• Vastliggende pagina
 • Info
 • Bijlages

Niet getest voor nieuwste versie: Dit artikel is niet getest voor de nieuwste versie.
Voeg de verschillen in de nieuwe versie toe aan het artikel. Meer info...

Ubuntu testen

Inleiding

Twee maal per jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgegeven. De eerstvolgende versie is 16.10.

Iedereen kan meehelpen de nieuwe versie te testen.

Info <!> Omdat de ontwikkelversie mogelijk fouten bevat wordt de ontwikkelversie afgeraden voor beginnende Ubuntu gebruikers. Houd er rekening mee dat het systeem niet meer goed werkt door een bepaalde fout in de ontwikkelversie. Opnieuw installeren of een back-up terug plaatsen kan soms de enige uitweg zijn.

Gebruik bij voorkeur een aparte computer of aparte schijfpartitie voor het testen van de ontwikkelversie,

 • Eventueel kan een virtuele computer zoals VirtualBox worden gebruikt maar de test is dan beperkt bruikbaar omdat dan niet de werkelijke hardware wordt getest.

CD Installatie

Tijdens de ontwikkelperiode wordt meerdere malen een zogenaamde Alpha en Beta versie uitgegeven.

 • (Engelstalige) planning voor Utopic Unicorn 16.10 : (volgt)
 • Een bijzondere vooruitgave is de RC (Release Candidate) versie, vlak voor de definitieve uitgave.
 • Een Live-CD met de pakketversies "tot vandaag", de zogenaamde Daily Build, is beschikbaar op: http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/.

  Info (!) Een Daily Build ISO kan snel worden bijgewerkt met zsync!

  Info (!) Het is niet nodig een CD / DVD te branden, een ISO schijfkopiebestand kan direct met GRUB 2 worden opgestart, zie ISOBoot.

Upgrade een ontwikkelversie

Als een ontwikkelversie is geïnstalleerd kunnen verdere wijzigingen worden toegevoegd met een pakketupgrade. Een installatie van de Alpha vooruitgave zal zo geruisloos overgaan in de Beta versie en uiteindelijk in de definitieve versie.

Het grafische update programma Dash → Updatebeheer is niet bedoeld voor een ontwikkelversie. Het is mogelijk dit programma te gebruiken maar het programma kan niet goed beoordelen of een "Gedeeltelijke upgrade" of (Engels) "Partial Upgrade" nodig is. Een "Gedeeltelijke upgrade" is zelden nodig, maar kan wel problemen geven.

 • Info <!> Voer nooit zomaar een "Gedeeltelijke upgrade", dist-upgrade of full-upgrade uit.

Hoezo?

 • De Ubuntu pakketbron is opgebouwd uit vele softwareonderdelen. Bepaalde onderdelen zijn afhankelijk van andere onderdelen. Onderdelen kunnen in de nieuwe Ubuntu pakketbron worden bijgewerkt of vervallen. Dat kan weer gevolgen hebben voor afhankelijke onderdelen, die dan ook moeten worden bijgewerkt of vervallen.
 • Het bijwerken van verschillende onderdelen wordt uitgevoerd door verschillende teams en niet altijd exact op hetzelfde moment. Het Updatebeheer programma kan voorstellen een "Gedeeltelijke upgrade" uit te voeren om software te wissen die afhankelijk is van versies, die op dat moment nog bijgewerkt moeten worden in de pakketbron.
 • gedeeltelijk.png

Wat dan?

 • Het is als tester belangrijk altijd zelf te controleren welke pakketten gewist worden door de "Gedeeltelijke upgrade".

 • Voor het bijwerken van een vooruitgave kan beter gebruik gemaakt worden van een terminalvenster om zo het verloop te kunnen volgen. Open een terminalvenster Dash → Terminalvenster en geef de opdracht:
 • sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
 • Als er (een) nieuwe pakketversie(s) is (zijn), zal het aantal en de omvang worden aangegeven. Beantwoord de vraag om verder te gaan met Y om de nieuwe versies te installeren.

 • Negeer de opmerking dat pakketten worden achtergehouden.
 • Als deze terminalvensteropdracht aangeeft dat er een pakket wordt achtergehouden kan dit veroorzaakt worden door afhankelijkheden van een ander(e) pakket(versie).

Als het pakket blijvend wordt achtergehouden door een afhankelijkheidsprobleem kan de tester dit zelf herstellen het apart te installeren met een sudo apt-get install <pakketnaam> opdracht of een dist-upgrade opdracht. Het moet dan duidelijk zijn dat de te wissen pakketten zijn vervallen. Is dit niet duidelijk, controleer dan de informatie over dit pakket op Launchpad.

 • Voer alleen een dist-upgrade (ofwel "Gedeeltelijke upgrade") uit als duidelijk is dat dit nodig is: sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade. Controleer het voorstel voor een dist-upgrade goed.

 • Voorkeur voor aptitude in plaats van apt-get? Gebruik dan sudo aptitude update && sudo aptitude safe-upgrade en slechts in bepaalde situaties sudo aptitude update && sudo aptitude full-upgrade (of op de oude schrijfwijze sudo aptitude update && sudo aptitude dist-upgrade).

Upgrade naar een ontwikkel versie

 • Info (!) Werk voor de upgrade de pakketten van de huidige versie bij.

In plaats van een nieuwe installatie kan ook een distributie-upgrade naar een ontwikkelversie worden gedaan.

Programma's die buiten Synaptic (of apt-get of aptitude) om zijn geïnstalleerd moeten opnieuw worden geïnstalleerd na de upgrade naar de ontwikkelversie. Voorafgaand aan de upgrade kan de aanwezige versie eerst worden gewist.

Installeer Synaptic doormiddel van Dash → Terminalvenster, en voer

sudo apt-get install synaptic

Start Dash → Synaptic Pakkettenbeheer en kies in het scherm onderin status. Zijn er verouderde of handmatig geinstalleerde programma's kies dan in het scherm rechtsboven op Geinstalleerd (verouderd of handmatig).

 • synapticverouderdofhandmatig.png

 • Markeer deze programma's voor verwijderen en kies Toepassen.

 • SamenvattingSynapticVerouderdOfHandmatig.png

Om een upgrade van de huidige versie naar de ontwikkelversie te testen (lees: uit te voeren) kan de volgende terminalvensteropdracht worden gebruikt:

 • update-manager -d
 • de -d parameter is de korte schrijfwijze van --devel-release

Druk op de knop Controleren. Is er een ontwikkeluitgave aanwezig zal hierover een melding komen:

 • beschikbaar1010.png

Kubuntu: typ Alt-F2 en dan:

 • update-notifier-kde -d

Een upgrade zal worden uitgevoerd naar de ontwikkelversie zoals die op dat moment aanwezig is.

Om een serverinstallatie naar een ontwikkelversie te upgraden:

 • do-release-upgrade -d

Info <!> Na een upgrade is het mogelijk dat andere software, inclusief software uit de Universe pakketbron, niet goed werkt. De tester zal zichzelf op de hoogte moeten stellen van problemen met deze software.

Info <!> Als een systeeminstelling is aangepast ten opzichte van de nieuwe versie zal deze niet zomaar vervangen worden. Bevestig de vraag hierover met (het standaard antwoord) N om de eigen (beveiliging) instelling te behouden of antwoord Y om deze te overschrijven met (nieuwe) standaard instellingen.

Info (!) Het is mogelijk (niet aanbevolen) direct de naam van de pakketbronnen te wijzigen in bestand /etc/apt/sources.list en een upgrade te doen zodra de nieuwe pakketbronnen beschikbaar zijn. In dit voorbeeld wordt zo een distributie upgrade gedaan van Natty Narwhal 11.04 naar Oneiric Ocelot 11.10:

sudo sed -i 's/natty/oneiric/g' /etc/apt/sources.list && sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Meld je ervaring

Met de vooruitgave kan iedereen testen hoe de nieuwe versie werkt op zijn of haar computer. Het melden van deze ervaring maakt de test extra waardevol.

Problemen

Het is geen verrassing als er een probleem is met een vooruitgave, maar meld het vooral! Hiervoor gebruikt Ubuntu de site Launchpad.

Of overleg in het Nederlands op het Ubuntu-NL forumgedeelte: http://forum.ubuntu-nl.org/test-forum/

Verslag

Op http://iso.qa.ubuntu.com/ kan worden gemeld of de test met de vooruitgave probleemloos is verlopen en/of welke problemen op Lauchpad gemeld zijn.


CategoryOverig

community/UbuntuTesten (laatst bewerkt op 2016-04-21 16:10:48 door testcees)