[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Netwerk bestandsserver (Samba)

Een veel voorkomende manieren om Ubuntu en Windows computers samen te laten werken is de Ubuntu computer configureren als bestandsserver. Dit artikel sectie behandelt het opzetten van een Samba-server om bestanden met Windows- (en Ubuntu-)systemen te delen.

De bestandsserver zal worden geconfigureerd om te gebruiken met andere computers in het netwerk zonder dat hiervoor een wachtwoord nodig is. Kijk voor meer beveiliging in het (Engelstalig) artikel Securing File and Print Server.

Installatie

De eerste stap is het installeren van het samba-pakket. Tik in een terminalvenster het volgende:

Dat is alles. U kunt nu Samba configureren om bestanden te delen.

Configuratie

Het belangrijkste configuratiebestand voor Samba is /etc/samba/smb.conf. Dit configuratiebestand is voorzien van (Engelstalige) uitleg over de verschillende instellingen.

Niet alle beschikbare opties zijn opgenomen in het standaard configuratiebestand. Zie de smb.conf man-pagina of de (Engelstalige) Samba HOWTO Collectie voor meer informatie.

1. Om te beginnen, plaats de volgende sleutel-/waardepaar in de [global] sectie van /etc/samba/smb.conf met een naam (VOORBEELD) die past in uw omgeving:

2. Maak een nieuwe sectie onderaan het bestand of verwijder de hekjes bij een van de voorbeelden om de map te delen:

Uitleg over deze configuratieaanpassing:

Dit voorbeeld gebruikt /srv/samba/share omdat, volgens de Filesystem Hierarchy Standard (FHS), /srv de locatie is waar site-specifieke data geplaatst moet worden. Technisch gezien kan een Samba gedeelde map overal geplaatst worden als de toegangsrechten maar kloppen, maar het wordt aangeraden de standaard te volgen.

Nu Samba is geconfigureerd, moet de map worden aangemaakt en de permissies ervan gewijzigd worden. Open een terminalvenster en voer het volgende in:

Als laatste, herstart de samba-service om de nieuwe configuratie te gebruiken:

Warning /!\ Nogmaals, deze configuratie geeft iedereen op het lokale netwerk toegang tot de gedeelde map. Kijk voor meer beveiliging in het (Engelstalig) artikel Securing File and Print Server.

Op een Windows computer zal de Ubuntu fileserver te vinden zijn in de Netwerk omgeving van de Verkenner.

Probeer anders de fileserver te bereiken door het IP adres (bijvoorbeeld \\192.168.1.2) in te typen in de Windows verkenner.

Maak een nieuwe map aan op de fileserver om te zien dat alles werkt.

Om meer gedeelde mappen te maken kunnen meerder [map] secties worden toegevoegd aan /etc/samba/smb.conf en samba herstart. Zorg er wel voor dat ht pad werkelijk bestaat (mkdir) met de juiste rechten (chmod).

Meer informatie

Engelstalig:


CategoryNetwerkenEnServers


2022-09-08 16:56