• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info...

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME
Versie: 11.04, 11.10, 12.04, 12.10, 13.04, 13.10

Unity

Unity is vanaf Ubuntu 11.04 de standaard werkomgeving van Ubuntu. Het is een schil bovenop Gnome en is ontwikkelt door het bedrijf achter Ubuntu, Cannonical Ltd. Unity is ontworpen voor gebruik van muis, touchpad en toetsenbord. Het bevat een paneel met indicators en een applicatiestarter (de "Dash", zie hieronder) die het snel en makkelijk maakt om geliefde applicaties te bereiken, zoals een browser, terwijl de elementen die maar af en toe gebruikt worden zijn weggestopt in de Dash.

Het uiterlijk

Unity heeft een verticaal paneel aan de linkerzijde en een paneel aan de bovenkant van het scherm. Een paneel aan de linkerzijde bespaart verticale schermruimte, wat handig is op de hedendaagse breedbeeld monitoren. In de launcher, zoals dit paneel heet, staan iconen voor veelgebruikte applicaties en programma's die momenteel opgestart zijn. Klikken op een icoon geeft de applicatie focus als het al opgestart is. Als dit niet het geval is, zal de applicatie worden opgestart. Als er wordt geklikt op een applicatie wat al focus heeft, zal Unity een overzicht geven van alle open vensters van die applicatie. Het bovenste icoon in de launcher roept de Dash op. Vanuit de Dash kunnen programma's en bestanden opgezocht worden door middel van een zoekwoord. Dit in tegenstelling met andere werkomgevingen waar het zoeken van programma's via een (hiërarchisch) menu gaat. U kunt programma's vastzetten in de balk, dit doet u door rechtsklik op de applicatie en te kiezen voor: "In starter vastzetten" (zie afbeelding)

  • Unitykeep.png

Het hiërarchische menu met programma-acties zit in Unity geïntegreerd in de bovenste balk en heet het Global Menu. Als de focus op een programma ligt, wordt de naam van het programma in deze balk weergegeven, maar als u met uw muis over de balk zweeft, worden de menu's zichtbaar.

De HUD

Nieuw in Unity is de HUD. HUD is een afkorting voor de Engelse woorden Head-Up Display. In de HUD kunnen programma-acties opgezocht en uitgevoerd worden via zoekwoorden. Om in de HUD te komen drukt u de ALT toets in, waarna u de actie in die u wilt uitvoeren intypt, bijvoorbeeld "Kopiëren" (zie afbeelding) Als u deze toets (ALT) wilt wijzigen naar een andere toets, kunt u dit doen via "Toetsenbord" (opzoeken in de Dash of via instellingenbeheer).

  • UnityHUD.png

Praktische tips

Een starter maken

Voor een applicatie die u vaak gebruikt maar standaard geen starter heeft (zoals sommige niet-officiële applicaties uit een .tar.gz bestand of een zelf gecompileerde applicatie) kunt u zelf een starter maken. Dit kan via een applicatie van een derde, of u maakt het zelf.

Via een applicatie van een derde

De bekendste applicatie om een starter te maken is alacarte, u vindt het, na het installeren, in de dash onder de naam Hoofdmenu. De werking van de interface spreekt voor zich: u klikt op nieuw item en vult in het venster wat verschijnt de benodigde informatie in.
Info (!) Pas op: bij het installeren van alacarte kan het afhankelijkheden mee-installeren die uw systeem ernstig kunnen vervuilen. Controleer de afhankelijkheden daarom in Synaptic of de terminal (apt).

Doe het zelf

Als u zelf een starter wil maken voor uw applicatie, kunt u een nieuw starter-bestand maken in /usr/share/applications (als root) of ~/.local/share/applications (geen root-bevoegdheden nodig, lokaal en veiliger). Dit bestand moet de naam [programma].desktop dragen en ongeveer de volgende indeling hebben:

[Desktop Entry]
Encoding=
Name=
Type=
Exec=
Type=
MimeType=
Catagories=

Een voorbeeld:

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Voorbeeld
Type=Application
Exec=/usr/bin/voorbeeld
Icon=/usr/share/voorbeeld/icon.png
MimeType=text/plain
Catagories=TextEditor

Unity Next

Vroeg in 2013 kondigde Canonical aan aan een nieuwe Unity te werken, genaamd Unity Next. Unity Next wordt ontwikkeld met de visie dat alle verschillende devices waar Ubuntu op gaat werken (desktop, telefoon, tablet en tv) op één en dezelfde omgeving gaan draaien. Hiervoor wordt het ontwikkeld in Qt/Qml, de toolkit en programmeertaal waar Ubuntu Touch op is gebouwd. Unity Next zal een nieuwe display server gaan gebruiken in plaats van Xorg, namelijk Mir.

Meer informatie


CategoryWerkenMetUbuntu

community/Unity (laatst bewerkt op 2014-02-12 16:51:50 door luckiboy)