[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Contents

newspaper-icon.jpg

Welkom bij de Ubuntu Weekly Newsletter, uitgave #120 voor de week van 30 november - 6 december 2008. In deze uitgave behandelen we: Ubuntu Free Culture Showcase, Jono Bacon over UDS, MOTU, Tamil Team - Intrepid geïntroduceerd in Udhagamandalam, Ubuntu Zimbabwe, Launchpod #13, Maak kennis met Henning Eggers, Launchpad neemt bugtracker aan, en veel, veel meer!

UWN-vertalingen

https://wiki.ubuntu.com/UbuntuWeeklyNewsletter/Translations

In deze uitgave

Algemeen nieuws uit de community

Ubuntu Free Culture Showcase

Zou je graag een kans willen om je creatieve werk aan miljoenen mensen te laten zien? Grijp hem dan nu: de Ubuntu Free Culture Showcase. Stuur je audio, video of foto/afbeelding in zodat deze eventueel bijgesloten kan worden in de volgende release van Ubuntu.

Het werkt eenvoudig:

Voorwaarden

https://wiki.ubuntu.com/UbuntuFreeCultureShowcase

Jono Bacon over UDS

Van 8 tot 12 december vindt de Ubuntu Developer Summit (UDS)[1] plaats. Dit event voor 200 van de besten van Ubuntu, en anderen die aanwezig willen zijn is bedoeld voor het ontwerpen, bespreken en plannen van Jaunty Jackalope, Ubuntu 9.04. Vijf dagen vol sessies zijn verspreid over 7 delen, die zich alle focussen op verschillende elementen van Ubuntu-platform en community. Jono zal ook, als onderdeel van de UDS, leiding geven aan de Community Track die alle soorten aandachtspunten zal bevatten, waaronder process, initiatief, samenwerking, deelname en veel, veel meer. Een ander aspect van de UDS is de community. Naast het harde werk is er ook tijd voor ontspanning - om oude vrienden te begroeten en nieuwe te ontmoeten, en even af te stappen van het lichamelijk uitputtende aspect van de Summit. Jono nodigt iedereen uit om aanwezig te zijn.

MOTU

Stefan Ebner is toegetreden tot het MOTO-team. He woont in Oostenrijk en gebruikt Linux nu al 2 jaar. Na enkele andere distro's uitgeprobeerd te hebben bleef Stefan hangen bij Ubuntu. Hij heeft gewerkt aan het samenvoegen en synchroniseren van Audacious, gbrainy, monodevelop, wxwidgets 2.6, en xmoto. Launchpad: https://launchpad.net/~sebner Wiki: https://wiki.ubuntu.com/StefanEbner

Ubuntustatistieken

Bugstatistieken

Zoals altijd kan het Bug Squad meer hulp gebruiken. Als je wil beginnen, kijk dan op https://wiki.ubuntu.com/BugSquad

Status vertaling Intrepid

Kijk voor de overgebleven te vertalen tekst in Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex" op: https://translations.launchpad.net/ubuntu/intrepid/

5-per-dag bugstatistieken

Top 5 bijdragers over de afgelopen 7 dagen

Top 5 teams over de afgelopen 7 dagen

5-per-dag statistieken worden verzorgd door Daniel Holbach. Zie http://daniel.holba.ch/5-a-day-stats/

Ubuntu Brainstorm Top 5 deze week

Ubuntu Brainstorm is een communitysite waar je je ideeën voor Ubuntu kwijt kunt. Je kunt je eigen idee insturen, of stemmen voor of tegen iemand anders ideeën. http://brainstorm.ubuntu.com/

LoCo Nieuws

Tamil Team - Intrepid geïntroduceerd in Udhagamandalam

Udagamandalam, 28 november. Computer World in Udagamandalam(1) (ook bekend als Ooty), hostte een Intrepid Ibex release-evenement in het Lawly Institute. Er waren veel verschillende personen aanwezig; leraren, studenten, computerverkopers en overheidsfunctionarissen deden mee aan het evenement.

Er werden verschillende zaken behandeld. Het installeren van Ubuntu, pakketbeheer, administratie en Tamil features werden besproken en gedemonstreerd.

Met dank aan Terrance S Rajesh van Computer World voor het regelen van het evenement ondanks zware regen gedurende de week. Sri Ramados en Padmanathan van het Ubuntu Tamil Team leidden het evenement.

Ubuntu Zimbabwe

Hieronder is een verslag te lezen dat is ingezonden door de ICT-directeur van het Parlement van Zimbabwe over zijn presentatie die hij heeft gehouden op de e-Parliament Conference in Brussel. Het Parlement van Zimbabwe heeft ervoor gekozen Ubuntu op hun desktops te gebruiken, en mogelijk ook op hun servers. De ICT-directeur is ook een lid van het Ubuntu Zimbabwe LoCo Team.

Het Global Centre for ICT in Parliament wist al dat het Parlement van Zimbabwe voorstander is van Vrije en Open Source Software (FOSS) in het automatiseren van zijn processen. Als gevolg hiervan verzochten ze mij een presentatie te houden die een beeld schetst van de business case voor de migratie naar FOSS. Twee andere parlementen hebben er ook voor gekozen om FOSS voor hun werkzaamheden te gebruiken, namelijk Italië en Frankrijk, en mijn presentatie volgde direct op die van Frankrijk.

De laatste Power Point-presentatie is op verzoek beschikbaar.

Een aantal Afrikaanse parlementen toonde interesse in de presentatie waaronder Ghana, Zuid-Afrika, Malawi en Tanzania.

De volgende vragen werden gesteld (naast andere punten die werden besproken):

  1. Uitdagingen in het migreren van agenda's (van MS Outlook en andere propriëtaire softwareproducten). Het Parlement van Zimbabwe stelde dat de migratie in het algemeen geen groot probleem is aangezien er geen gedeelde agenda's in gebruik waren. Het Parlement zullen het agendasysteem moeten gebruiken dat in de FOSS is ingebouwd.
  2. Uitdagingen bij het importeren van documenten gemaakt met zeer oude versies van MS Word en MS Excel, vooral die met geneste tabellen en meerdere formules. De meeste documenten in het Parlement zijn niet complex en kunnen eenvoudig en gemakkelijk gemigreerd worden.
  3. Italië gaf aan dat kostenbesparing niet per se de grootste motivatie zou moeten zijn voor het migreren omdat grote besparingent nie gerealiseerd kunnen worden op de korte, maar waarschijnlijk wel op de lange termijn. Dit bracht de kwestie van betaalbaarheid aan het licht aangezien de landen met grote budgetten zich de aankoop van propriëtaire software kunnen veroorloven, terwijl landen met kleine budgetten (zoals de meeste Afrikaanse landen) over het algemeen andere prioriteiten hebben (hongerbestrijding, HIV/AIDS-interventies, gezondheid enz), en de aankoop van software op een lager plan zetten. Parlementen in zulke landen gebruiken daarom illegale software. Het Parlement van Zimbabwe woog het risico van illegale software af tegen de paar problemen die zouden kunnen optreden met FOSS en besloten de FOSS-weg te kiezen.
  4. Uitdagingen m.b.t. de (her)scholing van ambtenaren en parlementsleden voor het gebruik van FOSS. Het Parlement gaf aan dat er een enorm verschil is in het uiterlijk van Office 2007 en oudere versies van Office, zodat Parlementen die ervoor kiezen te migreren naar Office 2007 zeker scholing nodig zullen hebben. In vergelijking is het uiterlijk van Open Office niet zo verschillend van oudere versies van Office, waardoor scholing in het gebruik van Open Office makkelijker zou kunnen zijn. Dat gezegd hebbende heeft het Parlement van Zimbabwe het extra voordeel dat ze net de algemene verkiezingen achter de rug hebben zodat de meeste parlementsleden nieuw zijn en scholing nodig hebben. Hun scholing zal daarom onder meer bestaan uit ICT-scholing. De ambtenaren zullen eveneens deze training volgen.

Uiteindelijk realiseerde men zich dat FOSS de beste weg is voor parlementen in landen die werken met kleine budgetten. Aangezien er veel community-ondersteuning is, en er zeker een FOSS-equivalent is voor de meeste desktopapplicaties, zouden de meeste Afrikaanse landen moeten overwegen FOSS te gebruiken voor hun desktops.

Voor foto's zie: http://amachu.wordpress.com/2008/12/01/udhagmandalam-ubuntu/

https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-news-team/2008-December/000303.html

Launchpad Nieuws

Launchpod #13

Matthew Revell en Graham Binns hosten de nieuwste aflevering van Launchpad, de Launchpad podcast. In deze aflevering:

http://news.launchpad.net/podcast/launchpod-episode-13-bug-tracker-plugin-api

Maak kennis met Henning Eggers

Launchpad Nieuws heeft een interview gehouden met Henning Eggers, de nieuwste aanwinst van het Launchpad Vertalersteam. Hij is een software-ontwikkelaar voor het team dat betrokken is bij het importeren en goedkeuren van code en, onlangs, het QA-contact van het team. Tot nu toe is hij betrokken geweest bij het rosetta-experts-team (Launchpad Translations, codenaam "Rosetta") is een platform voor open source applicatievertaling op het internet). Zijn kantoor, op de 5e of 6e verdieping van een gebouw in Pinneberg, Duitsland, niet al te ver van de Noordzee. http://news.launchpad.net/meet-the-devs/meet-henning-eggers

Launchpad neemt bugtracker aan

Launchpad is op zoek naar ontwikkelaars met Python-ervaring die kunnen helpen met het ontwikkelen van betere manieren om bugs te beheren. De succesvolle kandidaat moet Python kunnen dromen, houden van vrije software, veel ervaring hebben met het hacken op bugtrackers en een reeks van succesvolle projecten achter de rug hebben. Een volledige vacature is beschikbaar[1].

http://news.launchpad.net/were-hiring/passionate-about-bug-tracking-were-hiring

Komende Meetings

Dinsdag, December 9, 2008

Server Team Meeting

Kernel Team Meeting

Woensdag, December 10, 2008

Foundation Team Meeting

QA Team Meeting

Donderdag, December 11, 2008

Ubuntu Mobile Team Meeting

Desktop Team Meeting

Ubuntu Java Meeting

Updates en Beveiliging voor 6.06, 7.10, 8.04, en 8.10

Beveiligingsupdates

Ubuntu 6.06 Updates

Ubuntu 7.10 Updates

Ubuntu 8.04 Updates

Ubuntu 8.10 Updates

Archieven

Je kunt altijd oudere Ubuntu Wekelijkse Nieuwsbrief uitgaven vinden op: http://wiki.ubuntu-nl.org/community/uwn

Overig Ubuntunieuws

Zoals altijd zijn nieuws en aankondigingen vinden op:

en

Conclusie

Bedankt voor het lezen van deze uitgave van UWN-NL!

Tot volgende week!

Credits

De Ubuntu Wekelijkse Nieuwsbrief wordt je aangeboden door:

Feedback

Dit document wordt verzorgd door het Ubuntu Wekelijkse Nieuwsbrief Team. Als je ideeën of suggesties hebt voor de Wekelijkse Nieuwsbrief, gebruik dan de Engelse mailing list op https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/Ubuntu-news-team en dien je suggestie in. Je kunt ideeën ook in het Nederlands indienen op http://wiki.ubuntu-nl.org/community/uwn/idee. Andere vragen of/en opmerkingen kunnen gemaild worden naar Tumie / Thomas Berends. Dit kan via http://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=pm;sa=send;u=11006.

Behalve waar anders vermeld, wordt dit document gepubliceerd onder de Creative Commons Attribution 3.0 License CCL.png Creative Commons License 3.0 BY SA

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:56