Klaar voor Publicatie: Dit artikel is klaar om gebruikt te worden, het documentatieteam zal het nog nalopen en publiceren op de wiki. Meer info... |
Werken met en aanpassen van Xubuntu Precise 12.04
Geschikt voor: | |
Versie: | 12.04 |
Het bovenstaande is afhankelijk van Uw persoonlijke voorkeur, manier van werken en Uw hardware. Alles is dus mijn mening en ervaring, maar ik respecteer een andere mening.
Toepassingenmenu
Standaard staat er voor het menu alleen een klein plaatje linkboven in de werkbalk, dit is natuurlijk niet zo mooi. Wanneer we de standaard tekst laten weergeven, dan staat daar "Toepassingenmenu", een veel te lang woord. Het aanpassen gaat asl volgt: muis op het logo > Rechter-muistoets > Eigenschappen Pas het aan, zoals het plaatje hieronder.
Werkbalk 1
Het aanpassen van de bovenste werkbalk (werkbalk 1) is simpel en niet noodzakelijk, het is een kwestie van smaak. Zet de muis op de bovenste werkbalk rechtermuistoets > Werkbalk > Werkbalkvoorkeuren. Pas de werkbalk aan, zoals hieronder is aangegeven.
Werkbalk 2
Het aanpassen van de onderste werkbalk (werkbalk 2) is simpel en niet noodzakelijk, het is een kwestie van smaak. Zet de muis op de onderste werkbalk rechtermuistoets > Werkbalk > Werkbalkvoorkeuren. Pas de werkbalk aan, zoals hieronder is aangegeven. Om de werkbalk tegen de linkerzijde van het scherm te verplaatsen, kunt U deze gewoon verslepen, alleen dient U daarvoor tijdelijk het vakje "Werkbalk vastzetten" blank te laten.
Instellingenbeheerder
Hier komt U via menu > Instellingen > Instellingenbeerder De volgende aanpassingen zullen steeds vanaf dit scherm opgestart worden.
Power Manager
Klik in de Instellingenbeheerder op Power Manager. Hieronder staan de instellingen, zoals ze op mijn laptop staan ingesteld, deze laptop werkt altijd met een netvoeding, nooit op de accu.
Schermbeveiliging
Hier komt U, door bij de Instellingenbeheerder op Schermbeveiliging te klikken. Standaard staat deze vaak zo ingesteld, dat de computer altijd bezig is, terwijl er eigenlijk niemand naar kijkt. Eventueel kunt U nog Energiebeheer inschakelen, maar wanneer ik de PC langer dan 1 uur niet gebruik, dan zet ik deze uit.
Vensterbeheerder
Hier komt U, door in Intellingenbeheerder op Vensterbeheerder te klikken. Met de onderstaande instellingen lijkt deze het meest op de gangbare indeling, zoals Gnome, Unity (en Windows) gebruiken.
Bureaublad
Hier komt U, door bij Instellingenbeheerder op Bureaublad te klikken. Persoonlijk vind ik een leeg bureaublad het mooiste, daarom heb ik niets aangevinkt staan. De Prullenbak staat ook in de 2e werkbalk en verwijderbare apparaten staan ook in Thunar.
Programma Starter
Wanneer U een programma wilt starten vanuit een menu of een werkbalk, dan dient U eerste een starter toe te voegen. Deze starter komt altijd als laatste in het rijtje, maar deze kunt U met de muis eenvoudig verplaatsen naar de plek waar U deze wilt hebben. Met het verkeersbord kunt U een startfunctie verwijderen (standaard is deze leeg). Door op de + te klikken, krijgt U een lijst met alle toepassingen die U kunt starten, door deze aan te klikken en vervolgens op toevoegen te klikken, heeft U de starter geconfigureerd.
Klok
Met de instellingen zoals hieronder, krijgt U een klok als: wo, 18 jan 15:09:15 dus met dag, datum (zonder jaar) en tijd (met seconden). Ook hier kan de smaak een rol spelen. Dit gaat alleen op voor "klok", de nieuwste versie gebruikt DateTime, waarbij in eigenschappen achter de :%H:%M een %S gezet kan worden, om de seconden weer te geven.
Software Toevoegen en Verwijderen
Het toevoegen (installeren) en verwijderen (de-installeren) van programma's (software) is bij alle Ubuntu versies erg simpel. Voor het beheer van de software zijn 3 mogelijkheden.
´´´ Menu > Systeem > Synaptic pakkerbeheer ´´´ Met synaptic is de meestgebruikte manier, hier kunt U zoeken naar een programma, de aangeven wat U ermee wilt doen. Wanneer U gaat zoeken, gebruik dan wel het zoeken met het vergrootglas! Wilt U een programma verwijderen, klik dan niet het vakje aan, maar klik met de rechermuistoets en kies vervolgens voor volledig verwijderen. In Ubuntu (met Unity als desktop) is synaptic niet standaard ge�nstalleerd, dit kunt U echter gewoon toevoegen.
´´´ Menu > Ubuntu Softwarecentrum ´´´ Met het software centrum is een nieuwere manier, ook hierbij kunt U zoeken en aangeven wat U wilt, heel makkelijk dus.
´´´ Menu > Accessories > Terminalvenster ´´´ In een terminal venster is de moeilijkste manier, maar ook vaak de handigste en de snelste, wanneer U weet wat U moet doen. De opdrachten beginnen allemaal met sudo, waarna U het wachtwoord moet invoeren, U ziek niet wat U invoert, dit is een beveiliging. Stel, dat U het programma synaptic wilt installeren, dan geeft u de opdracht: sudo apt-get install synaptic Wilt U het programma hierna verwijderen, dan geeft U de opdracht: sudo apt-get purge synaptic Het kan zijn, dat er nog files overblijven, die mee ge�nstalleerd zijn, deze kunt U verwijderen met de opdracht: sudo apt-get autoremove
Zie ook de tips m.b.t. bash files.
Bash File Tips
Het werken met bash files kan heel handig zijn, vooral wanneer U regelmatig dezelfde dingen doet. Een bash file is een tekst file met een aantal terminal opdrachten. Wanneer U een bash file heeft gemaakt die b.v. test.sh heet, dan kunt U deze opstarten met de opdracht sh test.sh of bash test.sh. Wanneer U de eigenschappen van de file op uitvoeren zet en U bent in de map van de file, dan hoeft U alleen de naam van de file op te geven, zonder vooraf te laten gaan door sh, of bash, de eerste regel moet dan #!/bin/bash zijn. U kunt ook een map met de naam bin aanmaken in uw homemap en de file daarin zetten, na een reboot ziet het systeem dat de map /home/<uwnaam>/bin bestaat en wordt deze opgenomen in het path, U hoeft dan niet meer naar de map te gaan.
Wanneer U heeft bijgehouden welke programma's U geeft toegevoegd en verwijderd, dan kunt U dit samenvatten in een bash file, zodat een andere installatie bijwerken makkelijk is. Hier een uitleg van dit voorbeeld in een bashfile:
#!/bin/bash |
File opstarten met bash |
|
sudo apt-get update |
Zorgt voor de nieuwste versie |
|
sudo apt-get purge prog1 prog2 prog3 enz |
Verwijdert de programa's |
|
sudo apt-get install prog1 prog3 prog3 enz |
Installeert de programma's |
|
sudo apt-get autoremove |
Verwijdert achtergebleven bestanden |
|
sudo apt-get upgrade |
Installeert eventuele updates |