[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Meer softwarebronnen toevoegen met een Launchpad ppa

Launchpad ppa's worden aangeboden door ontwikkelaars uit de Ubuntu-gemeenschap.
Het gebruik van software uit ppa's is op eigen risico.

Ubuntu maakt het gemakkelijk om softwarebronnen van anderen toe te voegen aan uw lijst van softwarebronnen. Softwarebronnen die vaak worden toegevoegd zijn ppa’s. Hiermee kunt u softwarepakketen installeren die niet beschikbaar zijn in de officiële pakketbronnen en ontvangt u automatisch meldingen als er updates voor deze pakketten beschikbaar zijn.

Vooropgesteld dat bekend is wat het internetadres is van de ppa op de Launchpad-website, kan deze relatief eenvoudig worden toegevoegd aan uw lijst met softwarebronnen. Gebruik hiervoor het tabblad Overige software in het venster “Softwarebronnen”.

Op de Lauchpad-pagina voor een ppa (in onderstaand bijvoorbeeld https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/ppa) ziet u aan de linkerkant de rubriek “Adding this PPA to your system.” Hier staat een korte beschrijving die gebruik maakt van in dit voorbeeld is de url genaamd ppa:libreoffice/ppa.

Markeer deze url met de muis, klik er met rechts op en kies kopiëren. Ga terug naar het venster “Softwarebronnen” en druk onderin het tabblad Overige software op Toevoegen.... Een nieuw venster wordt getoond met de tekst “APT-regel:” gevolgd door een invoerveld. Klik met de rechtermuisknop op de lege ruimte in het invoerveld en kies Plakken om de url te zien die eerder is gekopieerd van de Launchpad-pagina van de ppa.

Druk op Bron toevoegen om terug te keren naar het venster “Softwarebronnen”. U ziet dat er in dit venster een nieuwe regel is toegevoegd aan de lijst met bronnen, voorafgegaan door een vinkje om aan te geven dat deze is ingeschakeld.

In dit voorbeeld dus:

Als u rechtsonder in het venster drukt op Sluiten zal er een bericht worden getoond met de informatie “Pakketbronnen veranderd”. Dit komt omdat er een nieuwe bron is toegevoegd aan Ubuntu en er een verbinding gemaakt moet worden om een lijst met beschikbare pakketten uit deze bron te downloaden. Klik op Herladen en wacht tot Ubuntu alle ingeschakelde pakketbronnen (inclusief de nieuwe bron die zojuist is toegevoegd) heeft ververst. Dit venster sluit daarna automatisch.

Gefeliciteerd, u heeft een ppa toegevoegd aan uw lijst met software-bronnen. U kunt nu het Softwarecentrum gebruiken om de toepassing uit deze ppa te installeren op dezelfde manier waarop u programma’s uit de standaard Ubuntu-pakketbronnen installeerde.

Bron: Ubuntu-manual

Een ppa toevoegen met de Terminal

De opdrachtregel is:

sudo add-apt-repository ppa:naamvandeppa

Vervang naamvandeppa door de naam van de ppa.

Herlaad de pakkettenbronnen (sudo apt-get update) en installeer het ppa-pakket.

Bron: https://help.launchpad.net/Packaging/PPA/InstallingSoftware


CategoryWerkenMetUbuntu

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:55