[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Programma's starten in Ubuntu

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME
Versie: 12.04 LTS, 12.10
In Ubuntu kunt u programma's starten op twee manieren: via de Starter en via de Dash.

Programma's starten via de Starter

De snelste manier om programma's te starten in Ubuntu is via de Starter. De Starter is de balk met iconen links op het scherm.

LocatieStarter.jpg

De iconen stellen programma's voor. U kunt zelf instellen welke programma's een icoontje krijgen in de Starter. Meer daarover later.

U kunt een programma in de Starter starten door op zijn icoontje te klikken.

Als u liever programma's start met het toetsenbord, kunt u de Metatoets ( bij de meeste toetsenborden de toets met het Windows vlaggetje ) indrukken samen met het nummer van het icoon in de Starter. Deze nummers worden weergegeven zodra u de Metatoets ingedrukt houdt:

MetatoetsStarter.jpg

Programma's starten via de Dash

Er kunnen maar negen iconen in de Starter geplaatst worden. De rest van de geïnstalleerde programma's kunt u via de Dash starten. Door op het icoontje met het Ubuntu-logo te klikken kunt u de Dash openen.

KnopDash.jpg

U kunt de Dash ook met het toetsenbord oproepen door eenmaal op de Metatoets ( bij de meeste toetsenborden de toets met het Windows vlaggetje ) te drukken.

Zodra u de Dash oproept kunt u meteen beginnen met het intypen van de naam van het programma dat u wilt openen. De Dash zoekt terwijl u typt. Het is dus niet de bedoeling dat u op Enter drukt.

Als de Dash het programma waar u naar zoekt heeft gevonden, kunt u het starten door op het icoon in de zoekresultaten te klikken. Door op de Entertoets te drukken opent u het eerste zoekresultaat. Zo kunt u iets sneller uw programma starten als het het eerste zoekresultaat is.

U kunt met de Dash ook gewoon bladeren door alle programma's die op uw computer geïnstalleerd zijn. U kunt zelfs bladeren door programma's die u nog op uw computer zou kunnen installeren! Om dit te doen moet u de applicatielens van de Dash activeren. Dit doet u door op het icoontje met het kantoorgereedschap te klikken.

KnopApplicatielens.jpg

De applicatielens bestaat uit drie categorieën:

Aanvankelijk ziet u onder de categorie Geïnstalleerd maar een willekeurige selectie van de geïnstalleerde programma's, om de applicatielens overzichtelijk te houden. U kunt alle programma's tonen door op de zin "X resultaten extra weergeven" naast de kop Geïnstalleerd te klikken.

U kunt de programma's in de applicatielens ook filteren. Om dit te doen, klikt u eerst rechtsbovenaan in de Dash op de zin "Resultaten filteren". U ziet nu in het venster dat verschijnt drie criteria om op te filteren:

U kunt een criterium activeren door op de knop met het criterium te klikken. Als u nogmaals klikt, wordt het criterium opgeheven. U kunt zo meerdere criteria tegelijkertijd instellen. De filter wordt meteen toegepast. Als u wilt stoppen met het filteren op een bepaald criterium, kunt u ook rechtsboven bij de criteriumsoort op "Alles" klikken.

Ter verduidelijking zullen we een voorbeeld geven. Stel dat u alleen alle geïnstalleerde programma's die met het gebruik van internetdiensten en kantoorwerk te maken hebben en een beoordeling van vijf sterren hebben wilt laten tonen door de applicatielens, dan doet u het volgende:

 1. Klik rechtsboven in de Dash op "Resultaten filteren".

 2. Klik bij het criterium "Type" op "Internet" en "Kantoor"

  • De Dash toont nu enkel nog programma's die iets met internetdiensten of kantoorwerk te maken hebben
 3. Klik bij het criterium "Beoordeling" op de vijfde ster. *

  • De Dash toont nu enkel nog de internet- en kantoorprogramma's met een beoordeling van vijf sterren
 4. Klik bij het criterium "Bron" op "Computer".

  • De Dash toont nu enkel nog de internet- en kantoorprogramma's die op uw computer geïnstalleerd zijn
 5. Klik rechtsboven in de Dash op "Resultaten filteren" om het venster weer te sluiten.

Als u later weer alle programma's wilt kunnen zien, onderneemt u de volgende stappen:

 1. Klik rechtsboven in de Dash op "Resultaten filteren".

 2. Klik bij het criterium "Type" rechtsboven op "Alles".

  • Zowel de criteria "Kantoor" en "Internet" vervallen nu. De Dash toont nu alle geïnstalleerde programma's met een beoordeling van vijf sterren.

 3. Klik bij het criterium "Beoordeling" op de vijfde ster.

  • Het criterium van vijf sterren vervalt nu. De Dash toont nu alle geïnstalleerde programma's.
 4. Klik bij het criterium "Bron" op "Computer".

  • Het criterium van geïnstalleerde programma's vervalt nu. De Dash toont nu alle geïnstalleerde en beschikbare programma's.
 5. Klik rechtsboven in de Dash op "Resultaten filteren" om het venster weer te sluiten.

Programma's aan de Starter toevoegen en verwijderen

Als u in de Dash een programma heeft gevonden dat u aan de Starter zou willen toevoegen, kunt u dit doen door het icoon naar de Starter te slepen. Als u een icoon in de Starter wilt verwijderen kunt u dit doen door met de rechtermuisknop op het icoon te klikken en "Uit starter verwijderen" te kiezen.

Info (!) De iconen van Prullenbak en Werkladen zijn niet verwijderbaar uit de Starter.

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:55