[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

LibreOffice Writer optimaliseren

Dit artikel werd oorspronkelijk geschreven door Vincent van den Bergh. Het oorspronkelijke stuk kan hier worden teruggevonden op Facebook.

In Ubuntu-varianten wordt Libreoffice standaard meegeleverd als kantoorpakket. Dit pakket is ook beschikbaar voor vele andere besturingssystemen. Hoewel dit pakket standaard goed werkt zijn er een aantal opties die misschien handig zijn om aan te passen zodat het voor u nog beter zal werken.

In dit artikel staat beschreven hoe u

Java uitschakelen

Eigenlijk is Java in LibreOffice alleen nodig wanneer u wilt werken met het programma Base of als u van LibreOffices geavanceerde hulpfuncties gebruik maken. Omdat men de beste hulp op internet kan vinden en er maar weinig mensen zijn die met Base werken, zou naar mijn mening Java standaard moeten worden uitgeschakeld. Door Java in te schakelen wordt LibreOffice trager en gaat het meer geheugen gebruiken. Java uitschakelen doet u als volgt:

Ga in LibreOffice Writer naar Extra → Opties.

JavaUitschakelenStap1.jpg

Klik daarna op het driehoekje naast LibreOffice en klik vervolgens in de lijst op Java. Haal het vinkje bij Gebruik een Java runtime environment en klik daarna op OK. Java is nu uitgeschakeld wanneer u LibreOffice opnieuw start.

JavaUitschakelenStap2.jpg

Tekstbegrenzing uitschakelen

Writer heeft helaas standaard storende lijnen waarbinnen tekst wordt geplaatst. Zelf zet ik dit direct uit. Dit doet u door in het menu beeld het vinkje Tekstbegrenzingen weg te halen.

TekstbegrenzingUitschakelen.jpeg

Documenten exporteren naar een PDF-bestand

Bestanden naar anderen versturen die niet meer bewerkt hoeven of mogen worden ( bijvoorbeeld facturen ) kunt u het best naar versturen als PDF-bestand. LibreOffice Writer biedt de mogelijkheid om met één muisklik uw document als een PDF-bestand te exporteren. Klik op de knop met het PDF-logo in de hoofdtoolbar of ga naar Bestand → Exporteren als PDF ....

NaarPDFExporterenOptie1.jpeg

NaarPDFExporterenOptie2.jpeg

Documenten beveiligen

Belangrijke documenten kunt u beschermen met lees- en schrijfbeveiliging. Als u dit wilt doen met een document dat u geopend hebt in Writer kunt u naar Bestand → Eigenschappen en vervolgens naar het tabblad Beveiliging gaan.

BestandEigenschappen.jpeg

DialoogBeveiligingHuidigDocument.jpeg

U kunt wachtwoordbeveiling en andere veiligheidsopties echter ook als standaard instellen voor nieuwe documenten. Dit doet u door naar Extra → Opties te gaan. Klik dan links in de lijst op het driehoekje naast LibreOffice en dan op Beveiliging te gaan. Hier vindt u een uitgebreid aanbod aan standaardbeveiligingsopties.

StandaardBeveiligingStap1.jpeg

StandaardBeveiligingStap2.jpeg

StandaardBeveiligingStap3.jpeg

Het standaard bestandsformaat wijzigen

Soms is het handig om niet te kiezen voor het Open Document-formaat ( .odf-bestanden ) als standaardbestandsformaat. Bijvoorbeeld als u meestal uw documenten moet delen met mensen die werken met Microsoft office, want Microsoft Office is helaas niet foutloos als het gaat om het lezen en schrijven van ODF-bestanden. Maar gelukkig kan LibreOffice ook documenten opslaan in Microsoft Office-formaten.

Ga om het standaardbestandsformaat te wijzigen naar Extra → Opties en klik op Opslaan. Daar kunt u kiezen uit een grote verscheidenheid aan bestandsformaten.

StandaardBestandsformaatStap1.jpeg

StandaardBestandsformaatStap2.jpeg

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:56