[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Amsterdam 17-05-2008

Organisatoren:

Vrijwilligers:

Sponsoren: Poundwise, Industrial TSI, Gendo, Holland Open, Ikbenstil, MultiseatPC, Gemcast, OS4Free, Quickhost, NLLG, Foundry Networks, HiperQ

Verslag van de release party van Hardy Heron in Amsterdam

door Catharina Bethlehem

Vandaag was de release party van de nieuwste versie van Ubuntu, ¨The Hardy Heron¨ in Amsterdam. De eerste presentatie die ik bijwoonde was die van Dirk Schouten, een collega van het open source ambassadeur project bij Gendo. Dirk werkt bij de Rosa Boekdrukker school in Amsterdam en doet daar bijzondere dingen voor het basisonderwijs. Hij begon met de vraag of meer mensen er problemen hebben om goed uit te leggen aan anderen wat open source en open standaarden nu precies zijn. Veel aanwezigen in de zaal konden dat beamen.

Maar gelukkig had Dirk daar een oplossing voor. Dirk koopt zijn brood namelijk bij bakker Hartog in Amsterdam en dat is een open source broodbakker. Hartog geeft namelijk bij het brood ook het recept. In dat recept staan natuurlijk de ingredienten (de source) en de hoeveelheden in open standaarden.

Dit is het recept voor het volkorenbrood van Hartog:

Het voordeel hiervan is dat je dus precies weet wat en hoeveel je binnenkrijgt. Het vrijgeven van het recept leidt er kennelijk niet toe dat iedereen zijn eigen brood gaat bakken, want bij Hartog staan altijd rijen voor de deur.

Daarna ging Dirk in op projecten die vanuit zijn school worden ontwikkeld op het gebied van open source software. Dat zijn:

Server@school

Server software, speciaal ontwikkeld voor basisscholen en gebasserd op OpenNA Linux. Dit is een gezamenlijk project van Dirk Schouten en Peter Fokker.

Site@school

Een speciaal voor het basisonderwijs ontwikkeld content management systeem om een website voor de school mee te maken. Dit project is erg succesvol en de software wordt inmiddels wereldwijd door basisscholen gebruikt en is in 18 talen vertaald . Uitgangspunt is dat het zo eenvoudig mogelijk moet zijn omdat er meestal bij basisscholen weinig ICT kennis beschikbaar is. Bovendien is het tot in de puntjes gedocumenteerd.

Strict.nu

Dirk zit bepaald niet stil en inmiddels is er ook een gebruikersvereniging opgericht van scholen die gebruik maken van server@school en ook verder samen willen werken aan het ontwikkelen van open source software en open content voor het basisonderwijs. De vereniging heeft nog niet heel veel leden maar groeit gestaag. Als Friezin vind ik het mooi natuurlijk om te zien dat er inmiddels ook een Friese basisschool is aangesloten.

Ik vind het een prachtig initatief en wat mij betreft krijgt Dirk het binnenkort nog veel drukker!

De volgende presentatie die ik bijwoonde was die van Brenno de Winter. Brenno is journalist en schrijft o.a. voor Webwereld. Hij heeft o.a. de onthulling van de geheime documenten over de aanbesteding Goud op zijn naam staan, waaruit duidelijk werd dat de aanbesteding van het Rijk voor de nieuwe desktop is toegeschreven naar het Windows platform in plaats van naar open source en open standaarden.

Brenno was door een ambtenaar getipt over deze documenten. Deze ambtenaar durfde niet zijn naam te zeggen en gebruikte ook niet zijn eigen mobiele telefoon. Sterker nog, die had hij op zijn werk laten liggen, zodat niet kon worden nagegaan waar hij was toen hij belde.

Brenno zijn verhaal ging over onze privacy. Oorspronkelijk zou er vandaag zelfs een demonstratie zijn in Amsterdam tegen de steeds verdergaande aantasting van onze privacy, maar deze werd afgelast vanwege gebrek aan belangstelling. Het onderwerp leeft niet en dat werd pijnlijk duidelijk door de reacties vanuit het Ubuntu publiek. Toen ik Brenno na afloop nog even sprak kon ik merken dat hij daarvan geschrokken was.

Want wat is er allemaal aan de hand?

Brenno maak zich hier zorgen over. Hij is bijvoorbeeld bang dat mensen journalisten straks niet meer anoniem willen tippen omdat ze bang zijn dat alle contacten toch ergens geregistreerd worden. Hij pleitte voor het gebruik van encryptie software - software die je chat- of e-mail verkeer versleuteld zodat alleen degene die je de sleutel geeft het kan lezen - en voor het gebruik van software die je internet gebruik verhuld, zoals Tor.

Mensen van over de gehele wereld gebruiken Tor om verschillende redenen: Journalisten en bloggers, mensenrechten activisten, politiemensen, soldaten, bedrijven, burgers van landen waar gecensureerd word en gewone burgers.

Het probleem met dit soort software is dat het nog maar weinig wordt gebruikt. Mensen die het wel gebruiken zijn daardoor per definitie verdacht. Het probleem met een service zoals Tor is ook dat het langzaam is doordat maar weinig mensen het gebruiken. Als dat er meer worden, zal het vanzelf sneller worden.

Brenno is daarom bezig met een project, het Small Sister project, wat het gebruikt van anonimisatie software ¨sexy¨ en gebruiksvriendelijk te maken in de hoop dat meer mensen het gaan gebruiken.

Toch kwam zijn verhaal niet helemaal goed uit de verf. Dat kwam vooral door de reacties. De reacties waren, ach waarom zou ik dat gebruiken, ik heb toch niks te verbergen, dat is goed tegen de criminaliteit of dan e-mail je toch niet…

Ik heb ook niks te verbergen, maar dat betekent niet dat ik vind dat mijn hele hebben en houden en alles wat ik doe maar gevolgd moet kunnen worden door de overheid. Het voelt onvrij en het voelt alsof ik bij voorbaat al als potentieel crimineel wordt aangemerkt. De overheid moet uit mijn prive-leven blijven, want daar hebben ze niks te zoeken.

Voor mij is dat ook een van de redenen om Linux te gebruiken. Microsoft verstopt bijvoorbeeld van alles in hun software om te kunnen zien wat de gebruikers doen. Ik wil niet bespioneerd worden, niet door een monopolist en ook niet door de overheid en als ik dat kan voorkomen, zal ik dat zeker doen.

Ubuntu wordt echter steeds meer mainstream. Veel mensen gebruiken het gewoon omdat ze het beter vinden dan Windows. Dat bleek vandaag ook heel duidelijk uit de reacties op het verhaal van Brenno. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant denk ik dat mensen die langer Linux gebruiken zich ook steeds meer bewust worden van dit soort aspecten.

Tot zover het verslag van de release party. Op naar het volgende feest voor de Intrepid Ibex!

(Creative Commons Licentie).


2022-09-08 16:55