[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Instant Messaging

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME Kubuntu, KDE Xubuntu, XFCE
Versie: Alle ondersteunde versies

Instant messaging ("onmiddellijke berichtgeving" in het Nederlands, maar altijd met de Engelse naam genoemd), ook wel afgekort als IM, is een benaming voor technologieën waarbij het de bedoeling is dat berichten zo snel mogelijk worden overgebracht. Dit in contrast met e-mail waar de snelheid van overbrengen lang niet zo belangrijk is.

Protocollen

De manier waarop er gecommuniceerd wordt met de servers en andere gebruikers noemt men een protocol. Er zijn twee verschillende categorieën van protocollen: gesloten en open.

Voorbeelden van IM-netwerken met gesloten protocollen zijn:

Voorbeelden van IM-netwerken met open protocollen zijn:

Installatie

Alle in dit artikel besproken programma's zijn aanwezig in de Ubuntu pakketbronnen, en zijn dus gemakkelijk te installeren. Het installeren kan onder andere met Synaptic, Adept en apt-get. Voor meer uitleg over het installeren van programma's kijk je hier.

IM-programma's

Veel gebruikte IM-programma's in Ubuntu (en andere Linux varianten) zijn:

Algemene IM-programma's

Empathy

Empathy is het standaard IM-programma van de Gnome-desktopomgeving. Het ondersteunt de protocollen Google Talk (Jabber/XMPP), MSN, IRC, Salut, AIM, Facebook, Yahoo!, Gadu Gadu, Groupwise, ICQ en QQ. Vanaf Ubuntu 9.10 is Empathy het standaard meegeleverde chatprogramma. Meer informatie op de homepage van Empathy.

em.png

Pidgin

Pidgin is een op GTK+ gebaseerd chatprogramma voor meerdere IM-protocollen, zoals MSN, Yahoo, AIM, Jabber, IRC, ICQ, en andere. Zie Engelse Pidgin site voor meer informatie.

Pidgin1004.png

Kopete

Kopete is het instant messaging-programma van KDE. Het ondersteunt de protocollen AIM, Gadu-Gadu, ICQ, IRC, Jabber, MSN, Yahoo, SMS, Groupwise. Zie de Kopete website voor meer informatie.

Kopete.png

MSN

aMSN

aMSN staat voor Alvaro's Messenger. aMSN is een clientprogramma voor het 'MSN Messenger'-protocol. Het heeft dan ook veel overeenkomsten met MSN-messenger, zoals een nudge (buzzer) versturen, emoticons, webcam enzovoorts. Het programma is gratis. Zie de Engelse aMSN site voor meer informatie.

aMSNsc.png

Emesene

Emesene is een programma enkel voor het 'MSN Messenger'-protocol, en ondersteunt veel MSN functies, zoals nudges (buzzers), en personal messages (persoonlijke berichten). Emesene is beschikbaar in de softwarebronnen onder de pakketnaam 'emesene'.

emesene2.png

KMess

KMess is een instant messaging-programma voor KDE, maar is ook te gebruiken op GNOME. Het ondersteunt de protocollen MSN en Google Talk. KMess combineert gebruiksgemak en design met functionaliteit en is daardoor erg makkelijk aan te passen aan de wensen van de gebruiker. KMess ondersteunt ook zogenaamde chat-stijlen en emoticon-thema's. Zie de KMess website voor meer informatie. De verouderde versie 1.5.1 is tevens in de Hardy en Jaunty pakketbronnen (resp. 8.04 en 9.04) onder de pakketnaam 'kmess' te vinden. De nieuwe versie 2.0 is in de Karmic-pakketbronnen (9.10) en de Lucid-pakketbronnen (10.04) te vinden onder de pakketnaam 'kmess'.

kmess20.png

IRC

XChat

XChat is gericht op IRC alleen. Het is eenvoudig in gebruik. Voor meer informatie over XChat zie de uitleg op de Ubuntu wiki, of de homepage van Xchat: www.xchat.org.

XChat2.png

Konversation

Konversation is een IRC-client voor KDE. Meer informatie vind u op de homepage.

Konversation.png

Quassel

Quassel is een multi-platform (Windows, Linux, Mac OS X) IRC-client geschreven met behulp van de Qt-toolkit. Quassel past daardoor goed in de KDE-desktopomgeving. Quassel werkt volgens het client/core-principe: de core draait op een computer die altijd aan blijft staan (bijv. een server). Op een andere computer installeert u de client, die bij het starten verbinding maakt met de core. Zo blijft u altijd ingelogd, waardoor u doorlopende logs van een kanaal kunt maken en uw nickname niet kwijtraakt. Uiteraard is Quassel ook te gebruiken als een traditionele IRC-client, geinstalleerd op één computer. Meer informatie is te vinden op de homepage van Quassel.

Quassel.png

Command-line clients

Voor gevorderde gebruikers zijn er ook command-line IRC-clients, zoals irssi en WeeChat.


CategoryWerkenMetUbuntu

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:55