In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info... |
Geschikt voor: | |
Versie: | |
Mailinglijsten
Deze pagina is gemaakt ter ondersteuning van het voorstel otrs te vervangen door mailinglijsten.
Dit is nog in voorbereiding en nog niet operationeel.
Inleiding
Een mailinglijst is een lijst met e-mailadressen die is verbonden aan een e-mailadres, bijvoorbeeld documentatie@ubuntu-nl.org.
Als er een e-mailbericht gestuurd aan documentatie@ubuntu-nl.org wordt ontvangen door de mailserver zal dit bericht worden doorgestuurd aan alle adressen op de mailinglijst.
Aanmelden
Je e-mailadres op de mailinglijst plaatsen kan via de website: (adres in te vullen)
Zie als voorbeeld de pagina van de mailinglijst van het vertaalteam op https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/Ubuntu-l10n-nl
Naast uw e-mailadres kunt u (optioneel) ook een voor/achter naam opgeven en een wachtwoord. U kunt op de website ook aangeven of je de e-mail direct wilt ontvangen of dagelijks in een verzamel e-mail (met alle berichten van die dag).
Het wordt echter aangeraden altijd losse e-mails te ontvangen. Vooral wanneer u een antwoord wilt sturen is het erg verwarrend als u een antwoord stuurt op een verzamelmail.
Lezen
Veel e-mailprogramma's, waaronder Evolution, Thunderbird en Gmail webmail, herkennen dat de e-mail van een mailinglijst afkomstig is en deze groeperen op onderwerp.
Een lijst met onderwerpen kan je inklappen en uitklappen door op het kleine driehoekje voor het onderwerp te klikken:
Filter instellen
Het kan handig zijn om voor de mailinglijst een filter in te stellen zodat deze niet terecht komen tussen je andere e-mails maar in een eigen map worden geplaatst.
Evolution
Door op <klik hier om een map te selecteren> kan een eigen map voor de e-mail van de mailinglijst worden gemaakt of een bestaande map worden geselecteerd.
Thunderbird
TODO: Filter voor Thunderbird (met screenshot)
Gmail
TODO: hier wordt uitgelegd hoe een filter voor gmail kan worden ingesteld zodat de e-mails van de mailinglijst een label krijgen
Antwoorden
Een e-mailbericht op de lijst beantwoorden doe je met de functie "Lijst beantwoorden" (Ctrl+L in Evolution).
Als je mailprogramma er sinds 1998 nog steeds niet in geslaagd is dit te implementeren kan je ook "Allen beantwoorden" kiezen, en dan zorgen dat het lijst-adres na To: staat, zonder adres in CC:. Je hoort enkel CC: te gebruiken als je wil dat iemand je mail ook in z'n inbox krijgt (en dus niet enkel op de lijst). Bijvoorbeeld omdat een vraag dringend is, en die persoon niet (altijd) de mailinglijst leest.
Afzender
Het is gebruikelijk als afzender je eigen e-mailadres te gebruiken.
Voor bijzondere situaties waar de e-mail niet persoonlijk is maar vanuit het team kan (in de meeste e-mailprogramma's) een extra account worden aangemaakt. Geef als e-mailadres van dit extra account het adres van de mailinglijst op. Vul bij het extra account geen server op voor het ontvangen van e-mail en uw normale (smtp) server voor het verzenden van e-mail.
Archief
Alle e-mail wordt ook opgeslagen in een archief. Dit archief kan worden bekeken via de website.
Zie bijvoorbeeld het archief van de mailinglijst van het vertaalteam op https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-l10n-nl/
Afgeschermde lijst
Voor bepaalde e-mailadressen is de mailinglijst niet openbaar. Een (of meerdere) lijstbeheerder(s) moeten toestemming geven om aan de lijst te worden toegevoegd. Een lijstbeheerder kan ook e-mailadressen van de lijst afhalen.
- Het archief van een afgeschermde lijst is niet openbaar.