[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME Kubuntu, KDE Xubuntu, XFCE
Versie: 8.04 LTS, 10.04 LTS, 10.10, 11.04

DOSBox

Wat is DOSBox?

DOSBox is een gratis, open-source cross-platform MS-DOS emulator die gebruik maakt van de SDL-bibliotheek. Het emuleert CPU:286/386 realmode/protected mode, Directory FileSystem/XMS/EMS, Tandy/Hercules/CGA/EGA/VGA/VESA graphics, en SoundBlaster/Gravis Ultra geluidskaarten. Om die redenen is het mogelijk om vele programma's die oorsproneklijk voor MS-DOS gemaakt zijn, te gebruiken in Linux via DOSBox.

De emulator is voornamelijk ontwikkeld om te gebruiken om oude spellen te draaien, maar het is ook mogelijk DOSBox te gebruiken om andere MS-DOS programma's te draaien. Het DOSBox project houdt een lijst bij met compatibele spellen.

Om modernere programma's en spellen te draaien die ontwikkeld zijn voor Windows, kunt u Wine gebruiken.

dosbox.png

DOSBox installeren

package.png

Installeer het pakket dosbox

DOSBox gebruiken

DOSBox starten

U kunt DOSBox starten via het Toepassingen-menu [Ubuntu en Xubuntu], of via het Kickoff Menu (linksonderin) [Kubuntu].

Dit zal een Terminal-achtig scherm openen, met een Z:\ prompt. Dit is DOSBox.

MS-DOS programma's draaien met DOSBox

Het zien van een Z:\ waar u een C:\ of A:\ verwachtte, zal vreemd zijn voor degenen die bekend zijn met MS-DOS en command.com.

DOSBox heeft standaard geen C:\ schijf ingeschakeld. Om er 1 in te schakelen, moeten we eentje aankoppelen aan de virtuele machine.

Dit betekent dat we een map moeten maken die dient als een virtuele C:\ schijf voor DOSBox.

In de volgende voorbeelden, en in de rest van dit artikel, gebruiken we een gebruiker genaamd "wikiuser". Vervang die naam door uw gebruikersnaam.

Open een gewone Terminal en geef het volgende commando:

mkdir -p ~/dos/c

Of open Nautilus, Dolphin of Thunar en maak zelf een map genaamd dos in uw Persoonlijke map, en maak binnen die map een nieuwe map genaamd c.

Om deze map te koppelen aan DOSBox, geeft u het volgende commando in DOSBox:

mount c /home/wikiuser/dos/c

Dit maakt de inhoud van ~/dos/c/, de inhoud van de virtuele C:\ schijf in DOSBox. U kunt nu elk DOS-programma in die map draaien in DOSBox. Als deze DOS-programma's zelf openende uitvoerbare bestanden zijn, dan kunt u deze simpelweg kopieren naar submap (die u evt nog moet maken) in ~/dos/c, en direct gebruiken via DOSBox. Voor andere programma's moet u misschien de installatie starten. Hanteer de compatibiliteits-lijst voor details van elk programma.

Op deze manier is het tevens mogelijk om verwijderbare schijven aan te koppelen; verwijs simpelweg naar het pad van de verwijderbare schijf.

Om te schakelen naar de virtuele C:\ schijf, geeft u het volgende commando in in DOSBox:

C:\

Voor een meer technische uitleg over het mount-commando, zie de handleiding van DOSBox (Engels).

Mount-commando laten uitvoeren bij opstarten

Om niet iedere keer het mount-commando en "C:\" uit te hoeven voeren bij het opnieuw starten van DOSBox kan dit toegevoegd worden aan de opstartcommando's. Dit kunt u doen door het mount-commando, zoals uitgelegd in de vorige sectie, op te nemen in het configuratiebestand.

Dit configuratiebestand bevindt zich in uw persoonlijke map onder .dosbox/dosbox-{versienummer}.conf. De map .dosbox is een zogenaamde verborgen map, dat wil zeggen dat deze in Nautilus (de bestandsbeheerder) zichtbaar gemaakt moet worden met CTRL+H indien u deze map niet ziet. Hoe het bestand heet is dus afhankelijk van de versie van DOSBox die u draait. Heeft u bijvoorbeeld versie 0.74 dan heet het configuratiebestand dosbox-0.74.conf. Dit bestand kunt u bewerken met een tekstbewerkingsprogramma naar keuze. Zoek nu de regel met "[autoexec]". Als we uitgaan van dezelfde gebruiker als in het eerdere voorbeeld moet daar het volgende komen te staan:

[autoexec]
mount c /home/wikiuser/dos/c
C:\

Als het goed is zult u bij de volgende opstart van DOSBox dan automatisch in de C-schijf terechtkomen.

Schijfimages aankoppelen

Het is tevens mogelijk (en in vele gevallen gewenst) om schijfimages aan te koppelen in DOSBox.

In de meeste gevallen kunt u dit gebruiken om CD-ROM images aan te koppelen. Om een CD-ROM image in DOSBox aan te koppelen, geeft u het volgende commando in in DOSBox:

imgmount d /pad/naar/cd/image.iso -t iso 

Dit zal een .iso-bestand aankoppelen aan de virtuele schijf van DOSBox als een CD-ROM.

Voor een meer technische uitleg over het imgmount-commando, zie de handleiding van DOSBox (Engels).


Bron: https://help.ubuntu.com/community/DOSBox


CategoryWerkenMetUbuntu

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:55