[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Een werkomgeving kiezen: Ubuntu, Kubuntu of Xubuntu

1. Wat is een werkomgeving?

Een werkomgeving is de grafische interface waarmee u werkt als u achter de computer zit. De werkomgeving levert icoontjes, werkbalken, toepassingen, applets en opties. Een werkomgeving in zijn geheel heeft over het algemeen een vormgeving waarbij u het gevoel krijgt dat alles overzichtelijk is.

Er zijn verschillende werkomgevingen beschikbaar. Voor een aantal van deze werkomgevingen zijn officiële Ubuntu-varianten gemaakt:

Voor beginnende Ubuntu-gebruikers wordt over het algemeen de Ubuntu-variant aangeraden.

1.1. Unity

Ubuntu ondersteunt laptops, desktops en netbooks met een uniforme look and feel gebaseerd op Unity. Unity biedt een complete, eenvoudige, touch-ready werkomgeving voor integratie van applicaties en werkstromen.

Ubuntu.png

Op de verticale balk verschijnen programma's die op dat moment draaien.

De titelbalk bevat rechts een gebruikersmenu met onder andere toegang tot sociale media, chat en e-mail. In de titelbalk verschijnt ook het menu van het programma waarvan het venster geactiveerd is.

1.2. KDE

KDE is de werkomgeving voor Kubuntu. Kubuntu draagt de grafische werkomgeving naar een hoger level van efficiëntie en flexibiliteit. KDE zegt van zichzelf dat ze gebruiksgemak combineert met moderne functionaliteit en een uitstekend grafisch design met de technologische superioriteit van het Unix-besturingssysteem. KDE wil bovendien een zo consistent mogelijke werkomgeving aanbieden door allerlei programma's zelf mee te leveren zoals de webbrowser Konqueror.

Kubuntu.png

1.3. Xfce

Voor Xubuntu is Xfce in gebruik. Xfce is een lichtgewicht werkomgeving. Bij deze werkomgeving draait het dan ook om snelheid, maar wél met een grafische schoonheid.

Xubuntu.png

2. Welke is beter?

Welke beter is ligt helemaal aan uzelf. De ene houdt van de eenvoud en integratie van Unity, de ander van de mogelijkheden van KDE en weer een ander van de snelheid van Xfce. Op oudere computers wordt Xfce aangeraden, deze heeft minder systeembronnen nodig en zal dus soepeler draaien.

Over het algemeen is Ubuntu aan te raden aan beginnende gebruikers.

Als u vooraf een keuze wilt maken, bekijk dan eens een paar screenshots. Daarmee krijgt u een indruk hoe ze eruit zien.

Wilt u de verschillen ervaren, dan is er natuurlijk de mogelijkheid om de Desktop-cd's te downloaden (of te bestellen). Het is tevens mogelijk om de werkomgevingen alle drie naast elkaar geïnstalleerd te hebben; u kiest dan voorafgaand aan het inloggen de gewenste werkomgeving. Zie hiervoor deze pagina.


CategoryInstallatie

Attached Files

 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

2022-09-08 16:55