[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info...

Deze pagina staat in de ontwerpdocumentatie. De inhoud is waarschijnlijk nog niet klaar om in de documentatie geïntegreerd te worden en kan fouten bevatten. Indien u fouten opmerkt mag u ze zeker verbeteren, rekening houdende met onze richtlijnen.

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME
Versie: Alle ondersteunde versies

Werken met foto's

De bedoeling van deze pagina is om de mogelijkheden van werken met digitale foto's en fotoalbums duidelijk te maken en er mee aan de slag te kunnen. De meest gangbare begrippen worden wat toegelicht. Eerst is er wat uitleg over digitale foto's, dan over de fotoalbums en tenslotte over hoe u foto's kunt bewerken.

Digitale foto's zijn meer dan afbeeldingen

Tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering dat foto's met digitale camera's genomen worden. Vroeger nam u een foto met uw analoge toestel. U bracht de film naar de fotohandelaar die daarna de foto op mat of glanzend papier afdrukte. Als het een mooi exemplaar was, voegde u de foto met een onderschrift toe aan een album. Alles wat u had was het negatief en één afdruk. Met digitale camera's en foto's ligt dit totaal anders. Een digitale foto is niets anders dan een lange rij getallen in binaire vorm, een zg file. Elk digitaal toestel dat een foto maakt, schrijft behalve de beeldinformatie, tegelijkertijd nog een heleboel andere gegevens weg in die file. Uiteraard krijgt u die info niet op de foto te 'zien' maar ze is er wel. Een voorbeeld van de gegevens die in de file staan zijn: de datum en tijd van de opname, de openingstijd, het diafragma, de ISO waarde, en tal van andere gegevens. En dat opent een waaier van nieuwe mogelijkheden.

Niet alleen een foto is anders geworden. Een fotoalbum krijgt door het gebruik van computers ook een meerwaarde. Opzoekwerk wordt gemakkelijker; u kunt uw album op verschillende manieren bekijken door alleen de beste foto's te selecteren of die van uw favoriete persoon of uw laatste vakantie. Mogelijkheden genoeg om dit alles eens beter te bekijken.

Bestandsformaten voor foto's

De meeste digitale fototoestellen schrijven de foto's weg in het jpg formaat. Dit is een algemene standaard en daarom bijna universeel uitwisselbaar. Het fototoestel dat de foto neemt, bewerkt de foto voor en slaat hem op in het jpg formaat. Sommige toestellen hebben de mogelijkheid om andere formaten te gebruiken. Het meest bekende is RAW, dwz zonder enige voorbewerking. Nadeel is dat een RAW bestand vele malen groter is dan jpg voor dezelfde foto. Maar dat nadeel weegt voor professionals niet op tegen de voordelen. Een foto in RAW formaat kan veel beter bewerkt worden dan één in jpg. De kleuren bijsturen of de belichting veranderen kan allemaal veel preciezer.

Extra info in de foto

De extra info bij digitale foto's wordt EXIF genoemd. De Exif-metadata kan uit de volgende gegevens bestaan:

De mogelijkheid bestaat zelfs om de GPS positie (waar de foto genomen werd) op te slaan. Dit wordt geotagging genoemd - kort voor geografisch markeren. Sommige digitale toestellen hebben daarvoor een ingebouwde GPS ontvanger. Maar ook zonder dit technisch snufje kunt u met wat handigheid de GPS gegevens in een foto opslaan.

Foto's beheren

Foto's beheren gebeurt door een fotoalbum-applicatie. U neemt de foto's met uw fototoestel. Daarna importeert u ze en dan begint u te werken met uw digitale album. U kunt de foto's bijwerken en catalogiseren door ze van markeringen (tags) te voorzien. U kunt ze delen op Facebook of Flickr. En u kunt ze doorzoeken door gebruik te maken van de markeringen.

De drie meest bekende applicaties voor fotobeheer zijn F-Spot, DigiKam en Picasa. F-spot wordt standaard met Ubuntu meegeleverd. DigiKam is de tegenhanger wanneer u Kubuntu hebt geïnstalleeerd. En Picasa is een applicatie van Google.

In dit artikel werken we verder met F-Spot. Dat wil niet zeggen dat de anderen minder goed zijn - aan u om uit te vinden of ze u beter bevallen.

Foto's organiseren

Foto's importeren

Tegenwoordig is het vrij normaal om fototoestellen uit te rusten met geheugenkaartjes van 1,2,4 of meer Gb. Het voordeel is dat u veel foto's kunt nemen en u zich niet hoeft te bekommeren om de vraag of ze wel op het kaartje kunnen. Het nadeel is echter dat uw computer heel veel werk heeft als zo'n kaartje ingelezen moet worden. Al de foto's moeten gelezen en daarna tijdelijk geconverteerd worden naar een kleiner formaat. Omdat dat meestal niet allemaal in het RAM geheugen van de computer kan, wordt de harde schijf even aangesproken. Hou er dus rekening mee dat hoe meer foto's er op het kaartje staan, hoe langer het duurt voor uw computer ze op het scherm kan laten zien. Geduld is een schone deugd Wink ;-)

Rechtstreeks van de camera

Ubuntu herkent de meeste camera's automatisch als u ze aansluit, en zal vragen of u de foto's die op de camera aanwezig zijn, wilt importeren. Ga op deze manier te werk:

  1. Sluit de camera aan en zet hem aan in de "foto's bekijken"-stand. Ubuntu vraagt nu of u de foto's die op de camera staan wilt importeren.
  2. Klik op Importeren. U ziet een voorbeeld van uw foto's.
  3. Kies een locatie waar u de foto's wilt opslaan; klik daarna op Importeren. Nu staan de foto's op uw computer.

Via een kaartlezer

Indien Ubuntu uw camera niet herkent of als u het kaartje uit het fototoestel gehaald hebt, sluit het kaartje dan aan op uw kaartlezer. Ubuntu vraagt nu of u de foto's die op de camera staan, wilt importeren. Ga verder vanaf stap 2 in de vorige paragraaf.

Foto's bewerken

Soms wilt u een foto bewerken of retoucheren, om ze er beter uit te laten zien of om bepaalde fouten te herstellen. F-Spot fotobeheer heeft hier bepaalde functies voor. Om een afbeelding te bewerken in F-Spot fotobeheer, klik op de afbeelding om die te selecteren, en klik vervolgens op aanvullen; hierna krijgt u de afbeelding volledig te zien en zijn er onderaan het scherm verschillende knopjes om de foto te bewerken.

Als u wat meer mogelijkheden wilt, biedt GIMP Image Editor uitkomst. Dit programma is standaard geïnstalleerd in Ubuntu. U kunt het starten door naar Toepassingen > Grafisch > GIMP Image Editor te gaan.

GIMP Image Editor biedt vele professionele functies. Het heeft onder andere functies voor selecteren, tekenen, het maken van paden, maskers, filters, effecten en meer.

Versies

Telkens wanneer een originele foto bewerkt wordt, maakt F-Spot automatisch een nieuwe versie aan. Je originele foto blijft aldus behouden. Latere wijzigingen gebeuren steeds op deze bewerkte versie. U kunt zelf ook een versie creeëren via Foto -> Nieuwe versie aanmaken ...

Op maat snijden

U snijdt een foto op maat door het stuk van de foto te selecteren dat u wilt behouden. F-Spot heeft ook de mogelijkheid om een vooraf bepaalde grootte te kiezen uit een drop down box.

Rechtzetten

Rechtzetten gebruikt u bij landschapsfoto's om de horizon waterpas te zetten.

Kleuren aanpassen

Met dit gereedschap kunt u de helderheid, het contrast en de kleuren van een foto aanpassen.

Automatische kleuren

Dit effect past automatisch de kleuren aan en probeert een gebalanceerde kleurweergave te maken. Wordt best gebruikt op foto's met een automatische witbalans waar de camera het niet optimaal deed.

Zwart-wit

Maakt van uw kleurenfoto een zwart-wit weergave.

Sepia kleur

Dit effect veroudert uw foto door artificieel te vergelen.

Rode-ogen-reductie

Selecteer de plaats waar u de correctie wilt doen. Trek hiervoor een rechthoek rond het gebied van de ogen. Klik daarna op de rode ogen knop.

Onscherpe focus

Maakt een beperkt gebied in uw foto scherp. Het gebied eromheen wordt onscherp en suggereert daarmee scherptediepte.

Draaien

Sommige foto's zijn met de camera rechtop genomen, bijvoorbeeld voor een portret of een hoog gebouw. Om deze foto's te draaien doet u het volgende:

Verkleinen

U kunt foto's die te groot zijn kleiner maken. Dit zal ook de bestandsgrootte van de foto verkleinen; handig als u deze bijvoorbeeld per e-mail wilt verzenden.

Verscherpen

U kunt de scherpte van de foto's aanpassen waar de focus verkeerd ligt. Met verscherpen werkt u contouren bij. Specificeer hierbij de volgende waarden:

Omschrijven

U kunt een bijschrift aan de foto toevoegen door een tekst in het gebied naast Omschrijving te plaatsen.

Tijd aanpassen

Druk op Bewerken -> Tijd aanpassen ... om de tijd te veranderen. U kunt meerdere foto's (of een rol) tegelijk selecteren en dan deze functie aanroepen.

Foto's en markeringen

F-Spot helpt om uw foto's te organiseren door ze te associëren met uw eigen markeringen naast de standaard markeringen die F-Spot al voorzien heeft. Het is de bedoeling dat u uw eigen markeringen maakt. Voorbeelden van markeringen zijn:


TODO

Werken met markeringen

Albums

Andere mogelijkheden:


CategoryWerkenMetUbuntu


2022-09-08 16:56