[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME Ubuntu Server, opdrachtregel
Versie: 10.04 LTS 12.04 LTS 12.10 13.04

SSD (Solid State Disk)

Een SSD-schijf (Engels: Solid State Disk) is een zeer snelle computerschijf die bestaat uit geheugenchips in plaats van een ronddraaiende schijf.

Een SSD-schijf kan op dezelfde manier worden ingebouwd en gebruikt als een normale (2e) harde schijf.

Een SSD-schijf is veel sneller dan een normale, draaiende harde schijf.

In de praktijk zal een SSD schijf zonder enige aanpassing met Ubuntu goed functioneren en een normale levensduur hebben.

fijnslijperij

Dit artikel geeft mogelijkheden Ubuntu nog meer af te stemmen op het gebruik van een SSD-schijf. Geen van de stappen zijn noodzakelijk voor het gebruik van een SSD en zijn optioneel.

relatime

Ubuntu gebruikt standaard de optie relatime. In de praktijk is het verschil tussen relatime en noatime niet te merken en is er geen reden de standaard instelling te wijzigen.

Door de atime-optie wordt bijgehouden wanneer een bestand voor de laatste keer is gelezen. Dit veroorzaakt extra schrijfacties en zelden functioneel gebruikt. Met de relatime optie gebeurt het bijwerken van de datum waarop een bestand werd gelezen alleen wanneer het bestand ondertussen gewijzigd werd. Met de noatime optie wordt niet bijgehouden wanneer een bestand wordt gelezen.

trim

Automatische ondersteuning van trim is mogelijk door toevoegen van de discard optie in /etc/fstab.

Voorbeeld:

Staat de rootpartitie ook op de SSD, dan kan het nodig zijn een kleine wijziging aan te brengen in /etc/default/grub voordat trim op deze partitie kan werken.

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

sudo update-grub

Een Engelstalige handleiding en een manier om te controleren of trim ook daadwerkelijk werkt staat hier.

I/O scheduler

Mogelijk kan de I/O scheduler (de "regelaar" van de lees- en schrijfacties) beter worden ingesteld. Kijk welke instellingen mogelijk zijn:

Info <!> Gebruik GEEN anticipatory voor een SSD schijf!

Door het gebruik van deadline zullen lees acties voorrang krijgen op schrijf acties omdat lees acties vaak een vertragend effect hebben.

Om de deadline scheduler eenmalig uit te proberen:

Om deze instelling definitief te maken kan de regel echo deadline > /sys/block/sdb/queue/scheduler worden toegevoegd aan bestand /etc/rc.local.

wisselgeheugen

Voor het wisselgeheugen kan een partitie op een draaiende harde schijf worden gebruikt om slijtage aan de SSD-schijfeenheid maximaal te beperken.

RAM disk

Ubuntu kan tijdelijke bestanden opslaan in de map /tmp. Om slijtage tot een minimum te beperken kan deze map in het geheugen op een RAM-disk worden geplaatst. Open bestand /etc/fstab en voeg de volgende regel toe:

Herstart de computer.

ext2/ext3/ext4

Een regelmatig gegeven advies is om voor een SSD-schijf het ext2-bestandssysteem te gebruiken. Het ext2-bestandssysteem is per definitie sneller dan ext3 en heeft minder schrijf acties (nadeel: ext2 moet na een stroomuitval hersteld worden met e2fsck).

Het ext4-systeem is weer sneller dan ext3 en concurrerend met ext2, mede afhankelijk van de toepassing. De overhead door het gebruik van een journaled bestandssysteem bij ext3/ext4 is zo beperkt dat eigenlijk alle (ext2/3/4) bestandssystemen bruikbaar zijn voor een modern model/type SSD-schijfeenheid. bron

iostat

Na installeren van het pakket sysstat toont het terminalvenster via de opdracht iostat -m /dev/sdb de gelezen en geschreven data (in MB).

partities

Vanaf Ubuntu Lucid Lynx 10.04 LTS is de uitlijning (Engels: Alignment) van partities geschikt voor gebruik met een SSD. Dit hoofdstuk kan dan worden overgeslagen.

Bij eerdere versies kan het bestandssysteem zelf worden uitgelijnd op de blokken die de SSD intern gebruikt. Een veel gegeven advies is partities te laten beginnen op een veelvoud van 128K.

Door fdisk in te stellen voor een schijf met 224 leeskoppen ofwel 56 sectoren per track, beginnen de partities op de grens van 128K.

Dit zal niet zomaar werken voor de 1e partitie, die start nu op een 4K grens. De blog van Theodore Ts'o geeft hiervoor een praktische tip om de 1e partitie als /boot-partitie te gebruiken.

Voorbeeld:

Meer informatie

Engelstalig:


CC-BY-SA

CategoryHardware


2022-09-08 16:56