[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Herk-de-Stad 3-5-2008

Sponsoren: Cats&Dogs, Rambla, Fon, Multiseatcomputer, X-tend

foto1.jpg

Over glazen, pc's en pinda's

door Akke Hoestra

Mensen zijn per definitie vreemde wezens, maar sommige mensen zijn vreemder dan vreemd.

We hebben het hier over een stel Belgen en een verdwaalde Friezin die op de vroege zaterdagochtend van 3 mei rond 9 uur samenkwamen in de Markthallen van Herk-de-Stad. Een ontiegelijke batterij aan computers werd op het podium gezet. Servers uitgetest, beamers klaargezet, 12 kilo chips werd in schaaltjes gedaan, 7 kilo pinda's werd verdeeld over de tafels, 3 megadozen vol broodjes werden gesmeerd en belegd met ham (hesp voor de Vlamingen) en kaas. Een metershoge Tux werd door Guy Duportail voor de deur opgeblazen. Een ware Ubuntu-shop werd ingericht met petten, t-shirts pennen en alles wat de gemiddelde Ubuntero gelukkig kan maken.

Guy Duportail reed zijn multiseatcomputers naar binnen, Fon zette haar draadloze wifi-doosjes neer, X-tend plaatste een vlag en had wat flyers en jobaanbiedingen bij op de tafel en als slagroom op de taart werden er door Electromarket ook nog maar liefst drie eee-pc's neergezet die iedereen even mocht aaien. Helaas kon Rambla door omstandigheden niet worden vertegenwoordigd en was de leverancier van Dailies blijkbaar vergeten hun promomateriaal af te leveren. Hopelijk zullen zij er een volgende keer wel bij zijn.

De Cats & Dogs kwamen binnen, de Bitmappers stonden in slagorde opgesteld achter de toog en om 13.00 uur kon het feest beginnen. Ware het niet dat ook deze keer de eerste Ubuntero's weer een uur te vroeg waren. Uiteraard mocht dit de pret niet drukken. Meer en meer mensen druppelden binnen en zij mochten allemaal, voorzien van de speciale Hardy Heron Release-party cd de zaal betreden. Om 13.30 uur waren de eerste honderd aangemelden al binnen. Rond een uur of 15.30 waren zo' n 240 mensen binnen en daarna is het overzicht een beetje kwijtgeraakt. Er mag rustig uit worden gegaan van een dikke 300 bezoekers.

Op het podium stonden 10 demo-pc's opgesteld waar iedereen naar hartelust op mocht testen en uitproberen. De bezoekers konden rekenen op een hele groep vrijwilligers die hen wilden helpen bij de installatie van Hardy. Uitgebreid kon op alle vragen worden ingegaan en natuurlijk was het doodgewoon fijn om elkaar weer eens te zien of om erachter te komen dat diegene die jou altijd helpt op het forum of op IRC helemaal niet een oudere vijftiger is maar juist een jonge 16-jarige of misschien weer andersom. Er is in de benedenzaal heel wat afgepraat, al dan niet ter zake doende. Alles draaide tenslotte om Ubuntu en op de een of andere manier heeft het woord Ubuntu onlosmakelijk iets te maken met het woord gezellig. En gezellig, dat was het.

In de bovenzaal werd wat minder gepraat maar juist veel meer geluisterd. Eerste spreker was Johan van Dijk, teamleider van Ubuntu-nl. Hij hield een inleidend verhaal over Linux in het algemeen en Hardy Heron in het bijzonder.

Vervolgens betrad Sebastian Schauenburg, ook een teamleider en programmeur, het podium. In een flitsend betoog legde hij uit wat Hardy Heron zoal zou kunnen betekenen voor de zakelijke markt.

Daarna kwam Bart Cerneels aan het woord. Bart is programmeur voor KDE en hoofd-organisator van Akademy 2008. Hij had een werkelijk oogstrelende presentatie over KDE4. Dermate oogstrelend dat er vermoedelijk heel wat mensen in de zaal zullen hebben gezeten die nu overwegen toch maar eens KDE uit te proberen.

Vierde spreker was Serge van Ginderachter. Serge is als onafhankelijke ICT-consultant, gespecialiseerd in systeembeheer voor kleinere ondernemingen. Hij werkt niet alleen vanuit een Windows-achtergrond maar maakt ook steeds meer gebruik van open bron oplossingen. In een uitermate gebalanceerd en goed onderbouwd verhaal legde Serge uit op welke problemen een bedrijf kan stuiten bij een overstap naar Linux. En natuurlijk was er ook ruim aandacht voor dat wat Linux een bedrijf kan opleveren.

Als laatste spreker in de, inmiddels tot tropische kas verworden bovenzaal was daar Stani Michiels. Stani is al enige tijd forumlid maar dat niet alleen. Hij is ook architect en beeldend kunstenaar. Voor zijn werk maakt hij gebruik van zelf geschreven software die hij vaak vrij ter beschikking stelt. Stani ontwikkelt zijn werk op Ubuntu en heeft zijn laatste programma Phatch gepresenteerd, een fotobewerkingsprogramma wat het voor iedereen gemakkelijk maakt om massaal beelden te bewerken voor emails of websites. Overladen met idee├źn zijn mensen de zaal weer uit gegaan.

Als uitsmijter van de dag kwam Brecht van Lommel in de benedenzaal een verhaal houden over een echte Open Source film: Big Buck Bunny. De film is uitgekomen onder de Creative Commons licentie, dus vrij down te loaden, vrij te gebruiken en vrij te distribueren voor zover de handelsmerken in acht worden genomen. Big Buck Bunny is gemaakt met Blender en ziet er niet alleen prachtig uit maar heeft ook nog een zeer humoristisch en vertederend gehalte. Een mooier einde van de dag was eigenlijk niet denkbaar.

Nou ja, niet mooier? Alles moest natuurlijk weer opgeruimd. De pc's, de pinda's de chips. Maar toen dat klaar was, werd de dag geheel in stijl afgerond. Er volgde een vorstelijk maal, een goed glas en nog een glas.... Het was nog lang onrustig in Herk en in Hasselt nog langer.

filmpjes

Hardy Heron: geschiedenis & vernieuwingen (Johan Van Dijk)

Ubuntu en opensource in het bedrijfsleven (Serge van Ginderachter)

KDE4: de innoverende desktopomgeving (Bart Cerneels)

Ubuntu: zakelijk perspectief (Sebastian Schauenburg)

Massaal foto's bewerken met Phatch 0.1 (Stani) Over glazen, pc's en pinda's

fotos

foto2.jpg

foto3.jpg

foto4.jpg

foto5.jpg

foto6.jpg

foto8.jpg

foto9.jpg

foto10.jpg

foto12.jpg

foto13.jpg

foto14.jpg

foto15.jpg

foto16.jpg

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:55