• Vastliggende pagina
  • Info
  • Bijlages

Kandidaat om te wissen: Dit artikel is ongeschikt voor deze wiki en kan worden gewist. Meer info...

Deze pagina staat in de ontwerpdocumentatie. De inhoud in bijgevolg nog niet klaar om in de officiële documentatie geïntegreerd te worden en kan fouten bevatten. Indien u fouten opmerkt mag u ze zeker verbeteren. De overeenkomstige pagina in de officiële documentatie kan u hier vinden.

Installatie

Voor de installatie

Installeren of upgraden

Er zijn verschillende mogelijkheden om een (nieuwe versie van) Ubuntu op uw computer te krijgen. Bekijk welke het meest geschikt is voor u aan de hand van volgende tabel (ga van donkere naar lichte kleuren), en klik op de links voor een gedetailleerde beschrijving van uw keuze. Onder de tabel vindt u per kleur een beschrijving van de mogelijkheden om u te helpen de juiste keuze te maken.

Meest recente versie
Ubuntu 8.10

Meest recente LTS versie
Ubuntu 8.04 LTS

Upgraden

Upgraden van 8.04 LTS naar 8.10

Upgraden van 6.06 LTS of 7.10 naar 8.04 LTS

Installeren

Binnen Windows

Handleiding

Desktop CD
(grafisch)

Enkel Ubuntu

Ubuntu naast Windows

Alternate CD
(tekst)

Enkel Ubuntu

Ubuntu naast Windows

Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Meest recente versie of LTS?

Elke zes maanden wordt er een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht, telkens in april en oktober. Deze regelmaat komt ook terug in de naamgeving (8.04 staat bijvoorbeeld voor 2008, de vierde maand). Een normale versie krijgt veiligheidsupdates gedurende 18 maanden.

Naast deze gewone releasecyclus komt er ook elke twee jaar een LTS versie uit. 'LTS' staat voor Long Term Support, wat betekent dat deze versie drie jaar lang veiligheidsupdates krijgt. Voor de servervariant is dit zelfs vijf jaar.

Welke is nu aan te raden? Normaal gezien is de laatste release de aangewezen keuze: deze bevat de laatste nieuwe stabiele software en ondersteunt de nieuwste hardware. Indien voor u echter stabiliteit en continuïteit belangrijker zijn dan de laatste nieuwe snufjes en u er tegen opziet om elk half jaar uw systeem te upgraden bieden de LTS versies precies wat u verlangt: een werkpaard waar u jaren niet hoeft naar om te kijken.

Upgraden of installeren?

Indien u nog geen Ubuntu op uw computer heeft is deze keuze redelijk eenvoudig: aangezien er nog niets is om te upgraden moet u eerst installeren.

Als er wel al een Ubuntu versie op uw computer staat kan u deze door middel van een upgrade omzetten naar een nieuwere versie. U moet wel weten dat u enkel kan upgraden naar de volgende versie, van 7.04 kan u dus enkel upgraden naar 7.10, niet meteen naar 8.04. Voor de LTS versies is hierop een uitzondering gemaakt: u kan ook upgraden van LTS naar LTS. Bij een upgrade worden al uw programma's vervangen door een nieuwere versie, al uw bestanden en instellingen blijven bewaard.

Ook als u reeds Ubuntu op uw computer heeft (niet binnen Windows) kan u door middel van een schone installatie overgaan op een nieuwere versie. Hierbij heeft u geen beperkingen wat versies betreft, zolang u geen oudere versie installeert dan u momenteel gebruikt. Indien u een aparte /home partitie heeft is het eenvoudig om tijdens de installatie uw documenten en instellingen te behouden, indien deze zich niet op een aparte partitie bevinden moet u ze eerst veiligstellen op een extern medium. Bij een schone installatie gaan de programma's die u extra installeerde verloren, de instellingen blijven echter wel bewaard; als u de programma's zelf terug installeert kan u meteen verder werken.

Op welke manier installeren?

U gebruikt nu Microsoft Windows en wilt Ubuntu uittesten om te kijken of u er dagdagelijks mee kan werken? Dan is de optie 'binnen Windows' waarschijnlijk de juiste keuze. Deze installatiemethode vereist geen eigen partitie (u hoeft dus niets aan uw partitieschema te wijzigen) maar gebruikt een bestand op uw C:\ schijf als virtuele harde schijf. Na de installatie kan u tijdens het opstarten kiezen of u Windows dan wel Ubuntu wil opstarten. Desgewenst kan u Ubuntu eenvoudigweg weer verwijderen zoals een normaal Windows programma. Deze methode heeft een klein prestatieverlies ten opzichte van een rechtstreekse installatie op uw harde schijf en u kan de slaapstand niet gebruiken, voor de rest is dit een volwaardige Ubuntu installatie.

Om Ubuntu fysiek op uw harde schijf te installeren bestaan er verschillende mogelijkheden, de belangrijkste zijn de Desktop en de Alternate cd-roms. Beiden verschillen enkel tijdens de installatie, het resultaat is hetzelfde.

Normalerwijs is de Desktop (Live) cd de meest geschikte cd. Hiermee kan u het volledige grafische Ubuntu systeem inladen in het geheugen van de computer (zonder iets aan uw harde schijf te veranderen) om zo kort kennis te maken met het systeem. U kan er ook op een grafische manier mee installeren. Om de Desktop cd te kunnen gebruiken moet uw computer beschikken over minstens 256MB werkgeheugen.

Mocht de Desktop cd om welke reden dan ook niet werken, of u beschikt over minder dan 256MB werkgeheugen, dan kan de Alternate cd-rom een oplossing bieden. Met deze cd is slechts installeren mogelijk, een proces dat bovendien niet grafisch is maar enkel tekst vertoont.

Enkel Ubuntu of liever Ubuntu en Windows?

De kans is groot dat u momenteel Microsoft Windows op uw computer heeft, en de kans bestaat ook dat u dat graag zo wil houden. Geen probleem, u kan Ubuntu naast Windows installeren (een zogenaamde dual boot). U krijgt dan twee besturingssystemen op uw computer; tijdens het opstarten kan u vervolgens kiezen of u Windows dan wel Ubuntu wil starten. Uw computer wordt overigens niet trager door het feit dat er twee besturingssystemen op staan, enkel de harde schijf ruimte moet verdeeld worden. De installatie van een dual boot is iets ingewikkelder dan wanneer u enkel Ubuntu op uw pc wil, maar dit weegt niet op tegen het behoud van uw vertrouwde werkomgeving. Het is ook veel eenvoudiger om uw Windows installatie nu te bewaren dan om later opnieuw Windows te moeten installeren.

Indien u een computer zonder besturingssysteem heeft, of indien u het helemaal gehad heeft met Windows kan u er natuurlijk ook voor kiezen om enkel Ubuntu op uw computer te zetten.

Oudere handleidingen

Gevorderden

community/Installatie (laatst bewerkt op 2012-06-16 18:00:41 door rachidbm)