[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info...

Kdenlive-handleiding

Dit is een handleiding voor het maken van een project met Kdenlive: http://www.kdenlive.org

Eerste project

Videoclips toevoegen

Stap één is om videoclips in Kdenlive te krijgen. Dit kan materiaal zijn verkregen van YouTube, of materiaal opgenomen met een videocamera of TV-opnamekaart. Laten we aannemen dat u al wat bestanden heeft die ondersteund worden door Kdenlive.

Om een clip toe te voegen, selecteert u het Project Tree-paneel, druk op de "Add Clip" dropdown-knop en selecteer "Add Clip". Er opent zich een KDE open-venster. Selecteer één of meerdere clips en ze zullen worden toegevoegd aan de project tree. Ze worden nu getoond in het Project Tree-paneel met enkele metadata.

Het maken van een titelclip

Kdenlive is in staat simpele titels te maken zoals hier beschreven. We kunnen ook werken met externe fotobewerkers (zoals GIMP) om meer uitgebreidere titels te maken en dan toe te voegen aan de projectlijst als videoclips.

Om een titelclip te maken, selecteer het "Add clip"-icoontje en, in het contextmenu, selecteer "Create Text Clip". Een nieuw venster dat lijkt op deze zal geopend worden:

Het slepen van videoclips naar de tijdslijn

Nu dat u wat clips in uw project heeft, is het tijd om ze aan elkaar te plakken en uw droomvideo te crëeren. Er zijn twee basismanieren om clips aan de tijdslijn toe te voegen.

U kunt een clip direct slepen vanuit de projectlijst. Selecteer één of meerdere clips die u heeft toegevoegd aan uw projectlijst, en sleep ze naar de tijdslijn.. Zodra de muis een spoort raakt, zal de clip verschijnen op het spoor. Met deze manier van slepen, wordt de totale duur van de clip op de tijdslijn geplaatst. U kunt daarna de clip bewerken vanaf de tijdslijn.

De andere manier is om een gedeelte van een clip te selecteren en dan het gedeelte toe te voegen aan de tijdslijn. Wanneer u klikt op een clip in de projectlijst, zal de Clip Monitor de clip automatisch laden. U kunt daarna op de Play-knop op de Clip Monitor drukken om een idee te krijgen welke gedeelten van de clip u werkelijk op de tijdslijn wilt. Daarna plaatst u de zoekmarkeerder (zoekmarkeerder.jpg) naar waar u wilt dat uw clip start en klikt u op de "Set zone start"-knop (inpoint.jpg. Verplaats de cursor naar waar u wilt dat de clip eindigt en druk op de "Set zone end"-knop ({{attachment:outpoint.jpg). Uiteindelijk kunt u deze cut-down clip naar de tijdslijn verplaatsen door de klikken op het videoscherm in de Clip Monitor. Houdt hierbij de linkermuisknop ingedrukt en verplaats hem naar het gewenste punt op de tijdslijn. De geselecteerde zone tussen de zone start en zone end zullen daar dan verschijnen als clip (om preciezer te zijn een subclip, omdat we alleen een gedeelte van de originele clip hebben gebruikt).

Kies uw manier en ga dan verder met de handleiding. Wees er zeker van dat u de twee clips (of subclips) naar de tijdslijn verplaatst. Eentje op Track #1 en de andere op Track #2.

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:56