[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME Kubuntu, KDE
Versie: 9.10, 10.04 LTS

EyeCandy: Thema's en meer op Ubuntu

Vraagt u zich af hoe u een thema installeert? Of een lettertype? Of hoe u uw bureaubladachtergrond verandert? Zoek niet verder, dit artikel dekt alles!

Bureaubladachtergrond

Om uw bureaubladachtergrond te veranderen, klikt u met de rechtermuisknop op uw bureaublad en kiest u voor Werkbladachtergrond wijzigen. Kies een achtergrond uit de lijst, of voeg zelf een afbeelding toe die u wilt gebruiken als achtergrond door op Openen... te klikken en een afbeelding op uw harde schijf te kiezen.

ubuntubureaubladinstellen.png

Thema's

Ubuntu en Kubuntu hebben veel thema's, en vele kunnen gedownload worden van websites. Twee voorbeelden van bekende websites zijn: GNOME-look (voor Ubuntu) en KDE-look (voor Kubuntu). Om deze thema's te veranderen gaat u naar:

(GNOME-look en KDE-look vallen niet onder Ubuntu, downloaden is op eigen risico)

Thema's en pictogramthema's

Download eender welk thema voor de Gnome werkomgeving. Sla het bestand wat u krijgt op op uw bureaublad. Dit is een .tar.gz of een .tar.bz2-bestand (bestanden van dit type zijn archiefbestanden). Ga naar Systeem → Voorkeuren → Uiterlijk. Sleep het .tar.gz-bestand naar het venstertje dat u zojuist hebt geopend en laat het los in het venstertje. Nu is het thema geïnstalleerd. Om een thema toe te passen, klikt u simpelweg het thema aan. Om het pictogramthema te veranderen, klikt u op de knop Aanpassen. Op het tabje Pictogrammen kunt u het pictogramthema veranderen.

ubuntu-uiterlijk-themas.png

Muisaanwijzerthema's

Ubuntu: Download een muisaanwijzerbestand voor de Gnome werkomgeving. Sla het bestand op op het bureaublad. Dit is een .tar.gz of .tar.bz2-bestand (archiefbestand). Ga naar Systeem → Voorkeuren → Uiterlijk. Sleep het .tar.gz-bestand naar het venster wat u zojuist heeft geopend en laat het los op het venster. Nu is het thema geïnstalleerd. Om het muisaanwijzerthema te veranderen, drukt u op de knop Aanpassen. Op het tabje Muisaanwijzer kunt u het muisaanwijzerthema veranderen.

ubuntu-muisaanwijzer-aanpassen.png

Doorzichtige panelen of eigen achtergrond

De panelen (de balk bovenaan met Toepassingen, Locaties etc. en de balk onderaan met o.a. de vensters) kunnen een doorzichtig uiterlijk krijgen, of u kunt er zelf een achtergrond voor kiezen.

ubuntu-paneeleigenschappen.png

Ander loginscherm

Ubuntu: Het loginscherm wordt ook wel GDM genoemd. U kunt nieuwe GDM-thema's downloaden van Gnome-look. Klik aan de linkerkant op GDM Themes. Sla het .tar.gz-bestand op in uw Persoonlijke map.

Ga naar Systeem → Beheer → Aanmeldvenster → tabblad Lokaal

Ubuntu 9.10: Gebruik de toetsencombinatie Alt+F2 en kopieer en plak de volgende opdracht in het venster dat opent: gksudo -u gdm dbus-launch gnome-appearance-properties

Druk op Toevoegen. Navigeer via het venster dat nu opent naar uw Persoonlijke map. Dubbelklik op het zojuist gedownloade .tar.gz-bestand. Nu kunt u in de lijst kiezen voor het zojuist gedownloade bestand. U kunt ook kiezen voor Willekeurig uit selectie (bij Thema), zodat er bij elke opstart een ander loginscherm uit de lijst gekozen wordt.

ubuntu-aanmeldvenster.png

Kubuntu: Het loginscherm wordt ook wel KDM genoemd. U kunt nieuwe KDM-thema's downloaden van KDE-Look. Klik aan de linkerkant op KDM Themes. Sla het .tar.gz-bestand op in uw Persoonlijke map.

Ga naar Kickoff Menu (linksonderin) → tabblad Geavanceerd → Aanmeldscherm → tabblad Thema

Druk op Nieuw thema installeren. Navigeer via het venster dat nu opent naar uw Persoonlijke map. Dubbelklik op het zojuist gedownloade .tar.gz-bestand. Nu kunt u in de lijst kiezen voor het zojuist gedownloade bestand.

U kunt ook eenvoudig aanmeldschermthema's installeren door op het tabblad Thema op Nieuwe thema's ophalen te drukken.

Lettertypen

Om lettertypen te installeren, kunt u in Synapitc Pakketbeheer door met de zoekterm: ttf- te zoeken alle lettertypen die in de officiële pakketbronnen beschikbaar zijn installeren.

De pakketbronnen bevatten jammer genoeg niet elk lettertype. Als u probeert een lettertype te installeren dat u van het internet als een ttf-bestand heeft gedownload, dan zult u deze met de hand moeten installeren. Dat klinkt gelukkig veel moeilijker dan dat het is. U moet het ttf-bestand gewoon in de juiste map plaatsen. Lettertypen kunnen geplaatst worden in veel mappen, welke mappen dat precies zijn is gedefinieerd in /etc/fonts/fonts.conf, maar u kunt meestal van de volgende twee locaties uitgaan:

Als u met Nautilus naar /home/<gebruikersnaam>/.fonts wilt gaan, moet u eerst de toetsencombinatie CTRL + h indrukken als het venster van Nautilus gefocust is. Dit omdat deze map verborgen is, en deze toetsencombinatie tegen Nautilus zegt dat het alle bestanden en mappen, ook degene die verborgen zijn, moet laten zien.


Bron: https://help.ubuntu.com/community/UbuntuEyeCandy


EyeCandy: Thema's en meer op Kubuntu

Vraagt u zich af hoe u een thema installeert? Of een lettertype? Of hoe u uw bureaubladachtergrond verandert? Zoek niet verder, dit artikel dekt alles!

Lettertypen

Om lettertypen te installeren, kunt u in KPackageKit door met de zoekterm: ttf- te zoeken alle lettertypen die in de officiële pakketbronnen beschikbaar zijn installeren.

De pakketbronnen bevatten jammer genoeg niet elk lettertype. Als u probeert een lettertype te installeren dat u van het internet als een ttf-bestand heeft gedownload, dan zult u deze met de hand moeten installeren. Dat klinkt gelukkig veel moeilijker dan dat het is. Op Kubuntu kunt u gemakkelijk handmatig lettertypen installeren door naar Kickoff Menu → Systeeminstellingen → Lettertype-installatie te gaan. Via dit venster kunt u lettertypen bekijken, toevoegen en verwijderen. Klik in dit venster op de knop Toevoegen om het ttf-bestand te selecteren. Na het selecteren van het te installeren lettertype ( of lettertypes ), wordt u gevraagd op welke manier u ze wilt installeren: Persoonlijk of Systeem. Het eerste zorgt ervoor dat het lettertype alleen beschikbaar is voor uw account, het tweede zorgt ervoor dat het lettertype voor alle gebruikers van de computer beschikbaar zijn.

Bureaubladachtergrond

Om uw bureaubladachtergrond te veranderen, klikt u met de rechtermuisknop op uw bureaublad en kiest u voor Activiteit Bureaublad instellen. Kies een achtergrond uit de lijst, of voeg zelf een afbeelding toe die u wilt gebruiken als achtergrond door op Openen... te klikken en een afbeelding op uw harde schijf te selecteren. U kunt ook klikken op de knop Nieuwe achtergrond ophalen..., zodat u direct nieuwe achtergronden van www.kde-look.org kunt ophalen en deze direct kunt kiezen uit de lijst.

kubuntubureaubladinstellen1.png

Thema's

Plasma-thema's installeren

Plasma-thema's bepalen het uiterlijk van uw taakbalk en uw widgets.

Plasma-thema's kunt u zowel snel als handmatig installeren.

Om een Plasma-thema snel te installeren, gaat u naar Kickoff Menu → Systeeminstellingen → Uiterlijk → tabblad Werkruimte. Klik vervolgens op de knop Nieuw thema.... Via het venster dat nu opent, kunt u nieuwe Plasma-thema's installeren door op de knop Installeren bij het gewenste thema te klikken. Om een Plasma-thema te veranderen, klikt u op Oxygen (Kubuntu 8.10 en 9.04 met KDE 4.2) of op Air (Kubuntu 9.04 met KDE 4.3 en 9.10). Nu opent zich een lijstje met beschikbare Plasma-thema's. Klik het thema aan dat u wilt. Druk nu op Toepassen en het thema past zich aan.

Om een Plasma-thema handmatig te installeren, download u een Plasma-thema van KDE-look (onder het kopje Plasma themes aan de linkerkant) en slaat u het bestand op of opent u het direct met Ark, het archiveerprogramma. Pak het mapje wat erin zit uit naar uw Persoonlijke map. Navigeer naar uw Persoonlijke map. Klik met de rechtermuisknop op het zojuist uitgepakte mapje en kies voor Knippen. Gebruik de toetsencombinatie ALT+. Navigeer naar het mapje .kde, vervolgens naar het mapje share, daarna naar het mapje apps om vervolgens te drukken op het mapje desktoptheme. Plak hier het zojuist geknipte mapje. Nu kunt u bij de bureaubladinstellingen het thema toepassen.

Pictogramthema's

Ook hier kunt u weer kiezen voor een snelle of een handmatige installatie.

Ga naar Kickoff Menu (linksonderin) → Systeeminstellingen → Uiterlijk en druk aan de linkerkant op Pictogrammen.

Om een nieuw pictogramthema snel te installeren, drukt u op Nieuwe thema's ophalen... Druk op de knop Installeren bij het thema dat u bevalt of wilt proberen. Druk op Sluiten en selecteer uw thema uit de lijst. Druk op Toepassen. De icoontjes worden nu veranderd.

Om een nieuw pictogramthema handmatig te installeren, download u een thema van KDE-look (onder het kopje Icons aan de linkerkant). Sla het bestand op in uw Persoonlijk1e map. Dit is een .tar.gz of .tar.bz2-bestand, oftewel een archiefbestand. Druk op Themabestand installeren.... Druk op het mapje aan de rechterkant. Navigeer via het venster wat nu opent naar de plek waar u het .tar.gz of of .tar.bz2-archief hebt opgeslagen. Klik op het .tar.gz of .tar.bz2-archief en druk op OK. Selecteer uw thema uit de lijst. Druk op Toepassen. De icoontjes worden nu veranderd.

kubuntupictogrammenveranderen.png

Vensterthema's (kleurenschema's)

Om een nieuw vensterthema te installeren, gaat u naar Kickoff Menu → Systeeminstellingen → Uiterlijk en klikt u aan de linkerkant op Kleuren. U kunt hier de kleuren aanpassen van het huidige kleurenschema, of een nieuw kleurenschema installeren. Druk op Nieuwe schema's ophalen.... Druk op Installeren bij het kleurenschema dat u bevalt of wilt proberen. Druk op Sluiten en selecteer uw kleurenschema uit de lijst. Druk op Toepassen. De kleuren worden nu veranderd.

Muisaanwijzerthema's

Om een nieuw thema voor de muisaanwijzer te installeren moet u de volgende stappen volgen:

  1. Ga naar Kickoff Menu → Systeeminstellingen en scroll naar beneden tot u het bij het kopje Computerbeheer.

  2. Klik op de knop Toetsenbord en muis.

  3. Open nu aan de linkerkant van het venster het tabblad Muis.

  4. Ga nu aan de rechterkant van het venster waar dit tabblad is verschenen naar het tabblad Aanwijzerstijl. KubuntuAanwijzerstijlInstellen.png

  5. Scroll nu naar beneden tot de knop Nieuw thema installeren... zichtbaar wordt en klik er vervolgens op.

  6. In het venster dat u nu ziet kunt u een URL of bestandslocatie van een muisaanwijzerthemabestand invoeren of plakken. U kunt ook als u zo'n bestand op uw computer opgeslagen heeft naar deze bladeren door op de knop met de drie puntjes naast het invoervak te klikken.
  7. Als u het themabestand dat geïnstalleerd moet worden heeft gekozen klikt u op OK.

  8. Het thema is meteen geïnstalleerd. Selecteer het nu in de lijst met thema's en klik vervolgens op Toepassen om het thema in gebruik te nemen.

Om een ander geïnstalleerd thema te gebruiken herhaalt u de hiervoor genoemde stappen tot en met stap vier, waarna u in de lijst een thema selecteert en op de knop Toepassen klikt om het muisaanwijzerthema te gebruiken.

Amarok-thema's

U kunt Amarok-thema's downloaden van KDE-look. U kunt op deze website deze thema's vinden door in het linkermenu klikken op Amarok Themes.

Nadat u uw thema van keuze hebt gedownload moet u dit archiefbestand uitpakken en de inhoud ervan kopiëren naar "~/.kde/share/apps/amarok/images".

  • Kubuntu: Gebruik als u met Dolphin u zich in uw Persoonlijke map bevindt de sneltoets ALT + Shift ? , om de map .kde zichtbaar te maken.

  • Ubuntu: Gebruik als u met Nautilus u zich in uw Persoonlijke map bevindt de sneltoets CTRL + H om de map .kde zichtbaar te maken.

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:55