[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

In Aanbouw: Dit artikel is nog in aanbouw. Meer info...

Ffmpeg gebruiken

Ffmpeg is een bekend programma in de Linuxwereld. Met Ffmpeg kunt u verschillende typen bestanden naar verschillende andere typen bestanden omzetten en kunt u audio en video van media zoals DVD's rippen, en dit allemaal precies op de manier zoals u dat wenst! Maar Ffmpeg is helaas niet zo makkelijk in het gebruik omdat het een terminalprogramma is. In dit artikel zullen we de basis van het werken met dit programma in de terminal uitleggen en ook een grafisch frontend ervoor bespreken. We zullen ook wat theorie behandelen over hoe een videobestand eigenlijk werkt, hoe het gemaakt wordt door Ffmpeg en hoe een mediaspeler het weer afspeelt nadien, zodat u zelf Ffmpeg comfortabel verder kunt ontdekken.

Ffmpeg wordt niet meegeïnstalleerd met Ubuntu. U kunt het makkelijk installeren door het pakket ffmpeg te installeren met uw pakketbeheerder of hier te klikken.

De basis van audiovisuelebestanden begrijpen

Waarschijnlijk denkt u bij de verschillende soorten audiovisuele bestanden aan MP4-bestanden, OGV-bestanden, AVI-bestanden enzovoort. Deze denkwijze is niet onjuist, maar ze is niet compleet. De realiteit is helaas complexer.

U hebt namelijk enkel containerformaten in gedachten. Een containerformaat is de ordening van de audio-, video-, en eventueel andere datastromen in een audiovisueel bestand. Het zegt echter niks over hoe die stromen audio, video of iets anders moeten voorstellen! Een voorstelling van audio of video die in een containerformaat kan gebruikt worden noemt men een codec. Bekende codecs voor video zijn bijvoorbeeld H.264, VP8 en Ogg Vorbis, en voor audio heeft men bijvoorbeeld MP3, WMA en FLAC. De computer weet welke codecs gebruikt worden omdat het containerformaat velden heeft waarin de makers van het bestand de codec kunnen specificeren.

Codecs kunnen verschillen in de ruimte die de voorstelling van de data ermee op de harde schijf opneemt en de mate van kwaliteit van de voorstelling van de data.

Als u het niet kunt volgen, stel u dan de volgende situatie voor. U maakt op reis een filmpje met uw camera, die het opsloeg als een AVI-bestand. De volgende dag van uw vakantie wilt u nog een filmpje maken, maar de batterij van uw camera is leeg, waardoor u de camera van een van uw reisgenoten gebruiken. Deze slaat het filmpje eveneens als een AVI-bestand op. Nadat u bent thuisgekomen probeert u de bestanden op uw computer te bekijken. Het eerste filmpje speelt vlekkeloos af, maar bij het tweede filmpje krijgt u een foutmelding van uw mediaspelersoftware dat het filmpje een codec gebruikt die voor het programma onbekend is. U krabt zich over het hoofd. "Het zijn toch allebei AVI-bestanden?" denkt u. U hebt volkomen gelijk. Maar uw gedachten zijn onvolledig. De audio- en video-informatie staan in de twee bestanden op dezelfde plaats, maar de manier waarop ze die informatie digitaal voorstellen is helemaal anders, waardoor uw mediaspeler in de war geraakt! De bestanden verschillen in welke codecs ze gebruiken. Om dit probleem op te lossen zult u een variant van de codec moeten installeren die uw mediespeler kan gebruiken, of kunt u met Ffmpeg het bestand bewerken zodat het codecs gebruikt die uw mediaspeler ter beschikking heeft als deze voor u voldoen. ( Overigens zult u als u onze multimedia-ondersteuning gids volgt vrijwel elke codec geïnstalleerd hebben op uw systeem ).

Ffmpeg gebruikt voor het creëren van audio- of videostreams, net als veel andere Linuxprogramma's voor audio- en videobewerking, libavformat voor het maken van audio- en videostreams met alle codecs behalve Ogg Vorbis, en libogg voor Ogg Vorbis audio- en videostreams.

Nu we dat behandeld hebben, begrijpt u al het meeste van de kennis die u nodig hebt om met Ffmpeg te werken!

De termen van digitale audio en video begrijpen

We moeten nog even opmerken dat we in dit artikel ervan uitgaan dat u termen zoals sample rate en resolutie kent en begrijpt. Maar wees niet ongerust, we zullen altijd zorgen dat als we een term voor het eerst gebruiken u erop kunt klikken om naar een pagina met uitleg over deze term te gaan.

--- CategoryMultimedia


2022-09-08 16:55