[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Kandidaat om te wissen: Dit artikel is ongeschikt voor deze wiki en kan worden gewist. Meer info...

Multimedia-ondersteuning installeren in Ubuntu 8.04 LTS

De multimedia-ondersteuning van Ubuntu is niet compleet. Dat komt door auteursrechten en patenten. Gelukkig is het heel makkelijk om achteraf de ontbrekende multimedia-onderdelen te installeren in Ubuntu 8.04 LTS.

Het is handig als je al enige ervaring hebt opgedaan met het installeren van software onder Ubuntu, alvorens je begint met het installeren van multimedia-ondersteuning. Heb je dit nog niet? Lees dan software installeren eens door.

Aan de slag

 1. Start Toepassingen => Installeren/verwijderen

 2. Tonen: "alle beschikbare programma's" (klik hiervoor op het pijltje naast het invulveld rechtsbovenin). Wacht nu even, Ubuntu haalt nieuwe pakketbronlijsten op, en dat kan een poosje duren.
 3. Zoekopdracht: mp3 (Let op: druk niet op Enter, het zoeken begint automatisch. Wacht totdat de zoekopdracht is voltooid).
 4. Aanvinken:
  • Gstreamer extra plugins
  • Gstreamer ffmpeg video plugin
  • Ubuntu restricted extras (metapakket, bevat zeer veel ontbrekende zaken, waaronder Adobe Flash, Sun Java en Microsoft True Type lettertypes)
  • VLC media player
  • Mplayer Movie Player
 5. Druk op "Wijzigingen doorvoeren" en ga desgevraagd akkoord met de licentieovereenkomst van Sun Java.

Zo, nu heeft u 99 % van de benodigde multimedia-onderdelen binnen.

Plugins voor Firefox

Verder kunt u nog de plugins van VLC en Mplayer installeren in Firefox. Hierdoor zult u ook tijdens het surfen gemakkelijk mediabestanden kunnen afspelen.

 1. Systeem => Beheer => Synaptic pakketbeheer

 2. Zoekterm: vlc
 3. Aanvinken: mozilla-plugin-vlc
 4. Zoekterm: mplayer
 5. Aanvinken: mozilla-mplayer
 6. Druk op Toepassen

Overige codecs

Het grootste gedeelte van de multimedia-ondersteuning heeft u nu al geïnstalleerd. Er zijn echter nog twee pakketten die we handmatig gaan downloaden. Klik op de namen van de pakketten en kies voor openen met gdebi. Uiteindelijk klikt u op pakket installeren.

Voor een 32bit installatie

Voor 64bit installatie

Klaar! Nu kunt u met CSS-encryptie beveiligde DVD's en Windows Media-bestanden afspelen.

Probeer het uit!

Op deze website kunt u uitproberen of uw multimedia-ondersteuning compleet is.


Opmerkingen

Ik mis hier de eenvoud in, die (k)ubuntu heeft gemaakt voor zijn gebruikers, (k)ubuntu heeft het meta package, ubuntu-restricted-extras en kubuntu-restricted-extras en xubuntu-restricted-extras om in een keer alles te installeren, het enige wat dan nog nodig kan zijn is libdvd, maar dan moeten we medibuntu toevoegen, en ik vind iedereen moet zelf de keuze maken of ze het wel nodig vinden om die repository toe te voegen, want naar mijn ervaring hebben de restricted-extras paketten bijna alles wat nodig is, hier onderbreekt alleen libdvd en w32codecs ( w64codecs onder amd64 ), verbeter mij als ik het fout heb. Wesley Velroij

Het is misschien wel makkelijker om die repository's niet toe te voegen, maar de pakketten die hier gelinkt worden kunnen binnenkort wel eens verouderd zijn en niet meer werken (dode links). Ook komen er op deze manier geen updates binnen. Verder kunnen er fouten gemaakt worden mbt 32- of 64-bits pakketten. Die fouten heb je in ieder geval niet als je de repo toevoegt. De originele handleiding lijkt mij dus beter. -- JohanVanDijk 2008-10-30 09:55:07

Deze argumenten vind ik persoonlijk redelijk onterecht. Ik heb even gekeken hoeveel keer de medibuntu pakketjes updates krijgen, dit blijkt alleen juist voor de release van een ubuntu versie te zijn. En security fouten lijken me ook in deze pakketjes redelijk ondenkbaar. Bovendien blijven oude pakketen ook op de server staan. Een vergissing tussen 32 en 64 bit word perfect afgevangen door gdebi met de melding wrong architecture. Het zelf aanpassen van de sources.list file vind ik veel gevaarlijker. Bovendien kan deze handleiding ook werken op kubuntu xubuntu etc. (Dit lijkt mij met de populariteit van kubuntu niet slecht Smile :) ) -- SiegfriedDeBie 2008-11-02 23:02:00


CategoryMultimedia


2022-09-08 16:55