[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Klaar voor Publicatie: Dit artikel is klaar om gebruikt te worden, het documentatieteam zal het nog nalopen en publiceren op de wiki. Meer info...

Werken met en aanpassen van Xubuntu Precise 12.04

Geschikt voor: Xubuntu, XFCE
Versie: 12.04
Sinds de komst van Unity en het verdwijnen van Gnome-2 op de desktop van Ubuntu, zijn een hoop gebruikers op zoek gegaan naar een alternatief. De reden hiervoor is, dat Gnome-3 nog niet volledig uitontwikkeld lijkt te zijn, dat mensen de "oude" manier van werken gewend zijn, of dat mensen hun oudere hardware willen (blijven) gebruiken. Omdat Ubuntu de beste ondersteuning geeft en een goed stabiel operating systeem afleverd, wilde ik dit liever niet verlaten. Kubuntu (KDE) vind ik niet mooi en deze gebruikt andere programma's dan die welke ik gewend ben. Lubuntu (LXDE) vind ik niet vriendelijk in het gebruik en het aanpassen van de desktop. Xubuntu (XFCE) is sinds 2010 enorm verbeterd, het kwam op mij over als een verademing, het is simpel aam te passen, het ondersteunt programma's die gemaakt zijn voor Gnome, KDE en LXDE, met als enige uitzondering (voor zover ik weet) Nautilus. Mijn systeem is gericht op werken zoals ik gewend ben, er is veel geïnstalleerd, maar diskruimte kost niet veel. De door mij gebruikte computers en laptops zijn met Xubuntu sneller dan met een standaard Ubuntu, dus de "overhead" valt best mee.

Het bovenstaande is afhankelijk van Uw persoonlijke voorkeur, manier van werken en Uw hardware. Alles is dus mijn mening en ervaring, maar ik respecteer een andere mening.

Toepassingenmenu

Standaard staat er voor het menu alleen een klein plaatje linkboven in de werkbalk, dit is natuurlijk niet zo mooi. Wanneer we de standaard tekst laten weergeven, dan staat daar "Toepassingenmenu", een veel te lang woord. Het aanpassen gaat asl volgt: muis op het logo > Rechter-muistoets > Eigenschappen Pas het aan, zoals het plaatje hieronder.

menuxubuntu.png

Werkbalk 1

Het aanpassen van de bovenste werkbalk (werkbalk 1) is simpel en niet noodzakelijk, het is een kwestie van smaak. Zet de muis op de bovenste werkbalk rechtermuistoets > Werkbalk > Werkbalkvoorkeuren. Pas de werkbalk aan, zoals hieronder is aangegeven.

xubuntu weergave wb1.png

xubuntu uiterlijk wb1.png

xubuntu elementen wb1.png

Werkbalk 2

Het aanpassen van de onderste werkbalk (werkbalk 2) is simpel en niet noodzakelijk, het is een kwestie van smaak. Zet de muis op de onderste werkbalk rechtermuistoets > Werkbalk > Werkbalkvoorkeuren. Pas de werkbalk aan, zoals hieronder is aangegeven. Om de werkbalk tegen de linkerzijde van het scherm te verplaatsen, kunt U deze gewoon verslepen, alleen dient U daarvoor tijdelijk het vakje "Werkbalk vastzetten" blank te laten.

xubuntu weergave wb2.png

xubuntu uiterlijk wb2.png

xubuntu elementen wb2.png

Instellingenbeheerder

Hier komt U via menu > Instellingen > Instellingenbeerder De volgende aanpassingen zullen steeds vanaf dit scherm opgestart worden.

xubuntu instellingenbeheerder.png

Power Manager

Klik in de Instellingenbeheerder op Power Manager. Hieronder staan de instellingen, zoals ze op mijn laptop staan ingesteld, deze laptop werkt altijd met een netvoeding, nooit op de accu.

xubuntu general.png

xubuntu on_ac.png

xubuntu extended.png

Schermbeveiliging

Hier komt U, door bij de Instellingenbeheerder op Schermbeveiliging te klikken. Standaard staat deze vaak zo ingesteld, dat de computer altijd bezig is, terwijl er eigenlijk niemand naar kijkt. Eventueel kunt U nog Energiebeheer inschakelen, maar wanneer ik de PC langer dan 1 uur niet gebruik, dan zet ik deze uit.

xubuntu weergavemodi.png

xubuntu geavanceerd.png

Vensterbeheerder

Hier komt U, door in Intellingenbeheerder op Vensterbeheerder te klikken. Met de onderstaande instellingen lijkt deze het meest op de gangbare indeling, zoals Gnome, Unity (en Windows) gebruiken.

xubuntu vensterbeheerder.png

Bureaublad

Hier komt U, door bij Instellingenbeheerder op Bureaublad te klikken. Persoonlijk vind ik een leeg bureaublad het mooiste, daarom heb ik niets aangevinkt staan. De Prullenbak staat ook in de 2e werkbalk en verwijderbare apparaten staan ook in Thunar.

xubuntu pictogrammen.png

Programma Starter

Wanneer U een programma wilt starten vanuit een menu of een werkbalk, dan dient U eerste een starter toe te voegen. Deze starter komt altijd als laatste in het rijtje, maar deze kunt U met de muis eenvoudig verplaatsen naar de plek waar U deze wilt hebben. Met het verkeersbord kunt U een startfunctie verwijderen (standaard is deze leeg). Door op de + te klikken, krijgt U een lijst met alle toepassingen die U kunt starten, door deze aan te klikken en vervolgens op toevoegen te klikken, heeft U de starter geconfigureerd.

xubuntu starter.png

Klok

Met de instellingen zoals hieronder, krijgt U een klok als: wo, 18 jan 15:09:15 dus met dag, datum (zonder jaar) en tijd (met seconden). Ook hier kan de smaak een rol spelen. Dit gaat alleen op voor "klok", de nieuwste versie gebruikt DateTime, waarbij in eigenschappen achter de :%H:%M een %S gezet kan worden, om de seconden weer te geven.

xubuntu klok.png

Software Toevoegen en Verwijderen

Het toevoegen (installeren) en verwijderen (de-installeren) van programma's (software) is bij alle Ubuntu versies erg simpel. Voor het beheer van de software zijn 3 mogelijkheden.

´´´ Menu > Systeem > Synaptic pakkerbeheer ´´´ Met synaptic is de meestgebruikte manier, hier kunt U zoeken naar een programma, de aangeven wat U ermee wilt doen. Wanneer U gaat zoeken, gebruik dan wel het zoeken met het vergrootglas! Wilt U een programma verwijderen, klik dan niet het vakje aan, maar klik met de rechermuistoets en kies vervolgens voor volledig verwijderen. In Ubuntu (met Unity als desktop) is synaptic niet standaard ge�nstalleerd, dit kunt U echter gewoon toevoegen.

´´´ Menu > Ubuntu Softwarecentrum ´´´ Met het software centrum is een nieuwere manier, ook hierbij kunt U zoeken en aangeven wat U wilt, heel makkelijk dus.

´´´ Menu > Accessories > Terminalvenster ´´´ In een terminal venster is de moeilijkste manier, maar ook vaak de handigste en de snelste, wanneer U weet wat U moet doen. De opdrachten beginnen allemaal met sudo, waarna U het wachtwoord moet invoeren, U ziek niet wat U invoert, dit is een beveiliging. Stel, dat U het programma synaptic wilt installeren, dan geeft u de opdracht: sudo apt-get install synaptic Wilt U het programma hierna verwijderen, dan geeft U de opdracht: sudo apt-get purge synaptic Het kan zijn, dat er nog files overblijven, die mee ge�nstalleerd zijn, deze kunt U verwijderen met de opdracht: sudo apt-get autoremove

Zie ook de tips m.b.t. bash files.

Bash File Tips

Het werken met bash files kan heel handig zijn, vooral wanneer U regelmatig dezelfde dingen doet. Een bash file is een tekst file met een aantal terminal opdrachten. Wanneer U een bash file heeft gemaakt die b.v. test.sh heet, dan kunt U deze opstarten met de opdracht sh test.sh of bash test.sh. Wanneer U de eigenschappen van de file op uitvoeren zet en U bent in de map van de file, dan hoeft U alleen de naam van de file op te geven, zonder vooraf te laten gaan door sh, of bash, de eerste regel moet dan #!/bin/bash zijn. U kunt ook een map met de naam bin aanmaken in uw homemap en de file daarin zetten, na een reboot ziet het systeem dat de map /home/<uwnaam>/bin bestaat en wordt deze opgenomen in het path, U hoeft dan niet meer naar de map te gaan.

Wanneer U heeft bijgehouden welke programma's U geeft toegevoegd en verwijderd, dan kunt U dit samenvatten in een bash file, zodat een andere installatie bijwerken makkelijk is. Hier een uitleg van dit voorbeeld in een bashfile:

#!/bin/bash

File opstarten met bash

sudo apt-get update

Zorgt voor de nieuwste versie

sudo apt-get purge prog1 prog2 prog3 enz

Verwijdert de programa's

sudo apt-get install prog1 prog3 prog3 enz

Installeert de programma's

sudo apt-get autoremove

Verwijdert achtergebleven bestanden

sudo apt-get upgrade

Installeert eventuele updates

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:56