• Vastliggende pagina
 • Info
 • Bijlages

Promotie van Ubuntu door gebruik te maken van Bibliotheken

Voorstelling

De rede van deze wiki pagina is een aanvulling/uitbreiding van de bestaande wiki pagina http://wiki.ubuntu-nl.org/community/PromotieWiki/GeefHetDoorCD.

Het doel en de spelregels blijven hetzelfde. Mensen bereiken met niet té veel cd's.

Waarom een bibliotheek? De oorspronkelijke wiki stelt openbare plaatsen voor. Probleem is dat we op korte termijn méér mensen kunnen bereiken, maar het probleem is dat de cd's snel "zoek" zullen raken. Bij een bibliotheek kunnen we het uitleensysteem koppelen aan de cd's. Zo zullen er véél meer cd's terugkeren, wat uiteindelijk ook de bedoeling is. Een bibliotheek is een vrije tijd's omgeving waar mensen hun tijd komen doorbrengen. Ze staan voor veel meer dingen open en hebben ook meestal voldoende tijd om bij zulke dingen stil te staan. Sommige komen zelfs "ronddwalen" opzoek naar een nieuwe hobby. Andere zijn juist weer geïnteresseerd in IT, computers,... dit zijn de mensen die dit project kunnen treffen. De cd's kunnen gerust 3 maanden uitgeleend worden omdat het zeker is dat ze terug komen.

Uitwerken

De bedoeling is om een handjevol vrijwilligers bijeen te krijgen die dan ieder één of meerdere lokale bibliotheken toegewezen krijgen waar deze voor verantwoordelijk zijn. Deze verantwoordelijke gaan dan samen discussiëren hoe alles aangepakt moet worden. Vooral de aanpak en de voorstellingen naar de bibliotheek toe, zodat dit op een goede en onderbouwde (professionele) manier gebeurt. Daarna moeten natuurlijk de bibliotheken gecontacteerd worden en is er een evaluatie achteraf. Na al dit is het niet gedaan voor de verantwoordelijke. Zijn verantwoordelijkheid blijft! Aanvulling van de cd's, mensen met problemen helpen, onderhoud van de stand,... .

Voor de inrichting in de bibliotheek zou een soort "doe-het-zelf stand" goed zijn. Een beetje een eye-catcher. Het principe van de originele wiki voldoet hier goed aan! Wel pleit ik voor een bijgevoegde "how-to" folder om een degelijke dual-boot te maken (we willen niemand zomaar van windows af helpen). De voor én nadelen moeten besproken worden.

Beperkingen en problemen

 • Een probleem kan zijn dat een bibliotheek moet overhaalt kunnen worden. Maar door het feit dat dit een vrijwilligers project is, met een gratis kwalitatief goed product zouden ze overhaalt kunnen worden. Mits wat uitleg over open source en hoe dit gratis kan zijn zou dit mogelijk moeten kunnen maken in een openbare ruimte. Ook wat mensen hier aan kunnen "verdienen" moet ingepraat worden.
 • Problemen bij de installatie kunnen bij verkeerde mensen komen (bv bibliothecaris). Dat is niet aangenaam voor deze mensen als ze niet weten wat hiermee te doen. Dit probleem is voor de verantwoordelijke, deze moet zorgen dat minstens zijn mailadres en eventueel telefoonnummer duidelijk zichtbaar aan de stand te zien zijn, ook een link naar het forum voor kleinere problemen.
 • Misschien een laatste probleem is dat we niet weten wie onze cd's leent. Het kan een "kind" zijn dat het gaat installeren op de computer van zijn ouders (heb ik vroeger ook op punt gestaan) en daardoor in de problemen raakt. Stel hij verwijdert Windows volledig, en Ubuntu werkt niet volledig of valt niet in de smaak bij ouders of medegebruikers. Dan is er een probleem (als er geen installatie cd van Windows is).

Het probleem van analyseren kan eenvoudig opgelost worden door bijvoorbeeld 3 of 6 maandelijks statistieken op te vragen bij de bibliotheek. Voor de bibliotheek kan het niet moeilijk zijn om te zien hoeveel keer de cd's uitgeleend zijn.

Ideeën

Een aantal ideeën die in het forum zijn gegeven:

 • In een bibliotheek zou je de cd's kunnen laten toevoegen aan het uitleenaanbod zelf, zoals andere cd's over software. En er bij plaatsen dat men met vragen altijd op het forum terecht kan. Of als er een steunpunt is in de buurt naar daar verwijzen.
 • Een lijstje toevoegen van Ubuntu introductieboeken die in Nederland (Vlaanderen niet vergeten!) beschikbaar zijn. Leuk voor een bibliotheek om boeken die ze misschien toch al in het assortiment hebben in de presentatie op te nemen.
 • Aangeven waar en hoe je Ubuntu kunt downloaden/branden of kunt bestellen: http://www.ubuntu-nl.org/getubuntu/shipit

TODO

 • Eerst en vooral een "team" samenstellen en zien hoeveel bibliotheken we kunnen bereiken.
 • Duidelijk informatieblad maken voor de bibliotheek, zodat deze gebruikt kan worden bij het 'vragen' van een 'stand/ruimte'
 • Ideeën uitwerken.
 • Uitvoeren.

community/PromotieWiki/Bibliotheek (laatst bewerkt op 2010-08-08 01:18:29 door WouterEtienne)