[StartPagina] [IndexVanTitels] [IndexVanWoorden

Niet getest voor nieuwste versie: Dit artikel is niet getest voor de nieuwste versie.
Voeg de verschillen in de nieuwe versie toe aan het artikel. Meer info...

Ondersteuning van MP3-spelers in Ubuntu

Geschikt voor: Ubuntu, GNOME Kubuntu, KDE Xubuntu, XFCE
Versie: 10.04 LTS

Inleiding

Ubuntu ondersteunt de meeste MP3-spelers direct en zonder problemen. Veel MP3-spelers werken hetzelfde als een USB-stick: u plugt hem in en hij wordt automatisch aangekoppeld. U kunt er direct uw muziekbestanden op zetten. Dit werkt via "UMS", USB Mass Storage.

Andere MP3-spelers werken als MTP-apparaat. MTP staat voor Media Transfer Protocol en is ontwikkeld door Microsoft. Gelukkig kan Ubuntu ook omgaan met dit protocol, al kunt u niet direct de bestanden op uw speler zetten. Dit kunt u doen met mediaspelers die met MTP overweg kunnen, zoals Rhythmbox of Amarok.

Hieronder staat voor een aantal MP3-spelers uitgelegd hoe u er muziek op zet.

iPod

Als u uw iPod ook gebruikt als harde schijf, dan kunt u hem terug vinden met Nautilus of andere bij "/media/iPodnaam"

U kunt de muziek die op uw iPod staat rechtstreeks afspelen met de muziekspeler Rhythmbox. Muziek kan ook beheerd en afgespeeld worden met de muziekspeler Amarok.

Er bestaan ook programma's die (zoals iTunes) muziek synchroniseren met uw iPod: gtkPod en Banshee hebben onder andere deze optie. Ook kunt u met deze programma's muziek van uw iPod op uw computer zetten. gtkPod en Banshee zijn te installeren via Installeren/verwijderen, Synaptic of Adept.

Creative Zen en andere MTP-apparaten

Sluit de MP3-speler aan. Gebruik Gnomad2 om de muziekbestanden te selecteren, en over te brengen op uw muziekspeler. Ook Gnomad2 is te installeren via Installeren/verwijderen, Synaptic of Adept.

Muziek op MTP-apparaten kan ook beheerd en afgespeeld worden met de muziekspeler Amarok. Ook daar moet u Amarok wel eerst de instellingen van het MTP-apparaat opgeven. Ook Rhythmbox kan overweg met de Creative Zen, als u de plugin MPT device hebt ingeschakeld.

Werkt uw apparaat niet? Dan is het handig, nadat u de MP3-speler hebt aangesloten op uw computer, om via de terminal te controleren of de speler werkelijk als MTP-apparaat wordt herkend. Open een terminalvenster (Toepassingen => Hulpmiddelen => Terminalvenster) en tik in:

mtp-detect

Als het goed is verschijnt er een lijst met allerlei informatie. Indien uw MP3-speler niet herkend wordt, dan kan een firmware upgrade het probleem oplossen. Ga naar de site van de fabrikant en kijk daar of er nieuwe upgrades beschikbaar zijn. In het geval van een Creative-speler dient u deze upgrade uit te voeren in Windows. Lees de instructies goed door, want een firmware upgrade is meestal definitief en kan niet worden teruggedraaid.

Iriver H10

Misschien is het u al opgevallen dat er een pakket bestaat voor de Iriver H10 in Ubuntu. De vraag is natuurlijk: hoe moet u ermee werken? Het pakket werkt namelijk alleen via de terminal. Gelukkig is dit geen probleem; de terminal is alleen nodig bij het updaten van de database van uw speler.

Wat is Easyh10?

Easyh10 is een programma dat de map Media/Music op uw speler doorzoekt naar MP3-bestanden. Het programma slaat de tags (titel, album, artiest) op in een database op uw speler. Zonder deze database kunt u op uw MP3-speler niet zoeken op artiest, album, en dergelijke; u zou alleen de ingebouwde browser kunnen gebruiken om in de mappen te zoeken. Het programma kan ook een playlist converteren naar een formaat dat geschikt is voor de speler. Ook Easyh10 is te installeren via: Installeren/verwijderen, Synaptic of Adept.

UMS of MTP

De Iriver H10 kan in twee standen werken: UMS of MTP. Dit bepaalt hoe de speler en de computer communiceren. Bij UMS zijn er geen problemen: de speler wordt direct herkend als USB Mass Storage, en dus automatisch gemount. In dit geval kunt u de mediabestanden direct naar de speler kopiëren.

Indien dit niet zo is staat de speler in de MTP-stand. De truc is hier de volgende:

Hoe muziek beheren

U zou uw muziek kunnen laten beheren door Amarok of een andere mediaspeler en de muziek kunnen laten indelen in mappen per artiest. In Amarok of een andere mediaspeler kunt u ook de tags van de liedjes in orde brengen. Hierna kunt u met Nautilus of Konqueror de gewenste mapjes kopiëren naar /media/H10/Media/Music. Hierbij gaan we er vanuit dat de H10 gemount wordt op /media/H10.

Instellen van Easyh10

Nu moeten we er voor zorgen dat Easyh10 zijn werk kan doen. Eerst moet hij weten welke speler u hebt. Dit doet u door een bestandje op uw mp3 speler te zetten waar hij steeds naar kan kijken. Het bestandje moet Easyh10.model heten. Er zijn enkele voorbeeld bestandjes te vinden onder /usr/share/easyh10/model/. U zal dus het juiste bestandje naar uw speler onder de map /media/H10 moeten kopiëren. Dit kunt u gewoon met Nautilus of Konqueror doen.

Gebruik van Easyh10

Als alles goed is ingesteld, open dan een terminalvenster (Toepassingen => Hulpmiddelen => Terminalvenster) en tik in:

easyh10 -C /media/H10

Hierdoor zal de database van uw speler geupdate worden. U kunt /media/H10 veranderen als uw speler op een andere plek gemount is.

Andere MP3-spelers

Staat uw MP3-speler niet hier bij de voorbeelden en werkt het niet? Zoek dan eens via het forum en Google naar het merk en type van uw speler in combinatie met Linux. De kans dat u de eerste bent met die speler en Linux gebruikt is heel klein. Andere mensen hebben vaak al uitgezocht hoe het werkt en er een handleiding voor geschreven.

Komt u er echt niet uit, dan kunt u met uw vragen altijd terecht op het forum.


CategoryHardware


2022-09-08 16:54