• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info...

Music Player Daemon

Wat is MPD?

Music Player Daemon (MPD) is een client-server-systeem voor het afspelen van muziek. De MPD-server draait constant als proces op de achtergrond en kan muziek afspelen uit een playlist en muziekbibliotheek. Een MPD-client (grafisch of via de commandolijn) kan contact maken met deze server en de server besturen. Zo kunt u via de client een bepaalde track afspelen/stoppen/pauzeren, de playlist bewerken, naar een volgende track gaan of de afspeelvolgorde (herhalen/willekeurig) aanpassen. Dit alles kan niet rechtstreeks op de server worden ingesteld. Ook na het afsluiten van de client gaat de server gewoon verder met afspelen in de ingestelde afspeelvolgorde van de playlist.

Waarom MPD?

  • De muziek blijft ook spelen als u uitlogt en als andere gebruiker inlogt, verandert van desktopomgeving of zich in een terminalomgeving begeeft
  • Muziek afspelen met MPD vergt minder van uw computer dan muziek afspelen met een normale muziekspeler. Alleen de MPD-server (een proces dat relatief weinig geheugen kost) hoeft in de achtergrond te draaien, de client (met mogelijk een geheugenslurpende interface) kan ten aller tijde worden afgesloten.
  • Een MPD-client kan eenvoudig worden verbonden met een MPD-server op een andere computer (mogelijk zonder beeldscherm) en het afspelen van muziek op die computer besturen.
  • Een MPD-server kan niet alleen muziek naar de geluidskaart, maar ook naar een Shoutcast-stream uitvoeren. Zo kunt u overal waar u bent naar uw eigen persoonlijke radio, afgespeeld op uw thuis-pc, luisteren.

MPD installeren

Installeer via uw favoriete pakketbeheerprogramma (zoals Synaptic of KPackageKit) het pakket mpd. Installeer ook gelijk het pakket mpc, een commandolijn MPD-client, handig om te testen of de MPD-server werkt. U kunt de installatie van deze twee pakketten ook via de terminal uitvoeren:

sudo apt-get install mpd mpc

MPD configureren

In Ubuntu is veel werk al voor u gedaan met betrekking tot het instellen van de juiste mappen en permissies. Maar er moet toch nog wat handwerk verricht worden.

Bewerken van /etc/mpd.conf

Dit bestand kan grotendeels gelaten worden voor wat het is. Maar er zijn in dit bestand toch wat dingetjes die u misschien zou willen veranderen.

Het is eerst en vooral altijd een goed idee om een backup te maken van het bestand in het geval er iets mis mee gaat. Voer hiervoor het volgende commando in in een terminalvenster:

sudo cp /etc/mpd.conf /etc/mpd.conf.bak

Nu kunnen we dit bestand veilig bewerken. Voer nu dit commando in in een terminalvenster:

gksudo gedit /etc/mpd.conf

Gebruikers moeten zich niet veel zorgen maken over instellingen voor gewoon gebruik. MPD kan zelfs zo goed als alles voor u detecteren. De enige instelling die u zal moeten veranderen is de volgende regel:

#mixer_type "software"

In deze regel moet u het hekje ( '#' ) verwijderen om te zorgen dat deze regel geen commentaar meer is. Hierna is MPD klaar voor gewoon gebruik.

MPD de correcte permissies geven

Jammer geneog heeft MPD standaard niet de correcte permissies om met PulseAudio te mogen werken. Dit is het standaard geluidssysteem van Ubuntu. Als u wel muziek kunt beluisteren met MPD is dit natuurlijk geweldig, maar als u uw muziek maar niet hoort als u muziek afspeelt met MPD, dan bieden de volgende stap uitkomst: wat u moet doen is de gebruiker mpd toevoegen aan de groepen pulse en pulse-access zodat MPD het PulseAudio geluidssysteem mag gebruiken. Voer het volgende commando in in een terminalvenster om dit te doen:

usermod -aG pulse,pulse-access mpd

Als het goed is, kunt u nu uw MPD client verbinden met uw MPD server en zal u nu uw muziek kunnen beluisteren.

Client verbinden met server op het netwerk

Muziek MPD-server uitvoeren naar Shoutcast-stream


CategoryMultimedia

community/MPD (laatst bewerkt op 2010-12-20 22:16:22 door rachidbm)