[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Grub 2 Installatie / Upgrade

GRUB 2 wordt standaard geïnstalleerd op nieuwe installaties van Ubuntu 10.04. Ook een nieuwe installatie van Ubuntu 9.10 gebruikt standaard GRUB 2. Releases zoals Ubuntu 9.04 die zijn bijgewerkt naar 9.10 blijven de "oude" GRUB gebruiken, tenzij de gebruiker er zelf voor kiest om te upgraden naar GRUB 2.

Met een terminalvensteropdracht (Toepassingen → Hulpmiddelen → Terminalvenster) kan de versie van GRUB worden weer gegeven:

grub-install -v

GRUB 2 heeft een versienummer van 1.96 of hoger. Legacy GRUB heeft versienummer 0.97.

Om na een upgrade GRUB 2 (grub-pc) te gaan gebruiken kan de (hieronder genoemde) installatieprocedure worden gebruikt.

Standaard installatie

GRUB 2 is de standaard bootloader op LiveCD installaties van Ubuntu 9.10, Karmische Koala.

Upgraden naar GRUB 2

Upgraden van GRUB naar GRUB 2 in Ubuntu 9.10 (of eerdere versies) is relatief eenvoudig. Belangrijk is dat duidelijk is dat GRUB 2 werkt op de computer voordat de upgrade definitief wordt gemaakt. De gebruiker die de upgrade uitvoert neemt bewust de beslissing voor de overgang naar GRUB 2. Merk echter op dat de ontwikkelaars bewust besloten hebben geen automatische update naar GRUB 2 te gebruiken bij een upgrade naar Ubuntu 9.10 of 10.04 LTS. Gebruikers kunnen, indien gewenst, ook GRUB blijven gebruiken.

Open een terminalvenster (Toepassingen → Hulpmiddelen → Terminalvenster) en type:

Nu zal er een configuratiescherm worden getoond:

Kies met de tab-toets voor OK en druk op Enter.

Kies <Ja> om een doorverwijzing (Chainload) te maken op de huidige menu.lst. Als de computer opnieuw wordt gestart zal er een keuze zijn om GRUB 2 uit te proberen.

Vul hier een optie (quiet, splash, noapic, enz.) in of, in de meeste gevallen, druk op de tab-toets en <OK>

Er is nu een nieuwe tijdelijke GRUB 2 configuratie gemaakt die aan het bestaande GRUB menu is toegevoegd. Herstart de computer om de nieuwe GRUB 2 configuratie te testen.

Kies Chainload om GRUB 2 te testen:

Is de test van GRUB 2 succesvol, geef dan de opdracht sudo upgrade-from-grub-legacy om de Grub2-configuratie definitief te maken.

Er komt een informatiescherm (hier een Engelstalig schermafdruk) over het installeren van GRUB2.

Er wordt gevraagd op welke schijf (sda, sdb, enz.) grub geplaatst moet worden.Gebruik de pijltjestoetsen om een keuze te maken en gebruik de spatiebalk om de keuze te bevestigen. Ga met de Tab toets naar OK en druk op Enter.

Info <!> LET OP: Er moet een keuze gemaakt worden. Als dit NIET wordt gedaan ZAL het systeem geen opstart menu meer tonen! Bij een dual boot met WindowsXP of Vista kunnen aanvullende stapen nodig zijn om deze te starten.

Info (!) Installeer GRUB altijd op een schijf (in het voorbeeld /dev/sda) en alleen voor uitzonderlijke situaties op een schijfpartitie (hier /dev/sda1, /dev/sda2, /dev/sda5). Een uitzondering is bijvoorbeeld een installatie met het Wubi programma.

Info (!) Bij twijfel kunnen (niet aanbevolen!) alle schijven en schijfpartities worden geselecteerd.

Grub is nu vervangen door GRUB 2. De oude configuratiebestanden zijn bewaard in de map /boot/grub met de naam menu.lst*

Meer informatie


CC-BY-SA

CategoryOverig


2022-09-08 16:55