[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Dit artikel moet worden onderhouden. Dit artikel moet worden onderhouden om te voldoen aan de wiki richtlijnen. Meer info...

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME
Versie: 10.04 LTS

Foto's en camera's

Tegenwoordig gebruiken veel mensen een digitale camera om waardevolle momenten vast te leggen. Dit artikel vertelt hoe u met uw digitale camera en digitale fotocollectie aan de slag kunt in Ubuntu.

Foto's importeren

Digitale camera's

Ubuntu herkent de meeste camera's automatisch als u ze aansluit, en zal vragen of u de foto's die op de camera aanwezig zijn wilt importeren.

Ga op deze manier te werk om de foto's op uw camera te importeren:

Als Ubuntu u niet vraagt om de foto's te importeren, doet u het volgende :

Als uw camera niet zichtbaar is als een Importeer locatie, ga dan naar Locaties > Computer, en kijk of uw camera zichtbaar is als een verwisselbaar medium. Als het zo is, kunt u via de bestandsbeheerder handmatig de foto's naar uw computer kopiëren.

Geheugenkaarten en harde schijven

Fotocollectie beheren

F-Spot fotobeheer geeft u een volledige oplossing voor het organiseren van uw fotocollectie. Om het te starten, gaat u naar Toepassingen > Grafisch > F-Spot fotobeheer.

Met F-Spot fotobeheer kunt u foto's importeren vanaf een digitale camera of een USB-stick. Daarnaast kunt u uw foto's een label meegeven dat de foto beschrijft, en kunt u er bewerkingen op uitvoeren. U kunt ook direct uw foto's uploaden naar Flickr, een PicasaWeb-album en andere online fotogalerijen.

Voor hulp bij het gebruik van F-Spot fotobeheer, zie de F-Spot gebruikershandleiding (Engels).

Foto's bekijken

Door een diashow van uw foto's op te starten kunt u de foto's op het volledige scherm weergeven.

Om een diashow te starten doet u het volgende:

Volledig scherm

Druk op Beeld > Volledig scherm (of F11) om de foto's op het volledige scherm te laten zien. U kunt door uw foto's bladeren met de pijltjestoetsen op het toetsenbord. Om terug te keren in het venster, druk op Esc of F11.

Diavoorstelling

U kunt ook een diavoorstelling van uw foto's laten zien, zodat automatisch van foto wordt verwisseld. Druk op Beeld > Diavoorstelling om de diavoorstelling te starten, of druk op F5.

De diavoorstelling kan worden gepauzeerd door op de P te drukken. Om de diavoorstelling te stoppen drukt u op Esc of F5.

Een diavoorstelling als schermbeveiliging

U kunt een diavoorstelling van uw foto's gebruiken als schermbeveiliging.

Foto's met het label Favorieten zullen nu in een diavoorstelling worden weergegeven als schermbeveiliging.

Als u het label dat voor de schermbeveiliging wordt gebruikt, wilt veranderen, doet u het volgende:

Foto's afdrukken

Uw foto's printen is een geweldige manier om ze aan anderen te laten zien en ze te delen.

Instellingen

U kunt de instellingen voor het afdrukken nog wat fijner afstellen om de beste resultaten te verkrijgen. Al deze instellingsopties kunnen gevonden worden in het dialoogvenster dat zich opent wanneer u op Bestand > Afdrukken klikt.

Verschillende modellen printers bieden verschillende instellingsmogelijkheden aan. De instellingen die hier beschreven worden zijn enkel geleverd als gids voor wat u misschien kunt instellen.

Papiertype

Op het tabblad "Paginainstellingen", onder het kopje "Papier" kan u misschien bij "Papiersoort" het papiertype waarop u wenst af te drukken instellen.

Het type papier dat u gebruikt, heeft een hoge impact op de kwaliteit van de afgedrukte foto. U moet zorgen dat "Papiersoort" overeenkomt met het type papier dat u met uw printer gebruikt, om afdrukken met een slechte kwaliteit te voorkomen.

Het kan zijn dat deze instelling automatisch de hoeveelheid gebruikte inkt aanpast, om de beste resultaten te verkrijgen en om geknoei te voorkomen. Hoe deze instellingen veranderen, hangt van uw printer af.

Foto's delen

Foto's bewerken

Soms wilt u een foto bewerken of retoucheren, om ze er beter uit te laten zien of om bepaalde fouten te herstellen. F-Spot fotobeheer heeft hier bepaalde functies voor. Om een afbeelding te bewerken in F-Spot fotobeheer, klik op de afbeelding om die te selecteren, en klik je vervolgens op het < aanvullen >, hierna krijgt u de afbeelding volledig te zien en zijn er onderaan het scherm verschillende knopjes om de foto te bewerken.

Als u wat meer mogelijkheden wilt, biedt GIMP Image Editor uitkomst. Dit programma is standaard geïnstalleerd in Ubuntu. U kunt het starten door naar Toepassingen > Grafisch > GIMP Image Editor te gaan.

GIMP Image Editor biedt vele professionele functies. Het heeft onder andere functies voor selecteren, tekenen, het maken van paden, maskers, filters, effecten en meer.

Draaien

Sommige foto's zijn met de camera rechtop genomen, bijvoorbeeld voor een portret of een hoog gebouw. Om deze foto's te draaien doet u het volgende:

Verkleinen

U kunt foto's die te groot zijn kleiner maken. Dit zal ook de bestandsgrootte van de foto verkleinen, wat handig is als u deze bijvoorbeeld per e-mail wilt verzenden.


2022-09-08 16:55