[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Contents

newspaper-icon.jpg

Welkom bij de Ubuntu Weekly Newsletter, uitgave #121 voor de week van 7-13 december 2008. In deze uitgaven behandelen we: 4.000 mensen aanwezig op release party Ubuntu-fr, Ubuntu Developer Summit: Jaunty, Hall of Fame: Alberto Milone, Interview met (huats), voorzitter van het Ubuntu-fr team, MOTU, Demonstratie New York Team: Asterisk, Software Freedom Day Nicaragua, Launchpad Drupal modules, Launchpad in twitter en identi.ca, Launchpad offline op 17 december, en veel, veel meer!

UWN-vertalingen

https://wiki.ubuntu.com/UbuntuWeeklyNewsletter/Translations

In deze uitgave

Algemeen nieuws uit de community

4.000 mensen aanwezig op release party Ubuntu-fr

Het evenement, georganiseerd door ubuntu-party en het Franse LoCo team, vond plaats in het "Cité des sciences et de l'industrie" in Parijs, op 29 en 30 november. Afgelopen jaar trok het evenement bijna 3.000 bezoekers, en de 4.000 bezoekers dit jaar betekenden weer een record voor het Franse LoCo Team.

Het evenement bevatte 14 uur aan conferenties die verscheidene onderwerpen behandelden zoals "wat is Ubuntu?", "hoe draag je bij aan Ubuntu?", en "wat is de Franse community Ubuntu-fr?". Andere praatjes behandelden algemenere zaken zoals toegankelijkheid, het verkrijgen van vrijheid via ICT, kunst en vrije cultuur, en open documentformaten. Voor nieuwe gebruikers was er 8 uur aan kennismakingstraining. Ook waren er sessies voor beginners die hen leerden hoe ze Ubuntu dagelijks kunnen gebruiken, en een meer gevorderde sessie die het gebruik van de opdrachtregel behandelde.

Ook werd tijdens het evenement op honderden machines Ubuntu geïnstalleerd door vrijwilligers. Mozilla had een eigen vertrek waar ze veel aandacht trokken met hun presentaties. Er was ook een Ubuntu verkenningsgebied waar teamleden het besturingssysteem demonstreerden aan nieuwe gebruikers, en een bugsessie waar bezoekers konden leren om bugs op prioriteit in te schatten.

Het plaatselijke radiostation oxyradio en de Franse landelijke krant Liberation brachten verslag uit van het evenement door interviews af te nemen en een volledige pagina aan deze gebeurtenis te wijden.

Een pluim voor het Franse team voor het overtreffen van de bezoekersaantallen van vorig jaar en voor het hosten van wat mogelijk het Ubuntu-evement van het jaar zou kunnen zijn voor LoCo teams. http://blog.didrocks.fr/index.php/post/Ubuntu-Party-Paris%3A-more-than-4-000-visitors!

Foto's: http://www.ubuntu-party.org/retombees.php

Ubuntu Developer Summit: Jaunty

De UDS Jaunty zit erop, en veel communityleden vragen zich af wat er is gebeurd, en wat we kunnen verwachten van Jaunty Jackalope. Via de onderstaande links kan iedereen dat te weten komen. Er zijn sessies opgenomen die bekeken kunnen worden. De video's geven inzicht in de richting die Ubuntu in de toekomst opgaat.

OGG-downloads van opgenomen sessies: http://videos.ubuntu.com/uds/jaunty/

YouTube video's: http://www.youtube.com/user/ubuntudevelopers

OGG-downloads van interviews: http://videos.ubuntu.com/uds/jaunty/Interviews/

Foto's van het evenement: http://www.flickr.com/search/?q=uds-jaunty&m=tags

Hall of Fame: Alberto Milone

Alberto Milone is het voornamelijk bekend als maker en onderhouder van envy, een toepassing om mensen te helpen nVidia-drivers te installeren. Na de introductie hiervan werd het enorm populair in de community, en al gauw daarna begon hij te werken aan een schermresolutie-extra, die het makkelijk maakt om dual-head beeldschermen in te stellen.

Een aantal releases geleden deden deze toepassingen hun intrede in Ubuntu zelf, en Alberto stortte zich op de taak om de integratie van grafische drivers en scherm-gerelateerde features in Ubuntu te laten werken. De eerste stap was het schrijven van x-kit, wat de code om xorg.conf te parsen, bewerken en schrijven bevat. Tegenwoordig onderhoudt hij de nVidia-driver in Ubuntu.

Feiten over Alberto die waarschijnlijk nog niet alom bekend zijn: hij studeerde vreemde talen, e, heeft een passie voor eten, voornamelijk Italiaans! Niet alleen heeft hij Ubuntu direct geholpen met het verplaatsen van de X-drivers uit linux-restricted-modules in hun eigen veel eenvoudiger pakketten; hij heeft ook geholpen met het moderatiewerk in de Ubuntu Forums. Daarbij is Alberto een groot fan van T.S. Elliot.

Alberto Milone is zonder twijfel een van de werkpaarden in de Ubuntu community, hij is vriendelijk en heel goed aanspreekbaar - het is niet alleen leuk, maar ook een geluk dat hij deel uitmaakt van onze community.

http://hall-of-fame.ubuntu.com/?feature=alberto-milone

MOTU

David Futcher is een jongen van 15 die woont in Edinburgh, Schotland. Hij gebruikt Ubuntu al sinds de versie Dapper. Hij is actief in MOTU, Ubuland (een project om gratis webhosting te bieden aan leden van de Ubuntu community), de Ubuntu Forums, het testen van Intrepid Ibex, en het BETA-testen van Launchpad. David heeft goed werk verricht in MOTU, en we kondigen dan ook met plezier aan dat hij nu lid is van het team. Launchpad: https://edge.launchpad.net/~bobbo Wiki: https://wiki.ubuntu.com/DavidFutcher

Ubuntustatistieken

Bugstatistieken

Zoals altijd heeft het Bug Squad hulp nodig. Als u wilt beginnen, kijk dan op https://wiki.ubuntu.com/BugSquad

Status vertalingen Intrepid

Voor overgebleven tekst om te vertalen in Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex" verwijzen we naar https://translations.launchpad.net/ubuntu/intrepid/

5-per-dag bugstatistieken

Top 5 bijdragers over de afgelopen 7 dagen

Top 5 teams over de afgelopen 7 dagen

5-per-dag statistieken worden verzorgd door Daniel Holbach. Zie http://daniel.holba.ch/5-a-day-stats/

Ubuntu Brainstorm Top 5 deze week

Ubuntu Brainstorm is een communitysite waar u uw ideeën voor Ubuntu kwijtkunt. U kunt uw eigen idee inzenden, of u kunt voor of tegen andere ideeën stemmen. http://brainstorm.ubuntu.com/

Interview met (huats), voorzitter van het Ubuntu-fr Team

- Wie ben je? Waar woon je? Wat doe je voor werk?

Mijn naam is Christophe Sauthier, en mijn nickname is huats op IRC. Ik ben 31, ik woon in Toulouse (Frankrijk), en ik heb een relatie. Ik werk voor een Frans dienstverleningsbedrijf (makina corpus) dat alleen werkzaam is in de open source wereld. Ik ben betrokken bij trainingen, assistentie en migratie op het gebied van Ubuntu, maar ik werk ook met PHP (Drupal) en Python (Plone).

Ik ben direct betrokken bij Ubuntu als de voorzitter van het Franse LoCo Team. Mijn andere voornaamste rol in de community is het coördineren van de MOTO mentoring receptie, die gericht is op het helpen van nieuwkomers in de ontwikkelaarswereld van Ubuntu. Ik probeer ook actief te zijn als ontwikkelaar door te helpen met het pakketbeheer voor enkele applicaties, vooral rond de GNOME-omgeving.

- Hoe raakte je aanvankelijk betrokken bij Linux en Ubuntu?

Lang geleden (ergens in 1996) vroeg ik iemand naar zijn mening over een Perl-script waar ik aan werkte (een cgi voor een website). Hij zei me: "Als je in Perl wilt ontwikkelen, kun je beter Linux gebruiken. Hier zijn enkele manieren om het te installeren...". Dat was mijn eerste contact met Linux. In die tijd gebruikte ik voornamelijk Suse, en Debian. Toen stuitte ik op een dag op iets wat was gebaseerd op Debian, maar wat nog geen naam had; dit werd later bekend als Ubuntu. Dat was in 2004, en sinds die tijd is Ubuntu de enige distributie die ik gebruik.

- Hoe raakte je betrokken bij het Franse LoCo Team?

Ik had al een tijdje gewerkt aan Franse vertalingen voor bepaalde software (voornamelijk in Gnome), en op een dag zag ik een post op de wiki van het Franse LoCo Team waarin een aantal projecten werd genoemd die op het punt stonden gestart te worden. Een daarvan was het organiseren van interviews (en daarna vertalingen) van enkele belangrijke communityleden. Dit project evolueerde later in enkele projecten zoals AchterUbuntu.

- Hoe werd je voorzitter van het Franse LoCo Team?

Na die eerste ervaring in de Franse community besloot ik om te blijven, om rond te hangen in de IRC van enkele Franse kanalen, of van tijd tot tijd op de fora te kijken. Daar zag ik de campagne om T-shirts te verkopen voor de LoCo. Eerst dacht ik "Ik wil er een", en daarna "Ik weet zeker dat ik ze kan helpen het te organiseren"... Na mijn shirt besteld te hebben nam ik contact op met de man die het project leidde, en er was zoveel werk te doen dat mijn hulp werd verwelkomd... later bleek dat Yann (de man met wie ik contact opnam) de voorzitter was van de LoCo, en na veel gesprekken vertelde hij me dat ze ook help konden gebruiken op het gebied van de websiteontwikkeling. Hij vroeg me te bewijzen dat ik kon helpen door het ontwikkelen van een module voor de punbb (het forum dat we gebruiken voor de Franse LoCo). Ik nam meer en meer werk voor de Franse LoCo op me, en toen de voorzitter besloot af te treden vroegen ze mij of ik bereid was de uitdaging, om een nieuw team met een nieuwe organisatie te bouwen, aan te gaan. Zo werd ik de voorzitter van de Franse LoCo, en ik heb geprobeerd het team te bouwen mbv het "Team Work" concept.

- Wat zijn de uitdagingen bij het runnen van een grote LoCo? Hoe wordt er binnen je LoCo gecommuniceerd, over zo'n groot gebied?

Er zijn veel uitdagingen, maar het is ook spannend. De eerste uitdaging is natuurlijk om te proberen alles in één dag te doen. Er zijn zoveel sollicitaties dat het onmogelijk is om het iedereen naar de zin te maken, ook al willen we dat wel proberen. Het komt er dus op neer dat sommige mensen het gevoel hebben dat we slechts op één gebied gericht zijn, en dat we ons niet bezig houden met de anderen. Feit is dat er normaalgesproken te weinig mankracht en/of tijd is, en om dat aan te tonen communiceren we meer en meer via een report blog. Het blog maakt deel uit van de Franse planeet dus het is bereikbaar voor iedereen. We willen ons echter niet beperken tot het blog, omdat we ook proberen zo transparant mogelijk te zijn in elk aspect van onze community; praten over de ondernomen acties (sinds de laatste vergadering), de lopende acties, en de acties op korte/halflange termijn. Er is ook tijd gereserveerd voor vragen waar iedereen een topic voor discussie kan starten. Ik denk dat deze transparantie mensen interesseert, bijvoorbeeld tijdens de laatste vergadering; er waren ongeveer 60 mensen aanwezig.

- Hoe is de Franse LoCo georganiseerd? Is hij gecentrailseerd of gedecentraliseerd?

Het is een mix. Er zijn natuurlijk mensen in de kern van de LoCo, maar met de nieuwe teamorganisatie is de kern gegroeid. Het doel van elk van de kernen is om overzicht te houden van wat er allemaal gebeurt binnen de LoCo, of op z'n minst om zijn kennis te maximaliseren. Door het zo te doen kunnen we iemand, die af wil treden, makkelijker vervangen. Rond de kern begindt zich een grotere cirkel van mensen, die meer betrokken zijn bij een of twee gebieden. Deze tweede cirkel kan worden gezien als toegewijde teams voor één gebied. Samengevat: een kern van minder dan 10 mensen, die bepaalde teamactiviteiten leidt dit los staan van de andere. Elk team heeft een brede actieradius, hoewel we wel graag op de hoogte worden gehouden van grote besluiten.

- Soms gaan LoCo's door een rustige periode, waarin deelname en motivatie van leden minder zijn. Hoe gaat de Franse LoCo dat tegen?

Zo'n periode heeft de Franse LoCo ook doorgemaakt. Ik denk dat het effect ervan beperkt is gebleven door de reorganisatie die ik eerder heb genoemd. Het viel op in de periode dat de 'voorzitters' van de community wat langzamer gingen, maar gelukkig vertraagde het onze activiteiten niet significant. Dit is kenmerkend voor een grote community, die een tijd draaiende kan blijven zonder grote schade... zo lang het niet te lang duurt... Sindsdien is de LoCo weer op het goede spoor, en is hij ook erg actief. Goede voorbeelden zijn de party's die we door het hele land hebben gehouden voor Intrepid, en natuurlijk het evenement in Parijs met meer dan 4000 aanwezigen over het weekend. We willen niet meer afremmen, we starten nu kleine projecten op die ons zouden moeten helpen bepaalde gebieden waarin we geïnteresseerd zijn aan te pakken. Zo kan de LoCo en de community blijven groeien. Dat zijn de projecten waardoor ik betrokken wilde raken bij de community, dus je kunt je wel voorstellen dat ik er erg aan gehecht ben. We denken dat we op deze manier kunnen voorkomen dat het lidmaatschap afneemt of afremt, door het toevoegen van nieuwe interessegebieden waarbij we betrokken kunnen raken.

- Wat zijn je plannen op korte en langere termijn voor de LoCo?

Ik zou zeggen doorgaan met het werk waar we nu mee begonnen zijn: de verschillende teams vormgeven (sommige zijn nog steeds wat vaag, of moeten nog vorm krijgen). Bijvoorbeeld, er was niet echt een team voor webontwikkeling, omdat we alleen resources zochten als ze nodig waren. Op het moment werkt een groep zeer getalenteerde mensen om de aspecten voor gebruik op lange termijn aan te pakken, niet alleen ad hoc. Dit is nodig als we altijd innovatief willen kunnen zijn. Dus voor de korte termijn zijn we op zoek naar een nieuwe skin voor alle ubuntu-fr-sites (www, documentatie, forum en planeet), moeten we het voordeel benutten van onze nieuwe www website (drupal), en onze editors de rechten geven voor veel teams (kubuntu of edubuntu). We hopen dat we dat in de komende maanden kunnen doen. Voor de langere termijn willen we doorgaan met het verspreiden van Ubuntu in Frankrijk, wat resulteert in de organisatie van meer party's door het hele land (voortbouwend op het succes van de hele Intrepid-campagne). We willen wat regelmatige evenementen houden, waar mensen in levenden lijve samen kunnen komen in plaats van alleen in IRC. Dat zou de nieuwe gebruikers het gevoel moeten geven dat ze deel uitmaken van de community. Misschien wat bugsessies of documentatiesessies (net als bugsessies maar dan om de bestaande documentatie te verifiëren), of zelfs wat vertaalsessies. Tot slot zullen we proberen een beleid op te stellen voor het bijwonen van evenementen door mensen de kans te geven het team persoonlijk te ontmoeten en vragen te stellen en daarop antwoorden te krijgen.

- Één van de ideeën waar je over hebt gesproken met de LoCo Raad is twinning. Wat is dat? En heb je het al in de praktijk gebracht?

Twinning van LoCo's kan veel betekenissen hebben. Degene die ik belangrijk vind is de hulp die een grote LoCo, zoals de Franse, kan bieden aan een kleinere. Die hulp zou ervaring kunnen zijn, helpen bij het plannen van grootschalige campagnes, of zelfs het doneren van geld om ze te helpen hun evenementen op te starten. Dit is iets waar we in het begin tegenaan liepen met ons team, en zonder de financiële betrokkenheid van enkele Franse leden hadden we veel dingen niet kunnen doen. Aangezien de Franse LoCo nu meer macht heeft, zou het mooi zijn om andere teams op weg te helpen. In feite staat het dicht bij de sleutelconcepten die leidden tot de creatie van ubuntu-eu enkele jaren geleden. Ubuntu-eu is een gezamenlijke Duitse poging om hosting van hun website te delen. Sinds de oprichting hiervan hebben veel LoCo's daar hosting gevonden, wat duidelijk nuttig is voor de nieuwere teams. Om terug te komen op het proces van twinning: we zijn er net aan begonnen, met de Tunesische LoCo, maar we zijn nog niet ver gevorderd vanwege recent tijdgebrek. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we er gauw weer mee verder zullen gaan.

- Het Franse Ubuntu-team had een releaseparty met 4.000 aanwezigen. Kun je het evenement beschrijven? Hoe plande je het? Hoe lang duurde het?

Dit evenemen, dat plaatvond in Parijs, was een mengeling van alle soorten party's die we kunnen hebben: installatie, release, conferentie... Daarom noemen we het simpelweg een "Ubuntu Party". We hosten dit evenement elke 6 maanden, in een weekend, ongeveer een maand na elke release. Tijdens het evenement kwamen veel mensen om Intrepid te laten installeren, of omdat ze een probleem hadden met hun Ubuntu-installatie. We boden ook meer dan 14 uur aan conferenties aan, en een bugsessie... en zelfs live radio tijdens het hele weekend die werd uitgezonden vanaf het evenement. Het team is bezig geweest met de planning sinds het eind van het vorige evenement (begin juni), dus het is het resultaat van 6 maanden werk door het hele team. Sommigen van ons werkten aan de communicatie (met de media, met het juiste publiek), enkele anderen aan de materialen die nodig waren voor het evenement, of zelfs aan de planning van de algehele look and feel van de conferentie. We zijn nu bezig met het analyseren van dit evenement, wat ons zou moeten helpen bij de voorbereiding van het volgende, in mei 2009.

- Wat doe je in je vrije tijd?

Naast mijn LoCo-activiteiten doe ik ook nog aan ontwikkeling voor Ubuntu. Ik weet dat het nog steeds te maken heeft met onze community, maar het is duidelijk een aparte activiteit in mijn ogen. Maar ik doe ook veel aan sport: vooral basketball, maar ik ga soms ook wel wandelen in de Pyreneeën (een gebergte dicht bij mijn huis). Daarnaast kook ik graag voor mijn vrienden. In feite zie ik een samenhang tussen het koken voor anderen en de activiteiten die samenhangen met vrije software...

LoCo Nieuws

Demonstratie New York Team: Asterisk

Het New York Team zal een demonstratie geven van Asterisk PBXi (Private Branch Exchange, internet), op het Rochester Institute of Technology, in Rochester, New York.

Meer informatie en een lijst van boeken over het onderwerp kunt u hier vinden: https://wiki.ubuntu.com/NewYorkTeam/Events/20090108

Software Freedom Day Nicaragua

'The making of' SFD 2008 Nicaragua, het beste evenement wereldwijd. Zie de opwinding, de voorbereiding, het evenement, en het head-banging concert hier (gesproken dialoog in het Spaans):

Of download het Ogg Vorbis-bestand hier:

Launchpad Nieuws

Launchpad Drupal-modules

Er zijn 2 nieuwe Drupal-modules voor Drupal 5.2:

Deze modules vereisen de gewijzigde Launchpad-versie van de Drupal OpenID-module. Er is een helpbestand voor het instellen van deze modules[1], en meer informatie is hier[2] te vinden. Deze modules stellen u in staat de mate van deelname voor een teamlid in te stellen zoals wordt weergegeven in Launchpad.

Launchpad in Twitter en identi.ca

Matthew Revell experimenteert op het moment met het posten van Launchpad-nieuws en statusupdates naar Twitter[1] en indenti.ca[2], en wil graag commentaar van lezers. Natuurlijk zijn deze niet bedoeld als officiële informatie. Voor veranderingen in gebruiksvoorwaarden[3] of wijzigingen[4].

Launchpad 17 december offline

Launchpad zal woensdag 17 december offline zijn.

Dit is een ingeplande uitval om tijd te maken voor het uitrollen van de code van release 2.1.12. http://news.launchpad.net/notifications/offline-2200-2300-utc-17th-december-2008

In De Blogs

Komende meetings

Donderdag 18 december 2008

Ubuntu Mobile Team Meeting

Desktop Team Meeting

Ubuntu Java Meeting

Zaterdag 20 december 2008

South Dakota LoCo Team Meeting

Updates en Beveiliging voor 6.06, 7.10, 8.04, en 8.10

Beveiligingsupdates

Ubuntu 6.06 Updates

Ubuntu 7.10 Updates

Ubuntu 8.04 Updates

Ubuntu 8.10 Updates

Archieven

Je kunt altijd oudere Ubuntu Wekelijkse Nieuwsbrief uitgaven vinden op: http://wiki.ubuntu-nl.org/community/uwn

Overig Ubuntunieuws

Zoals altijd zijn nieuws en aankondigingen vinden op:

en

Conclusie

Bedankt voor het lezen van deze uitgave van UWN-NL!

Tot volgende week!

Credits

De Ubuntu Wekelijkse Nieuwsbrief wordt je aangeboden door:

Feedback

Dit document wordt verzorgd door het Ubuntu Wekelijkse Nieuwsbrief Team. Als je ideeën of suggesties hebt voor de Wekelijkse Nieuwsbrief, gebruik dan de Engelse mailing list op https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/Ubuntu-news-team en dien je suggestie in. Je kunt ideeën ook in het Nederlands indienen op http://wiki.ubuntu-nl.org/community/uwn/idee. Andere vragen of/en opmerkingen kunnen gemaild worden naar Tumie / Thomas Berends. Dit kan via http://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=pm;sa=send;u=11006.

Behalve waar anders vermeld, wordt dit document gepubliceerd onder de Creative Commons Attribution 3.0 License CCL.png Creative Commons License 3.0 BY SA

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:56