[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Niet getest voor nieuwste versie: Dit artikel is niet getest voor de nieuwste versie.
Voeg de verschillen in de nieuwe versie toe aan het artikel. Meer info...

Een Ubuntu-blokkendoos

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME Kubuntu, KDE Xubuntu, XFCE Ubuntu Server, opdrachtregel
Versie: 8.04 LTS, 8.10, 9.04, 9.10

Een oude pc of laptop een tweede kans gunnen? Met weinig geheugen toch een stabiel (en mooi!) besturingssysteem draaien? Het kan allemaal met Ubuntu. Deze manier van installeren is ook geschikt indien u uw systeem helemaal naar uw wens wilt opbouwen en instellen.

Indien u liever een standaardsysteem hebt waar u meteen mee aan de slag kunt wordt aangeraden om de standaardversie van Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu of Fluxbuntu te installeren.

Tip: print deze pagina uit voordat u begint!

Het basissysteem

Er zijn twee manieren om het basissysteem te installeren: via de Mini cd-rom of via de Alternate cd-rom. De Desktop (Live) cd kunt u niet gebruiken voor een blokkendoos-installatie: met deze cd-rom kunt u enkel een volledig standaard grafisch Ubuntu systeem installeren.

Mini cd-rom

De Mini cd-rom is erg klein en bevat enkel de nodige bestanden om de installatie te starten. Tijdens de installatie zelf haalt hij alle benodigde pakketten van het internet. Enkele opmerkingen:

Om te installeren brandt u het mini.iso bestand (32-bit, 64-bit) op een cd-rom en start u de computer hiervan op. In het scherm dat verschijnt voert u 'cli' in -- we willen voorlopig enkel een commandolijn systeem installeren -- gevolgd door Enter. De installatie spreekt verder voor zich. Kijk eventueel in het artikel Ubuntu installeren met de mini-cd.

miniiso_bootscreen.png

Alternate-CD

Bij deze methode wordt alles vanaf de CD-rom geïnstalleerd. Dit impliceert dat u eerst een groot .iso bestand moet downloaden, tijdens de installatie hebt u evenwel geen internetverbinding meer nodig. Ook hier enkele opmerkingen:

U kunt de alternate CD hier downloaden: 32 bit, 64 bit.

U brandt het .iso bestand op een cd-rom en start de computer hiervan op. Kies uw taal en druk F4 voor andere installatiemodi. Kies voor een Een opdrachtregelsysteem installeren en selecteer daarna Ubuntu installeren met Enter.

alternateiso_bootscreen.png

Na de installatie

U hebt nu een commandolijn systeem. Als de computer opgestart is kunt u inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Dat laatste blijft onzichtbaar, na invoer moet u bevestigen met Enter.

lucid_cli_login.png

U kunt het beste eerst controleren of er updates klaarstaan en ze zo nodig installeren:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Onnodig geworden installatiepakketten kunnen ook opgeruimd worden:

sudo apt-get clean

Het basissysteem is nu klaar.

De blokkendoos: Installatie van een minimale grafische omgeving

Na de basisinstallatie kunt u verdergaan met het installeren van een minimaal grafisch systeem. Daarvoor hebt u een paar dingen nodig: een x-server, een grafische omgeving, een internetbrowser, een terminal, een grafische teksteditor en de Synaptic pakketbeheerder.

Maak voordat u begint een planning van wat u precies denkt nodig te hebben: Een mini GNOME, een mini KDE of een mini XFCE. Voor XFCE en GNOME hebt u het inlogscherm 'gdm' nodig. Als u alleen met KDE wilt werken hebt u 'kdm' nodig. ( U kunt weliswaar ook 'gdm' voor KDE gebruiken, maar als u alleen met KDE wilt werken is 'kdm' sterk aan te bevelen. )

Installeren van het minimum

Voor een toekomstig GNOME of XFCE systeem:

sudo apt-get install xorg gdm firefox xterm xfce4-terminal mousepad mc menu synaptic

Voor een toekomstig KDE systeem:

sudo apt-get install xorg kdm firefox xterm xfce4-terminal mousepad mc menu synaptic

De pakketten worden nu gedownload (of van de cd-rom opgehaald, als de Alternate cd wordt gebruikt). Dit gaat relatief snel, zelfs op een ouder systeem.

Om al de geïnstalleerde programma's zometeen goed te kunnen vinden, moet u even de menu's updaten:

update-menus

Wanneer alles is geïnstalleerd, kunt u uw grafisch systeem opstarten. Indien u eerder 'kdm' installeerde vervangt u in volgend commando 'gdm' door 'kdm'.

sudo /etc/init.d/gdm start

Het installeren van blokken

Na de eerste twee stappen kunnen we beginnen met het echte werk. IceWM is hiervoor heel geschikt omdat we gaan kopiëren en plakken, iets dat niet zo gemakkelijk is zonder grafische omgeving.

We zullen gebruik maken van de xfce4-terminal, die bij de XFCE werkomgeving geleverd wordt. In het menu links onderaan is dat het bovenste item. U start ook de Firefox webbrowser, ofwel via hetzelfde menu ofwel via de WWW knop op het paneel onderaan.

04.png

Surf met Firefox naar deze pagina. Hierop staan verschillende geselecteerde softwarebundels (blokken, modules) die u eenvoudig kunt installeren: het volstaat om de gewenste opdrachtregel naar de terminal te kopiëren en uit te voeren.

Indien u deze pagina niet tot uw beschikking heeft, kunt u de link ook overtypen in de adresbalk van Firefox:

http://wiki.ubuntu-nl.org/UbuntuBlokkendoos/Modules

Volgorde van installeren

De volgorde van installatie is niet onbelangrijk, als u bijvoorbeeld GNOME wilt installeren:

Klaar?

Gefeliciteerd, u hebt nu een echte Ubuntu-blokkendoos. In principe zou alles nu gewoon moeten werken. Uiteraard moet u alles nog naar wens configureren - vooral bij Enlightenment E17/IceWM, KDE en XFCE is dat het geval. De GNOME installatie is eigenlijk al gereed voor gebruik.

Veel instelplezier!

Referenties


CategoryInstallatie

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:56