[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info...

Toegankelijkheid voor beperkten in Ubuntu

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME
Versie: 10.04

Dit artikel introduceert u tot de mogelijkheden op het vlak van toegankelijkheid die Ubuntu aan personen met een beperking biedt.

Elke applicatie en elk hulpmiddel dat wordt meegeleverd met Ubuntu is ontworpen met toegankelijkheid en gebruiksgemak in gedachte. Gebruikers met een fysieke beperking zoals bijvoorbeeld een beperkt zicht of beperkte motorische vaardigheden kunnen de volledige functionaliteit van Ubuntu gebruiken dankzij de aanpassingsmiddelen die ter beschikking staan. Deze aanpassingsmiddelen laten u het gedrag en uiterlijk van de desktop tot in de kleinste puntjes instellen en vullen deze instellingsmogelijkheden met speciaal ontworpen helpende software aan.

Dit artikel gaat in op de basis van het werken met deze mogelijkheden.

De instellingsmogelijkheden voor toegankelijkheid

Software voor toegankelijkheid

Orca

Orca is een programma dat dienst kan doen als schermlezer en schermvergroter.

In deze sectie kunt u lezen hoe u Orca kunt activeren en de basis van het gebruik van Orca leren.

Orca activeren

Eerst en vooral moeten we het activatieprogramma van Orca starten. Dit gaat het gemakkelijst door op Alt + F2 te drukken, 'Orca' in te typen en dan op Uitvoeren te klikken.

altf2_orca.png

Hierna verschijnt er een terminalvenster waarin het activatieprogramma wordt uitgevoerd (negeer de foutmeldingen). Het zal u een paar vragen stellen (al de tekst op het scherm zal ook aan u voorgelezen worden).

orca_activatie_gestart.png

Deze interface werkt als volgt: u typt het nummer of de letter van het gewenste antwoord in en drukt daarna op Enter. Opmerking: 'j' staat voor ja en 'n' staat voor nee.

De eerste vraag die Orca u stelt is welk spraaksysteem moet gebruikt worden. Maakt u hier zich geen zorgen over en kies gewoon voor de eerste optie.

Daarna vraagt Orca u om uw taal te kiezen. U moet scrollen in het terminalvenster om de volledige lijst met talen te zien.

De volgende vraag is of u Toetsecho per woord wilt activeren. Dit houdt in dat Orca nadat u een woord intypt dit woord aan u zal voorlezen.

Daarna wordt er gevraagd of u Toetsecho" wilt activeren. Als u dit doet, zal Orca als u op een toets drukt de naam van deze toets zeggen.

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:55