• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info...

Waarschuwing
Dit artikel is nog in aanbouw, en kan dus fouten bevatten. Het is dus niet aan te raden om de stappen in dit artikel te volgen, voordat deze officieel zijn toegevoegd aan de wiki!

Zet een Mailserver op met Citadel en Ubuntu

Installatie

Als je een eigen domein hebt (ik heb tuxplace.nl) wil je daar natuurlijk ook email bij. Soms regelt je hostingprovider dat, in mijn geval niet omdat ik gratis hosting (bij een andere instantie) heb. De oplossing is een mailserver installeren.

Citadel is een erg handig alles-in-een-pakket, ook erg aantrekkelijk voor bedrijven omdat het goed kan concurreren met Microsoft Exchange. Het heeft alles wat nodig is: webmail, agenda, chatrooms.

Installeer het met sudo apt-get install citadel-suite citadel-webcit && remove sendmail fetchmail postfix. Op het eind van de installatie zal worden gevraagd naar de soort van webserver. Kies hier dat je het wilt integreren met Apache (oid).

Typ nu in de terminal webcit. Als alles goed gaat (we hopen van wel), kun je de webmail bereiken door te browsen naar 192.168.1.71:2000 (vervang weer 192.168.1.71 door het IP-adres van je server).

Basisconfiguratie

Onder Administration kun je desgewenst alles naar je persoonlijke smaak instellen, nieuwe users aanmaken en de instellingen fine-tunen, maar eerst even de basisconfiguratie. Ga naar Adminstration à Domain names and Internet mail configuration. Voeg daar je domein toe zonder www, maar met top-level-domain (dus bijv. tuxplace.nl).

Gebruikers aanmaken is simpel, als je een gebruiker ‘test’ aanmaakt zal de mail van test@domein.nl bij die gebruiker terecht komen.

Óók buiten thuisnetwerk

Verder zal je weer bij de DNS-instellingen weer het nodige moeten instellen. Ga naar de DNS-instellingen van je domein, en maak een MX-record aan met de hoogste prioriteit die je (externe) IP-adres bevat. Je zult nu binnen je thuisnetwerk mail kunnen versturen en ontvangen.

Je zult nu echter nu echter nog niet mail kunnen ontvangen die verstuurd is buiten je thuisnetwerk. Dit komt doordat je de poorten nog niet hebt geforward, en alle Nederlandse providers poort 25 blokkeren, tegen spam. Forward dus als eerste de poorten 110, 143, 2000 en 25 naar je server. De eerste 2 voor POP3 en IMAP zodat men ook vanaf buitenaf mail kan ontvangen. De 2e voor webmail buiten je thuisnetwerk, de laatste voor het mailverkeer van en naar je server. De oplossing is om de relayserver van je provider te gebruiken. Welke dat is, moet je opzoeken op de site van de provider. Die van KPN is mailrelay.direct-adsl.nl. Dit adres moet je ook in je MX-records instellen, met een lagere prioriteit. Als je dan toch bezig bent, zorg dan ook dat mail.domein.nl ook op je server terechtkomt, door een A-record met je externe IP-adres op te nemen. Wat gebeurt er nu: Een andere mailserver verstuurd een mail (over poort 25) naar user@domein.nl. De nameservers worden geraadpleegd en er komt uit dat de mail naar <IP-adres> moet. Alleen is deze (door de poort-block van de provider) onbereikbaar. Dus gaat de mail naar de 2e MX-record: de relay-server van je provider. Déze kan de mail wel weer afleveren aan het goede adres, omdat daar de blokkering expres niet aanwezig is.

Voor het verzenden van mail vanuit je mailserver moet je de smarthost-server van je provider toevoegen aan de instellingen van Citadel. Ga hiervoor weer in de webmail naar Adminstration à Domain names and Internet mail configuration. Voeg hier de smarthost-server van je provider aan toe, wat dat is, kun je weer vinden op de website van je provider. Die van KPN is mail.kpnmail.nl.

Mail-clients instellen

De laatste stap is om de instellingen in te voeren in de mail-clients, zoals Outlook of Thunderbird. Vul als server mail.domein.nl in, als account je accountnaam bij Citadel en bij wachtwoord het wachtwoord natuurlijk.

Gefeliciteerd! Alles is nu goed ingesteld.

community/MailServer (laatst bewerkt op 2012-06-16 18:03:28 door rachidbm)