[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Deze pagina staat in de ontwerpdocumentatie. De inhoud is waarschijnlijk nog niet klaar om in de documentatie geïntegreerd te worden en kan fouten bevatten. Indien u fouten opmerkt mag u ze zeker verbeteren, rekening houdende met onze richtlijnen.

IceWM

IceWM is een vensterbeheerder, net als bijvoorbeeld Fluxbox en Metacity. Het is geen volwaardige werkomgeving als Gnome Of KDE. Het is ontworpen om lichtgewicht, minimalistisch en makkelijk te gebruiken te zijn, maar niet om heel erg aanpasbaar te zijn. IceWM voelt aan als en lijkt veel op Windows 95.

Er is ook het Icebuntu project. Dit is een distributie gebaseerd op Ubuntu, maar die IceWM gebruikt als de standaard vensterbeheerder. Meer informatie over dit project kunt u hier vinden. ( Engels ).

Waarom zou ik voor IceWM kiezen ?

Er zijn een aantal redenen waarom u soms IceWM kunt verkiezen boven een werkomgeving als KDE en Gnome. De eerste is dat IceWM erg weinig RAM geheugen gebruikt, dit kan belangrijk zijn voor systemen met weinig RAM geheugen, of juist voor systemen waar zoveel mogelijk RAM geheugen vrij moet zijn ( denk aan systemen van hardcore gamers ). Anderen kiezen ervoor om IceWM op te zetten voor hun familieleden, die iets willen dat lijkt en werkt als Windows, en niet in de weg geraakt.

IceWM staat erom bekend dat het zo simpel en kaal is, dat u vergeet dat het er is. Dit is goed voor experts, die niet elke dag de look van hun desktop veranderen, maar gewoon een rustige werkomgeving willen.

schermicewm.png

IceWM installeren

(De volgende instructie gaat ervan uit dat u IceWM installeert op een standaard installatie waarop GDM of KDM al in gebruik is.)

U dient het pakket icewm te installeren.

In de terminal kunt u hiervoor de volgende opdracht uitvoeren:

sudo apt-get install icewm 

Nadat de installatie voltooid is, kunt u uitloggen en in het "Sessies" menu kiezen voor IceWM.

Configuratie

IceWM maakt gebruik van tekstbestanden in de ~/.icewm directory voor het opslaan van instellingen. Standaard staan deze configuratiebestanden echter niet in de directory ~/.icewm, maar in de directory /usr/share/icewm. U kunt alle subdirectory's van /usr/share/icewm kopiëren naar ~/.icewm, zodat u IceWM kunt instellen zonder dat u daarvoor root rechten nodig hebt.

Het belangrijkste configuratiebestand is ~/.icewm/preferences. Dit kunt u handmatig doen, maar het is makkelijker om met het programma iceconf te werken.

U kunt veel instellen in het configuratiebestand ~/.icewm/preferences, maar twee instellingen zijn toch essentieel als u IceWM als uw hoofd window manager gaat gebruiken :

#  Opdracht om de computer af te sluiten
ShutdownCommand="sudo halt"
#  Opdracht om de computer te herstarten
RebootCommand="sudo reboot"

Zonder deze instellingen zult u telkens moeten uitloggen om de computer af te sluiten of te herstarten. Maar om deze opdrachten te laten werken moet u het configuratiebestand /etc/sudoers bewerken, zodat deze opdrachten uitgevoerd kunnen worden zonder wachtwoord. Voer eerst de opdracht sudo visudo uit, deze zal zoeken naar fouten die gemaakt zijn tijdens het bewerken. Voeg daarna de volgende regel toe aan het einde van het configuratiebestand /etc/sudoers :

%admin ALL=NOPASSWD: /sbin/halt, /sbin/reboot

Als u de menu's van IceWM wenst te bewerken, kan dit met het programma icemc.

Als u wilt dat bepaalde programma's automatisch starten wanneer u inlogt, kunt u een startup bestand gebruiken, die erg veel lijkt op die van Fluxbox. Dit bestand zit in de ~/.icewm directory. Standaard is dit bestand echter nog niet aanwezig, dus u zult het zelf moeten aanmaken. Bijvoorbeeld met GNU nano :

nano ~/.icewm/startup

Dit bestand kan er bijvoorbeeld zo uitzien :

!#/bin/sh

conky&
Eterm -O -x -f white --scrollbar 0 --buttonbar 0&
xscreensaver -nosplash&
gnome-volume-manager&

De eerste regel ( beter bekend als de shebang! regel ) moet altijd hetzelfde blijven. Voor de rest kunt u de programma's in de lijst plaatsen zoals u ze vanuit de terminal zou starten. Maar vergeet het ' & ' teken op het einde van iedere regel niet, anders zullen de programma's niet blijven werken !

Sla het bestand op, en stop GNU nano. Nu moeten we het startup bestand nog uitvoerbaar maken, voer daarvoor de volgende opdracht uit :

chmod +x ~/.icewm/startup

Dat is alles. De volgende keer dat u inlogt zou u alle opgegeven programma's moeten zien werken.

Meer programma's voor het configureren van IceWM kunnen hier gevonden worden. Deze programma's zitten niet in de pakketbronnen van Ubuntu.

Snelkoppelingen in de taakbalk

U kunt snelkoppelingen aan de taakbalk van IceWM toevoegen door ze toe te voegen aan het configuratiebestand ~/.icewm/toolbar

De syntax is redelijk simpel :

programma  "beschrijving"  icoon  opdracht

Waar:

Thema's

U kunt met behulp van thema's IceWM wat opfleuren.

Thema's installeren is gemakkelijk in IceWM. Thema's worden in IceWM geplaatst in de directory ~/.icewm/themes. Standaard is deze directory echter nog niet aanwezig, dus zult u deze zelf aan moeten maken.

Nu moet u het thema dat u voor IceWM gedownload heeft, verplaatsen naar ~/.icewm/themes.

mv /padnaar/thema.tar.gz ~/.icewm/themes

Ga vervolgens naar de ~/.icewm/themes directory en pak hier het tar.gz archiefbestand uit :

cd ~/.icewm/themes
tar xvzf thema.tar.gz

Nu is het thema geïnstalleerd. Ga in het start menu naar "Themes", als het goed is kunt u nu voor het zo juist geïnstalleerde thema kiezen in de lijst.

Bureaublad

Als u van een bureaublad, zoals dat van volledige werkomgevingen zoals Gnome, KDE of XFCE, gebruik wilt maken, hebt u verschillende mogelijkheden. De simpelste is om gebruik te maken van het programma Rox filler.

Voer de volgende opdracht uit in een terminalvenster om Rox filler te installeren :

sudo apt-get install rox-filler

Als het pakket geïnstalleerd is, kunt u uw nieuwe bureaublad starten met de volgende opdracht :

rox --pinboard=MyPinboard

Tip : voeg deze regel toe aan ~/.icewm/startup, zodat u altijd als u inlogt automatisch over uw bureaublad beschikt.


CategoryWerkenMetUbuntu

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:55