.
Regel 7: Regel 13:
== Installatie ==
U kunt virtualbox op 2 manieren installeren, via de pakketbronnen (synaptic)of via de site van virtualbox.org
De computer waar !VirtualBox op draait wordt "gastheer" (Engels: "host") computer genoemd en de virtuele computer wordt gast (Engels: "guest") computer genoemd. De virtuele gast computer maakt ''niet direct'' gebruik van de hardware van de gastheer.
Regel 10: Regel 15:
=== Installeren via pakketbronnen ===
Indien u Virtualbox wilt installeren via synaptic moet u eerst weten welke kernel u nu gebruikt.
Dat kan met het volgende commando:
Toepassingen – Hulpmiddelen - Terminalvenster
{{{
uname -a
}}}
Wanneer u nu op Enter drukt ziet u welke kernel u gebruikt. Eerst wordt de kernelversie weergegeven (bijv. 2.6.24-22) en daarna het type (bijv. generic)
!VirtualBox kan gebruikt worden met verschillende versies van Windows, Linux, en andere besturingssystemen. Zowel als besturingssysteem van de gastheer computer en als virtuele gast computer.

Redenen om !VirtualBox te gebruiken kunnen zijn:

 * een beschermde omgeving om te experimenteren met nieuwe software zonder risico voor het besturingssysteem van de gastheer computer, de "echte" computer.
 * om software te kunnen gebruiken die niet beschikbaar is voor het gastheer besturingssysteem.

Voor !VirtualBox is geen bijzondere hardware nodig hoewel moderne processors speciale functies hebben die gebruikt worden voor betere virtualisatie. De gastheer computer moet voldoende geheugen hebben om een extra besturingssysteem als gast te kunnen gebruiken.

Als de gastheer computer een 64-bit besturingssysteem heeft kunnen zowel gast computers met een 32-bit als 64-bit besturingssysteem worden geïnstalleerd. Heeft de gastheer computer een 32-bit besturingssysteem dan kunnen (in de regel) alleen gast computers met een 32-bit besturingssysteem worden gebruikt.
 * Er zijn uitzonderingen, kijk in de (Engelstalige) [[http://www.virtualbox.org/manual/UserManual.html|VirtualBox manual]] handleiding.
 * Met de open source (OSE) versie van !VirtualBox voor een ''Windows gastheer'' computer kunnen alleen 32-bit gast computers worden gebruikt.
 * De grafische prestaties van een gast computer zijn mogelijk minder dan van de gastheer computer. Dit kan een probleem geven bij software die intensief gebruik maakt van grafische mogelijkheden zoals bepaalde spelsoftware. Mogelijk kunnen extra opties in het blad Instellingen → Video nodig zijn voor beter grafische prestaties.

Dit artikel gaat verder met de volgende onderwerpen:

 * Installatie van !VirtualBox op de "echte" gastheer computer: [[community/VirtualBoxGastheer|Installatie gastheer]]
 * Installatie van een "virtuele" gast computer in !VirtualBox : [[community/VirtualBoxGast|Installatie gast]]
 * Netwerk voor een "virtuele" gast computer in !VirtualBox : [[community/VirtualBoxNetwerk|VirtualBox netwerk]]
 * Momentopnames in !VirtualBox: [[community/VirtualBoxSnapshot|VirtualBox momentopnames]]
 * USB gebruiken met !VirtualBox: [[community/VirtualBoxUSB|VirtualBox USB]]

= Meer informatie =
 * (Engelstalige) [[https://help.ubuntu.com/community/VirtualBox|Ubuntu documentatie]]
 * Uitgebreide (Engelstalige) [[http://www.virtualbox.org/manual/UserManual.html|handleiding]]
 * het vorige wiki artikel over [[community/VirtualBoxVorig|VirtualBoxVorig]]
----
CategoryOverig


Indien u fouten opmerkt mag u ze zeker verbeteren, rekening houdende met onze richtlijnen.

VirtualBox

Dit artikel geeft informatie over het gebruik van VirtualBox. VirtualBox geeft de mogelijkheid van een virtuele computer. In deze virtuele computer kan een eigen (ander) besturingssysteem worden geïnstalleerd en gebruikt.

De computer waar VirtualBox op draait wordt "gastheer" (Engels: "host") computer genoemd en de virtuele computer wordt gast (Engels: "guest") computer genoemd. De virtuele gast computer maakt niet direct gebruik van de hardware van de gastheer.

VirtualBox kan gebruikt worden met verschillende versies van Windows, Linux, en andere besturingssystemen. Zowel als besturingssysteem van de gastheer computer en als virtuele gast computer.

Redenen om VirtualBox te gebruiken kunnen zijn:

  • een beschermde omgeving om te experimenteren met nieuwe software zonder risico voor het besturingssysteem van de gastheer computer, de "echte" computer.
  • om software te kunnen gebruiken die niet beschikbaar is voor het gastheer besturingssysteem.

Voor VirtualBox is geen bijzondere hardware nodig hoewel moderne processors speciale functies hebben die gebruikt worden voor betere virtualisatie. De gastheer computer moet voldoende geheugen hebben om een extra besturingssysteem als gast te kunnen gebruiken.

Als de gastheer computer een 64-bit besturingssysteem heeft kunnen zowel gast computers met een 32-bit als 64-bit besturingssysteem worden geïnstalleerd. Heeft de gastheer computer een 32-bit besturingssysteem dan kunnen (in de regel) alleen gast computers met een 32-bit besturingssysteem worden gebruikt.

  • Er zijn uitzonderingen, kijk in de (Engelstalige) VirtualBox manual handleiding.

  • Met de open source (OSE) versie van VirtualBox voor een Windows gastheer computer kunnen alleen 32-bit gast computers worden gebruikt.

  • De grafische prestaties van een gast computer zijn mogelijk minder dan van de gastheer computer. Dit kan een probleem geven bij software die intensief gebruik maakt van grafische mogelijkheden zoals bepaalde spelsoftware. Mogelijk kunnen extra opties in het blad Instellingen → Video nodig zijn voor beter grafische prestaties.

Dit artikel gaat verder met de volgende onderwerpen:

Meer informatie


CategoryOverig

community/VirtualBox (laatst bewerkt op 2015-09-10 17:11:44 door testcees)