• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

Dit artikel moet worden onderhouden. Dit artikel moet worden onderhouden om te voldoen aan de wiki richtlijnen. Meer info...

Software installeren

Kubuntu

Inleiding

Met Kubuntu worden standaard al veel programma's voor uiteenlopende taken meegeleverd. Denk maar aan een internetbrowser ( Konqueror ), een kantoorpakket ( Koffice ), een e-mailprogramma ( KMail ), een tekenprogramma ( Gimp ) en nog heel wat meer nuttige programma's. Maar het is toch zeker niet ondenkbaar dat u nog wat extra programma's wilt installeren. Daarom zult u zeker blij zijn om te horen dat u op gemakkelijke wijze zeer veel extra programma's kunt installeren.

U bent wellicht gewend om extra programma's via een website te downloaden. In Kubuntu gaat dit net iets anders. U moet extra programma's niet downloaden vanaf een website, maar via de eigen pakketbronnen van Kubuntu. In deze speciaal voor Kubuntu ingerichte pakketbronnen kunt u zeer veel extra programma's vinden. Momenteel zijn er via deze pakketbronnen zelfs zo'n 30.000 programma's te installeren, en er worden nog steeds dagelijks extra programma's toegevoegd! Dat is dus zeker ruim voldoende voor normaal gebruik!

Door deze methode kunt u makkelijk programma's vinden om te installeren, want alle programma's zijn netjes verzameld op één plek.

Twee manieren

Er zijn twee manieren om een softwarepakket te installeren in Kubuntu.

Adept

De eerste en gemakkelijkste manier om software te installeren in Kubuntu is door middel van Adept.

Jammer genoeg wordt Adept niet standaard bij Kubuntu meegeleverd, dus zullen we het moeten installeren via een terminalvenster.

Start eerst een terminalvenster door naar Kickoff Menu → Programma's → Hulpmiddelen → Terminal-emulatieprogramma te gaan. U ziet nu het volgende venster:

KubuntuTerminal.png

Kopieer en plak vervolgens de volgende regel in het terminalvenster en druk op Enter:

sudo apt-get install adept

Geef vervolgens het wachtwoord van uw gebruikersaccount in ( let op: u ziet niets, zelfs geen sterretjes, terwijl u typt. Dit komt door beveiligingsoverwegingen )

KubuntuTerminalWachtwoord.png

Het kan dat u nog gevraagd wordt of u echt wilt doorgaan. Druk in dat geval gewoon op J en vervolgens op Enter.

Nu verschijnt er heel veel tekst in het terminalvenster. Als u weer een opdracht kunt intypen, kunt u het terminalvenster sluite en is Adept geïnstalleerd.

Nu kunt u Adept heel makkelijk starten door naar Kickoff menu → Programma's → Add/Remove software te gaan.

Bij het starten van Adept moet u het wachtwoord van uw gebruikersaccount ingeven. Dit is nodig omdat het installeren en verwijderen van software een administratieve taak is en men wilt dat alleen mensen die bevoegd zijn hiervoor zo'n taken kunnen uitvoeren.

StartschermAdept.png

In dit venster kunt u helemaal links de tabbladen Sources, Browse, Preview en Progress zien en erop klikken om naar die tabbladen te gaan. In die tabbladen kunt u respectievelijk pakketbronnen toevoegen, aanpassen en verwijderen, naar pakketten zoeken, de wijzigingen die u heeft gemarkeerd ( zoals het verwijderen van geïnstalleerde pakketten en het installeren van nieuwe ) kunt zien en de progressie van het uitvoeren van de door u doorgevoerde wijzigingen kunt volgen.

Als u zich op het tabblad Browse bevindt ( wat we in de rest van deze uitleg zullen veronderstellen ) ziet u naast de lijst van tabbladen een lijst van categorieën van pakketten. Klik op zo'n categorie om de pakketten in die categorie te bekijken.

Daarnaast zie u de lijst van pakketten. Klik op de naam van een pakket om een beschrijving ervan te krijgen.

Om een pakket te installeren moet u op haar naam klikken en daarna Install this package aanvinken. Nu hebt u gemarkeerd dat dit pakket geïnstalleerd moet worden. Nu moeten we Adept nog vertellen om de gemarkeerde wijzigingen door te voeren. Dit kunt u doen door op het tabblad Preview rechtsonder in het venster op de knop Apply changes te klikken.

KPackageKit

Met het Adept is het eenvoudig om naar een softwarepakket te zoeken, omdat niet alle softwarepakketten, maar alleen de populairste softwarepakketten hier worden getoond.

Daardoor kunt u echter soms een specifiek softwarepakket niet vinden, alhoewel het wel in de officiële Ubuntu pakketbronnen is opgenomen. U kunt dit soort softwarepakketten vinden via KPackageKit.

In KPackageKit zijn alle programma's die in de officiële pakketbronnen van uw versie van Kubuntu zijn opgenomen, te vinden. U kunt KPackageKit starten door naar Kickoff menu → Programam's → Systeem → Softwarebeheer te gaan. Omdat er beheerdersrechten nodig zijn voor een administratieve taak zoals het installeren van een softwarepakket wordt er u gevraagd om uw wachtwoord in te typen wanneer u de veranderingen in KPackageKit die u hebt gemarkeerd wilt toepassen.

KPackageKitIntro.png

Zoals u op bovenstaande schermafbeelding ziet, is er geen overzicht van pakketten als u KPackageKit net hebt opgestart. Dit komt omdat KPackageKit verwacht dat u hier naar specifieke pakketten komt zoeken die u niet kunt vinden in Adept en waarvan u de naam kent. Bovenaan het grote, lege veld aan de rechterkant van het venster is er een invoervak waarin u uw zoekopdracht kunt ingeven. Als u daarna op Enter klikt zal KPackageKit in de database van alle pakketbronnen zoeken naar pakketten die aan uw zoekopdracht voldoen. Het resultaat ziet u dan beneden in het veld.

KPackageKitSearch.png

Mocht u toch naar pakketten willen bladeren, dan kan u in het dropdown-menu rechts van het venster ( dat nu gelabeld is met "Text search" ) een categorie van pakketten selecteren.

Als u het pakket gevonden hebt en u het wilt installeren moet u eerst op de naam van het pakket en daarna rechts op het grijze pijtlje klikken. ( Opmerking: als een pakket al geïnstalleerd is zult u in plaats van een pijltje een kruisje zien! )

KPackageKitPakketAanduidenInstalleren.png

Nu is het gewenste pakket gemarkeerd om geïnstalleerd te worden. Nu moet u enkel nog de gemarkeerde wijzigingen doorvoeren. Dit doet u door rechtsonder in het venster op de knop Toepassen te klikken. Laat KPackageKit nu even rustig het technische werk opknappen. Als u een melding krijgt over dat er nog wat andere wijzigingen moeten worden aangebracht om de gemarkeerde wijzigingen door te voeren, klik dan gewoon op Doorgaan.

Nu zal KPackageKit om het wachtwoord van uw gebruikersaccount vragen. Voer dit in en klik vervolgens op OK.

Nadat u dat gedaan heeft, zal het pakket geïnstalleerd zijn!

PPA's: extra pakketbronnen

Er bestaan in Ubuntu niet slechts een paar officiële pakketbronnen. Iedereen kan een eigen pakketbron opzetten!

Zo'n extra pakketbron wordt een PPA genoemd. In PPA's kunt u software vinden die niet in de officiële pakketbronnen te vinden is of nieuwere versies van software dan de versie die in de officiële pakketbronnen beschikbaar is. PPA is de afkorting van Personal Package Archive.

Voeg een PPA uitsluitend toe, als duidelijk is

  • welke software door de PPA wordt aangeboden
  • wie de aanbieder is van deze PPA
  • en als deze aanbieder te vertrouwen is!

Het gebruik van software uit PPA's is op eigen risico!

Ga om een PPA toe te voegen naar Kickoff menu → Programma's → Systeem → Softwarebeheer → Tabblad instellingen → Edit Software Sources. Omdat u een beheerstaak gaat uitvoeren moet u weer uw wachtwoord invoeren en op OK klikken. Als het venster eenmaal geopend is moet u naar het tabblad Overige software gaan. Klik daarna op de knop Toevoegen... . Geef nu de naam van de gewenste PPA in en druk op OK.

KPackageKitPPAToevoegen.png

Vervolgens moet u op de knop Sluiten klikken. Hierna krijgt u het volgende scherm:

KPackageKitHerladen.png

Klik nu gewoon op de knop Herladen. Deze melding verschijnt omdat het pakketbeheersysteem, dat op de achtergrond draait, aan de lijst van databases waar het pakketten kan halen, die deze op het moment gebruikt, de door ons toegevoegde, nieuwe pakketbron moet toevoegen.

Vervolgens krijgt u als alles goed is het volgende venstertje te zien:

KPackageKitOperatieSuccesvol.png

Klik nu op de knop Sluiten. Sluit het venster van KPackageKit door in de rechterbovenhoek op het kruisje te klikken. De gewenste PPA is nu succesvol toegevoegd!

Waar kan men nu eigenlijk PPA's vinden om toe te voegen?

U vraagt zich nu waarschijnlijk af waar men nu eigenlijk namen van PPA's om toe te voegen kunt vinden.

Wel, meestal zult u als u een forumonderwerp leest over een nieuw programma, of over een nieuwe versie van een bepaald programma, in dat forumonderworp de naam van een PPA kunnen terugvinden die u moet toevoegen om het niuewe programma of de nieuwe versie toe te voegen.

Als u toch doelgericht wilt zoeken op PPA's, kunt u dat op de Launchpad website ( hét ontwikkelplatform voor programma's voor Ubuntu ). Voer in het invoervak een zoekterm in en druk daarna op de knop Search. Klik in de lijst van resultaten op de gewenste PPA-naam om naar een gedetailleerde pagina over deze PPA te gaan. Op deze pagina zullen twee belangrijke gegevens staan, de namen van de pakketten in de PPA en de naam van de PPA zelf.

PaginaOverPPALaunchpad.png

Software gedownload via het internet installeren

Soms is een bepaald programma of een versie van een bepaald programma noch via de Ubuntu pakketbronnen, noch via ( betrouwbare ) PPA's beschikbaar. In dat geval zult u het desbetrefende programma van de website van de maker moeten downloaden. Dit is zoals u waarschijnlijk gewend bent vanuit Windows.

Waarschuwing!

Download alleen software rechtstreeks van een website als de software niet beschikbaar is in de Ubuntu pakketbronnen! De software in de officiële pakketbronnen is door ervaren mensen op kwaadaardige software gecontroleerd en is 100 % veilig. Ook kan gedownloade software interfereren met de rest van het systeem waardoor problemen kunnen ontstaan, en worden pakketten uit de officiële pakketbronnen automatisch actueel gehouden door middel van de update-manager, in tegenstelling tot van een website gedownload pakket, dat u zelf actueel zult moeten houden.

Als u toch een pakket van een website moet downloaden, download dit pakket dan in ieder geval nooit van een website waarvan u de maker niet vertrouwd!

.deb

Als u van een website software wilt downloaden, moet u een .deb bestand downloaden. Hieronder bespreken we hoe u zo'n bestand installeert:

Klik op het bestand. U ziet nu het volgende venster: KubuntuDebInstallerenEersteScherm.png

Klik nu op de knop Pakket installeren. Voer nu uw wachtwoord in en klik op OK. Laat het programma nu even zijn werk doen. Daarna ziet u een venster gelijkaardig aan het volgende:

KubuntuDebInstallerenSuccesvol.png

U kunt nu op Close klikken en dan bent u klaar.

Referenties


CategoryWerkenMetUbuntu

community/SoftwareInstallerenKubuntu12 (laatst bewerkt op 2012-07-09 19:29:51 door vistaus)