[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Tips voor Kubuntu na de installatie

Na de installatie van Kubuntu zijn er een aantal handelingen aan te raden waarmee u uw computer completer kunt maken.

1. Softwareupdates

Haal alle softwareupdates binnen. Indien nodig, herstart daarna uw computer.

2. Upgraden

Als u Kubuntu 9.04 of 10.04 gebruikt, kunt u deze stap overslaan.

Kubuntu 9.10: Upgrade naar KDE 4.3.5

3. Controleer of alle hardware goed werkt en installeer eventueel stuurprogramma's (drivers).

Drivers installeren is meestal niet noodzakelijk, omdat die al in de Linuxkernel zitten. Een uitzondering daarop vormen onder andere de fabrieksdrivers voor nVidia en ATI videokaarten (maar ook draadloze netwerkkaarten kunnen zo'n uitzondering zijn). Voor optimale prestaties van uw nVidia of ATI videokaart, moet u de gesloten-bron fabrieksdriver installeren (het propriëtaire stuurprogramma). Kies de stap die bij uw videokaart hoort.

a nVidia-videokaart De Hardware Drivers Manager geeft vanzelf aan of die beschikbaar is voor uw videokaart, door een melding in het systeemvak rechtsonderin uw scherm.

Als de melding niet vanzelf komt: Kickoff Menu (linksonderin) → Typ in het zoekvak Hardware en druk vervolgens op Hardware Drivers. Als de melding wel vanzelf komt, klik dan op de melding. Druk vervolgens in Hardware Drivers op de NVIDIA accelerated graphics driver (activeer de nieuwste versie; hoe hogen het getal, hoe nieuwer) en druk daarna op Activate (Activeren)

Activeer ook uw draadloze netwerkkaart, als Hardware Drivers hiervoor een driver weergeeft.

Nadien moet u de computer wel even volledig herstarten, maar daarover krijgt u vanzelf een mededeling van het systeem.

b ATI-videokaart Indien de melding niet vanzelf komt: Kickoff Menu (linksonderin) → typ in het zoekvak Hardware en druk vervolgens op Hardware Drivers

Het benodigde stuurprogramma wordt dan automatisch via het internet binnengehaald vanuit de eigen pakketbronnen van Kubuntu en (eveneens automatisch) geïnstalleerd. Activeer ook uw draadloze netwerkkaart, als Hardware Drivers hiervoor een driver weergeeft Nadien moet u de computer wel even volledig herstarten, maar daarover krijgt u vanzelf een mededeling van het systeem.

c Te nieuwe ATI of nVidia-videokaart Heeft u een videokaart van het merk ATI of nVidia, die zo nieuw is dat de driver-versie in de pakketbronnen van Kubuntu te oud is? Dan kunt u de nieuwste fabrieksdriver van ATI of nVidia binnenhalen en installeren via Envy. U kunt Envy als volgt installeren:

Kickoff Menu (linksonderin) → Systeeminstellingen → Add and Remove Software (10.04: Software toevoegen en verwijderen)

zoekterm: envyng-qt

vink het aan en druk op de knop Toepassen.

Start daarna Envy, via het Kickoff Menu (linksonderin) → typ in het zoekvak Envy en druk op Envy.

Let op: het gebruik van Envy is een 'noodsprong'. Als u prima uit de voeten kunt met de wat oudere fabrieksdriver van ATI of nVidia die de Hardware Drivers Manager aanbiedt, dan is het beslist beter om daarbij te blijven. De fabrieksdriver in de pakketbronnen is namelijk beproefd op stabiliteit en inpasbaarheid in Kubuntu. Nadien moet u de computer wel even volledig herstarten, maar daarover krijgt u vanzelf een mededeling van het systeem.

4. Als u een TFT-scherm hebt (LCD): zet de subpixels aan!

Kickoff Menu (linksonderin) → Systeeminstellingen → Uiterlijk

Druk links op Lettertypen en zet rechts Anti-aliasing op Enabled.

5. Stel alles goed in op Nederlands

Standaard staat de spellingscontrole van o.a. OpenOffice.org nog niet op Nederlands. En wanneer u Kubuntu hebt geïnstalleerd, dan hebt u nog niet alle Nederlandse taalpakketten. Om Kubuntu 100 % Nederlands te maken, doet u dit:

Als u Kubuntu 9.10 of 10.04 gebruikt, kunt u doorgaan naar stap b.

a Nederlandse vertaling op Kubuntu 9.04 compleet maken Op Kubuntu 9.04 is de Nederlandse vertaling standaard nog niet helemaal goed. U zult een nieuwere versie van het taalpakket moeten installeren. Dit is gelukkig heel simpel. Eerst opent u KPackageKit (Kickoff Menu linksonderin → Systeeminstellingen → Add and Remove Software). Vervolgens gaat u naar Settings en dan naar Edit Software Sources Ga naar het tabblad Third-Party Software en druk op Toevoegen... In het schermpje wat nu opent, plakt u de volgende regel:

deb http://ppa.launchpad.net/ubuntu-langpack/ppa/ubuntu jaunty main #Updates taalpakketten

Druk op Sluiten. Druk dan op Herladen in het schermpje wat nu opent. Ga naar Software updates (linkerkant) en druk rechtsonderin op Herladen. Druk vervolgens op Alle beschikbare opwaarderingen toepassen Ook al wordt het niet gemeld, start tóch de computer even opnieuw op. Opmerking: deze pakketbron kunt u gerust aan laten staan. U krijgt dan de laatste updates van de Nederlandse taalpakketten mee.

b Systeemtaal instellen Ga naar Kickoff Menu → Systeeminstellingen → Land/regio en taal Druk aan de rechterkant op Taal toevoegen (in sommige gevallen is dit nog Engels: Add language) en selecteer als taal Dutch Druk daarna op Select System Language en selecteer uit het lijstje Nederlands (Nederland). Voor België is dit Nederlands (België). Als u voor het kiezen van de systeemtaal (Select System Language) de melding krijgt dat de taalondersteuning nog niet volledig is, geef dan aan dat deze volledig gemaakt moet worden. Kies daarna alsnog de Nederlandse taal uit het lijstje.

c Taal van spellingcontrole kiezen Open OpenOffice.org (Kickoff Menu → tabblad Programma's → Kantoortoepassingen → OpenOffice.org Writer) en tik vervolgens een tekst in. Rechtsklik met de muis op een willekeurig rood onderstreept Nederlands woord. Kies dan Talen → Nederlands/Nederland.

6. Screensavers

Om de één of andere reden ontbreken de screensavers in Kubuntu. Gelukkig zijn deze gemakkelijk te installeren. Kickoff Menu (linksonderin) → Systeeminstellingen → Add and Remove Software (10.04: Software toevoegen en verwijderen)

zoekterm: screensaver

Nu krijgt u een lijstje te zien met pakketten die screensavers bevatten, zoals bijv. een pakketje met OpenGL screensavers, screensavers die bij de release van KDE 4 horen enz. U kunt zoveel pakketten met screensavers installeren als u zelf wilt.

Na het installeren van de screensavers gaat u naar Kickoff Menu (linksonderin) → Systeeminstellingen → Bureaublad Aan de linkerkant drukt u op Schermbeveiliging. Hier kunt u alles betreffende de screensaver(s) instellen.

7. Verbeter de instelling van de pakketbronnen

De instelling van de pakketbronnen kunt u als volgt optimaal maken:

Kickoff Menu → Systeeminstellingen → Add and Remove Software (10.04: Software toevoegen en verwijderen) Druk links op Settings en daarna rechts op Edit Software Sources

a Schakel het ophalen van de broncodelijsten uit, waardoor KPackageKit en de updatefunctie een stuk sneller worden. Voor verreweg de meeste gebruikers zijn de broncodelijsten een onnodige vertraging. Tenzij u een programmeur bent die de broncode nodig heeft bij het programmeren.

Tabblad Kubuntu-software:

haal het vinkje weg bij Broncode

b Schakel de pakketbron in voor de bedrijven die met Canonical een partnerovereenkomst hebben gesloten. Onder andere kunt u dan de bekende webbladeraar Opera installeren via KPackageKit.

Tabblad Overige software (9.10: Other Software):

zet een vinkje bij: Kubuntu 9.04: http://archive.canonical.com/ubuntu jaunty partner Kubuntu 9.10: http://archive.canonical.com/ubuntu karmic partner Kubuntu 10.04: http://archive.canonical.com/ubuntu lucid partner

8. Multimedia-ondersteuning compleet maken

Multimedia compleet maken op Kubuntu 9.04, 9.10 en 10.04


CategoryDirectDoen CategoryKubuntu


2022-09-08 16:55