• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

Xubuntu 10.10 (Maverick Meerkat) installeren

Dit artikel beschrijft hoe u Xubuntu 10.10 (Maverick Meerkat) kunt installeren op uw computer.

Voorbereiding

Info (!) Indien uw computer niet van de CD opstart, moet u uw CD-Romstation vóór de harde schijf instellen in de opstartvolgorde van uw computer. De opstartvolgorde kunt u veranderen in het BIOS.

Het uitvoeren van de installatie

Kies eerst uw taal met de pijltjestoetsen; in dit artikel gaan we van Nederlands uit. Druk vervolgens op Enter.

XubuntuMaverickTaalKiezen.png

Nu willen we vooraleer we de installatie starten er zeker van zijn dat de CD/DVD geen fouten bevat. Daarom moet u in het menu kiezen voor cd-rom op fouten controleren met de pijltjestoetsen en vervolgens drukken op Enter.

XubuntuMaverickCdControlerenOpFouten.png

Het controleproces ziet er zo uit:

XubuntuMaverickControlerenCD.png

Nadat het controleproces is uitgevoerd zult u dit scherm te zien krijgen:

XubuntuMaverickControlerenCDafgelopen.png

Druk nu op een toets. Uw computer zal herstarten en u zult weer uw taal moeten kiezen. Kies weer voor Nederlands maar kies in het menu nu voor Xubuntu uitproberen zonder te installeren.

Nu kunt u al wat werken met Xubuntu Maverick Meerkat 10.10 om te bepalen of het wat voor u is of niet. Ook kunt u hier vaststellen of uw computer volledig wordt ondersteund door even met programma's zoals Totem en Firefox te werken.

Dubbelklik vervolgens op Xubuntu 10.10 Installeren.

DubbelKlikInstallatieXubuntuMaverick.png

Klik daarna in het venster dat nu verschijnt op Vooruit.

Plaats nu vinkjes bij de opties Updates downloaden tijdens de installatie en Deze software van derden installeren zodat u na de installatie meteen een actueel systeem hebt, en meteen beschikking hebt over propriëtaire stuurprogramma's voor uw computer en codecs voor het afspelen van propriëtaire audio- en videoformaten. Klik nogmaals op 'Vooruit.

XubuntuMaverickInstallatieVoorbereiden.png

De volgende stap is het indelen van de harde schijf (of harde schijven).

Als u alleen Xubuntu 10.10 (Maverick Meerkat) op uw computer geïnstalleerd wilt hebben, kunt u simpelweg kiezen voor 'de gehele schijf wissen en gebruiken.

Als u Xubuntu 10.10 (Maverick Meerkat) naast een bestaand besturingssyteem (Windows bijvoorbeeld) wilt installeren moet u kiezen voor de optie installeren naast een bestaand besturingssysteem.

Als u de harde schijf naar uw persoonlijke behoeften of voorkeuren wilt indelen, moet u kiezen voor partities handmatig specificeren (geavanceerd). Voor de rest zullen we deze optie niet behandelen in dit artikel. We raden u dan ook aan om hierover een andere goede bron te raadplegen of het te laten doen door iemand met kennis van zaken die u vertrouwt.

InstallatieXubuntuMaverickWindows.png

Als u net koos voor de optie installeren naast een bestaand besturingssysteem moet u nog kiezen op welke harde schijf u Xubuntu wilt installeren en hoe de harde schijf verdeeld moet worden tussen de twee besturingssystemen. (Als u maar één harde schijf hebt in uw computer hoeft u zich geen zorgen te maken over de keuze op welke harde schijf u Xubuntu wilt installeren)

InstallatieXubuntuMaverickVerdelen.png

Als u koos voor de optie de gehele schijf wissen en gebruiken moet u nog kiezen op welke harde schijf u Xubuntu wilt installeren (als u maar één harde schijf hebt in uw computer hoeft u zich geen zorgen te maken over de keuze op welke harde schijf u Xubuntu wilt installeren)

InstallatieXubuntuMaverickHardeSchijfKiezen.png

Klik daarna op Nu installeren.

Nu Xubuntu genoeg informatie heeft om zich te kunnen installeren wordt de installatie gestart. Terwijl de installatie in de achtergrond wordt afgehandeld, kunt u een paar vragen beantwoorden zodat Xubuntu zich aan u aanpast.

De eerste van deze vragen is waar u zich bevindt. Xubuntu kan deze informatie onder andere gebruiken om automatisch de gepaste tijdzone voor uw locatie in te stellen.

Typ in het invoervak de naam van uw stad of gemeente. U krijgt tijdens het typen een lijst met voorstellen van Xubuntu. Selecteer in deze lijst uw locatie.

Klik daarna op Vooruit.

InstallatieXubuntuMaverickLocatieOpgeven.png

Daarna wordt u om uw toetsenbordindeling gevraagd. Selecteer deze in de lijsten. U kunt beneden in het invoervak wat tekst intypen om te controleren of u wel de juiste toetsenbordindeling hebt geselecteerd.

Als u niet weet welke toetsenbordindeling uw toetsenbord gebruikt, kunt u Xubuntu ook laten "raden" welke toetsenbordindeling u hebt. Om dit te doen moet u op de knop Toetsenbordindeling bepalen klikken.

Klik op Vooruit als u uw toetsenbordindeling hebt bepaald.

InstallatieXubuntuMaverickToetsenbordIndelingInstellen.png

Nu kunt u wat gegevens over uzelf invullen. In het eerste invulvak kunt u uw echte naam opgeven, in het tweede de gewenste computernaam op het netwerk, in het derde de gewenste gebruikersnaam van uw account en in het vierde en het vijfde uw gewenste wachtwoord.

U kunt vervolgens nog kiezen of u automatisch wilt aanmelden als de computer opstart of eerst een wachtwoord moet opgeven om gebruik te kunnen maken van de computer. Voor dat eerste kiest u voor de optie Automatisch aanmelden en voor dat laatste voor de optie Mijn wachtwoord vragen om aan te melden.

Ook kunt u door Mijn persoonlijke map versleutelen te kiezen ervoor zorgen dat uw bestanden versleuteld worden. Dit is nuttig bij laptops om ervoor te zorgen dat men bij diefstal uw bestanden niet kan lezen. Maar dit kan ook gevaarlijk zijn, want als u uw wachtwoord vergeet is er geen manier meer om uw bestanden te redden. U dient zelf dit voor- en nadeel tegen elkaar af te wegen en uw keuze te maken.

Klik nu op de knop Vooruit

InstallatieXubuntuMaverickWieBentU.png

InstallatieXubuntuMaverickInleidingXubuntu.png

U wordt verwittigd als de installatie afgerond is. Kies voor Nu herstarten om de computer opnieuw op te starten en te beginnen met het gebruik van uw nieuwe Xubuntu installatie of voor Doorgaan met uitproberen als u nog even met de CD/DVD wilt voortwerken.

InstallatieXubuntuMaverickHerstarten.png

Haal de CD uit de lade als daar om wordt gevraagd en druk op Enter.

Gefeliciteerd

Gefeliciteerd! U hebt nu Xubuntu geïnstalleerd op uw computer en Xubuntu is helemaal klaar voor gebruik!

community/InstallatieXubuntuMaverick (laatst bewerkt op 2010-11-28 13:06:58 door PetervanderWaal)