• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info...

Ubuntu installeren met versleutelde persoonlijke map

Versleutelen van gegevens biedt een zekerheid dat vreemden die fysieke toegang hebben tot uw computer de gegevens erop niet kunnen inkijken (bijvoorbeeld na verlies of diefstal van een laptop). Als u Ubuntu op de standaard manier installeert hebt u hier geen bescherming tegen.

Met fysieke toegang tot uw pc kan een Live cd worden gebruikt of opgestart worden in herstelmodus om toegang te krijgen tot uw gegevens. Met een versleuteling van deze gegevens is dat niet mogelijk (zonder beveiligingssleutel).

  • Warning /!\ Zonder beveiligingssleutel zijn alle gegevens verloren.

Installatie

Vanaf Ubuntu 8.10 is er een mogelijkheid een versleutelde "Prive" map te gebruiken voor het eenvoudig versleutelen van gevoelige bestanden. Zie Versleutelde 'Private' Map

In Ubuntu 9.04 is dit uitgebreid door de gehele map met gebruikersgegevens te kunnen versleutelen. Vanaf Ubuntu 9.10 is dit onderdeel van het installatieprogramma. Als de gebruiker ervoor kies met een wachtwoord aan te melden kan worden aangegeven de persoonlijke map te versleutelen.

  • Na Ubuntu 16.04 LTS (dus in Ubuntu 18.04 LTS) is de mogelijkheid om de persoonlijke map te versleutelen niet meer aanwezig. Vanaf Ubuntu 12.10 kan als alternatief tijdens de installatie worden gekozen om de gehele computer te versleutelen voor optimale bescherming. Zie Ubuntu installeren met versleutelde harde schijf

wiebentu_versleutel.png

Gebruik

De versleuteling is voor het gebruik transparant.

Bewaar de sleutel goed

Normaal gesproken is het nooit nodig de sleutel in te toetsen, met behulp van het inlog-wachtwoord worden de sleutel automatisch ontcijfert.

De sleutel moet (eenmalig) bewust worden opgevraagd om veilig te stellen omdat de sleutel te kunnen gebruiken als de gegevens door onvoorziene omstandigheden niet automatisch kunnen worden ontcijfert!

Ubuntu zal tijdens het eerste gebruik vragen om de sleutel waarmee de gegevens zijn versleuteld te tonen om deze veilig te bewaren. Zie DirectDoen#'Wachtwoordzin'.

Live dvd

De versleutelde map kan met een Ubuntu live dvd (alleen) met de juiste beveiligingssleutel worden geopend.

  • Warning /!\ aan te vullen

ecryptfd-mount-private

Meer informatie


CC-BY-SA

CategoryVeiligheid

community/VersleuteldePersoonlijkeMap (laatst bewerkt op 2018-06-16 15:28:00 door testcees)